Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Fitness > Dieta lui Iisus, miraculoasă?

Dieta lui Iisus, miraculoasă?

Îți dorești să umpli acel gol interior pe care-l simți cu altceva decât grăsimi saturate? Vrei să-ți mărești credința în Dumnezeu și să-ți scazi greutatea corpului? Nimic mai simplu!

Deschide-ți mintea, respectând cu religiozitate regulile regimului de slăbit spiritual, și închide frigiderul! Succesul e garantat, rezultatele sunt de lungă durată și, cel mai important, înfometarea este… păcat capital!

Am slăbit, slavă Domnului!

„Am ținut toată viața diete și ba slăbeam, ba mă îngrășam la loc”, declară o profesoară de 60 de ani din Marea Britanie. Vă sună cunoscut? Desigur. Majoritatea femeilor au experimentat efectul yo-yo al regimurilor de slăbire și s-au resemnat, trăind cu surplusul de kilograme fără a mai căuta dieta-minune. Însă tot englezoaica susține că viața și silueta i s-au schimbat în momentul când a avut o revelație: „Mi-am dat seama că trebuia să găsesc motivul pentru care mă îngraș de obicei. De fapt, am aflat ceea ce chiar credința în Dumnezeu m-a făcut să descopăr la mine: o continuă durere sufletească și lipsa încrederii în mine”, a precizat sexagenara, care crede cu tărie că am fost lăsați pe acest pământ ca să ne bucurăm de mâncare, nu ca să ne privăm de ea. Conform propriilor mărturisiri, britanica a reușit să slăbească peste 10 kilograme răspunzând la o simplă întrebare: „De ce mi-e mie foame de fapt?”

După pofta sufletului

Suntem cu toții de acord că trebuie identificat motivul pentru care mâncăm în exces, înainte de a avea pretenții să slăbim și să ne menținem apoi la greutatea optimă. Ei bine, acest principiu a fost patentat de americani, care propovăduiesc de decenii întregi creșterea credinței și scăderea în greutate cu ajutorul unor programe spirituale de slăbit. „Moda“ de a scăpa de surplusul de kilograme apelând la Cel de Sus a apărut peste Ocean în anii ’80, când au fost publicate cărțile de bucate „Dieta Hallelujah” și „Regimul lui Dumnezeu”. Iar în ultimii ani, și Europa s-a „convertit” la metoda care preamărește atât sufletul curat, cât și trupul bine proporționat.

Hrană spirituală

Dar cum funcționează mai exact „Dieta lui Iisus”? Nutriționista și fundamentalista creștină Gwen Shamblin a convins sute de mii de americani ca, sub atenta observație a Domnului, să se lepede de cantitățile industriale de mâncare din casă și să se „hrănească” preponderent cu rugăciune și căință. Totuși, oricâte „Tatăl Nostru” și „Crezuri” am rosti pe parcursul zilei, nu ne vor ține de foame în proporție de 100%. Așadar, câteva alimente tot trebuie să consumăm, după cum chiar inițiatoarea acestui trend mărturisește: „Dumnezeu a creat legumele, dar și pizza, pepperoni și negresele. El vrea să ne bucurăm de asemenea minunății, însă numai în condițiile impuse de El!” 

Și care sunt aceste condiții? Moderația trebuie să ne însoțească la fiecare masă, având în vedere că religia condamnă excesele de orice fel, chiar și pe cele alimentare. Dar ce ne reține să fim moderați, cum renunțăm să ne mai găsim refugiul în mâncare? „Cei mai mulți dintre noi mănâncă pe fond nervos, ceea ce face ca dietele obișnuite să eșueze fiindcă ele nu rezolvă decât simptomele (poftele), nu și cauza problemei (motivul pentru care poftim)”, ne mărturisește inițiatoarea dietei.

Grădina Edenului, la noi în frigider

Din moment ce Shamblin nu oferă credincioșilor rețete exacte, un grup întreg de nutriționiști pune la îndoială această metodă mult prea evazivă de a slăbi: „Consumând orice aliment, combinația dintre ele poate avea un efect devastator pentru siluetă”. Astfel, a luat naștere o alternativă la dieta spirituală inițială, care pune accentul pe alimentele consumate de Mântuitor. „Hristos prefera mâncărurile în starea lor naturală, pâinea din grâu, fructele și bea multă apă. Carne consuma doar o dată pe lună”, declară un susținător al acestei metode de slăbit. Iar dacă nici meniul lui Iisus nu vi se potrivește, mai există o variantă, mai drastică și mai controversată decât cele anterioare, „Dieta Hallelujah”, inițiată de preotul George H. Malkmus. „Cel de Sus ne-a oferit tot ce avem nevoie în Grădina Eden: fructe, legume și semințe”, explică acesta. De acord, însă chiar și-n acest caz există lipsuri clare: proteinele sunt în cantitate insuficientă, iar senzația de foame permanentă e greu de ignorat.

În concluzie, fie că ne concentrăm pe un nutrient sau altul, dietele bazate pe credință funcționează atât timp cât încrederea într-o putere mai mare decât noi este nezdruncinată.

Meniul Mântuitorului

Pâine

Consumată în timpul Cinei Celei de Taină, pâinea din grâu conține vitamine, minerale și fibre necesare bunei funcționări a organismului.

Pește

Iisus gătea pește atunci când a fost găsit de câțiva discipoli ai săi, peștele reprezentând o sursă importantă de proteine și acizi grași omega 3.

Miere

Ioan Botezătorul era mare amator de miere, ceea ne face să presupunem că și Iisus consuma ocazional. Beneficiile sunt numeroase: este energizantă, normalizează nivelul colesterolului și al glicemiei, îmbunătățește funcționarea tractului digestiv.

Struguri

Mântuitorul se autodenumea „Adevăratul vin“, iar până-n ziua de azi Ierusalimul este înconjurat de vii. Strugurii roșii mențin inima sănătoasă, scăzând nivelul colesterolului rău și al trigliceridelor, și sunt o sursă importantă de antioxidanți.

Miel

Această carne s-a aflat pe masa ospățului la care a participat Iisus și reprezintă un nutrient esențial pentru sănătate, conținând cantități mari de vitaminele B3 și B12, dar și seleniu, zinc, fosfor și fier.

Rodii

Un mozaic din secolul al IV-lea îl arată pe Hristos înconjurat de acest superfruct cu calități antioxidante puternice.

Citește și:

Cea mai buna bautura de slabit

Smoothie pentru dieta

Dieta vindeca raceala

Articol preluat din ediția de februarie 2016 a revistei Femeia.

Autor: Alexandra Rotărescu

Foto: Guliver/Thinkstock

Comments

comments

Leave a Reply