Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Sport > Maratonul București: cursa sportivilor și săptămâna solidarității alergătorilor singuratici

Maratonul București: cursa sportivilor și săptămâna solidarității alergătorilor singuratici

Maratonul Bucuresti

Maratonul București: multașteptata a XIII-a ediție se va desfășura totuși anul acesta, în regim dual: pe 11 octombrie vor lua startul pe un traseu fizic sportivii profesioniști și performerii care concurează pentru calificarea la Jocurile Olimpice. Tot atunci se va da și startul pentru miile de alergători din țară și din lume care participă la același maraton în versiune virtuală. Ei își pot alege și kilometrajul, și momentul desfășurării cursei, în intervalul 11 octombrie ora 8 – 18 octombrie ora 20.

 

În lunile stării de urgență înălțam în fiecare zi odă alergătorilor singuratici pe care-i mai întâlneam în turele mele zilnice de alergat singuratic; îi lăudam și le mulțumeam pasionaților care-și găseau libertatea, liniștea, inspirația, sănătatea fizică și psihică fugind literalmente de anxietatea lumii și cultivându-și pasul ușor, capul limpede și aerisit, bucuria de viață, pe străzile pustii ale Bucureștiului. Îmi doream să-i revăd într-o zi la marile curse și visam la Maratonul București. Lunile treceau și maratonul real părea că se depărtează de noi, în loc să se apropie. Apoi a venit vestea cea bună: singurul maraton stradal din România anului 2020 se va desfășura totuși la București. Va fi o cursă fizică pentru sportivi și una online pentru amatori.

Maratonul Bucuresti
La Maratonul București există o cursă fizică și una virtuală

Alergare pentru o cauză nobilă chiar și în pandemie

Am participat până acum la destule curse online ca să le pot aprecia avantajele: oferă posibiliăți de antrenament nebănuite, îți arată de fiecare dată că poți mai mult și mai relaxat decât te-ai fi așteptat. Un duel cu tine, în care îți alegi armele și condițiile: nu poți fi decât învingător! Și mai ales învingătoare va fi cauza socială sau de mediu pentru care optezi: în formularul online de înscriere la Maratonul București figurează și ONG-ul pe care alegi să îl susții – adevărul este că oricare ar fi opțiunea ta anul acesta: Asociația Ajungem Mari, Asociația MagiCamp, HHC Romania, Hospice Casa Speranței, Light into Europe, Asociația N-avem Sange, Special Olympics, Viitor Plus, Motivation, Salvați Copiii, Teach for Romania, Pachamama, United Way, UI Path Foundation, Pădurea Copiilor, Asociația Little People, toate aceste cauze au mare nevoie de susținerea ta, deoarece anul acesta finanțarea lor a fost grav afectată de criza COVID-19.

Din amator, alergător convins

Maratonul Bucuresti
Roxana Melnicu și Emilia Baculescu, două împătimite ale alergării

Susținerea pentru ONG-uri este unul dintre motivele pe care mi l-au citat majoritatea alergătorilor deciși să participe la cursele virtuale. Inclusiv Emilia Băculescu, colega mea de echipă la Burda România, dar și la 10k virtual & family run (competiție online organizată în august de Bucharest Runnning Club, care este și organizatorul Maratonului București). Iată ce mi-a spus ea: „Este o plăcere să alergi alături de alți participanți – mă refer la cursele dinaintea pandemiei – ai susținători, vezi oameni pe margine care te încurajează – parcă prinzi aripi. Dar îmi place să alerg și pentru cursele virtuale. Ai posibilitatea să-ți alegi traseul și ora/data la care vrei să participi. Și pentru cine vrei să participi. Și așa, gândindu-te la cei care nu sunt fizic alături de tine, prinzi aripi și mai înalte! Cineva mi-a spus de mult: <corpul este pregătit pentru mișcare, creierul, nu!> sau <când spui că nu mai poți, atunci mai poți puțin!> Nu am înțeles atunci – era pe vremea când nu mi se părea deloc interesantă alergarea în sine. Mi se parea un chin să alerg, mă dureau toți mușchii. Număram stâlpii să treacă timpul mai repede. Apoi am participat totuși la o cursă, tocmai ca să susțin o cauză nobilă dragă inimii mele. Atunci am întâlnit persoana potrivită, care mi-a explicat care este poziția corectă atunci când alergi, cum trebuie să miști picioarele, cum trebuie să respiri. Am alergat cu ea – a fost o plăcere.“

Aici mi-am dat seama că Emilia vorbea despre mine și m-am înroșit puțin, dar m-am gândit apoi că nu am de ce. Acum sunt tare mândră: Emilia va participa și ea la Maratonul București virtual, din nou pentru o cauză dragă inimii ei. Se bucură acum de alergarea în sine – la ultima cursă mi-a mărturisit că nici nu și-a pus căștile, așa cum făcea de obicei, mi-a povestit că realmente s-a gândit la ceea ce i-am spus: „ascultă-ți inima, e cel mai frumos cântec pe care vrei să-l auzi!” Și mi-am mai dat seama de ceva: legăturile de inimă între noi, oamenii, sunt mai puternice chiar decât legăturile fizice. Putem fi împreună, deși separați o vreme, dar asta numai pentru am fost cândva cu adevărat împreună!

Deci, alergători singuratici din lume, aveți acum ocazia să vă uniți la Maratonul București!

Citește și: Elena Pagu, campioană mondială la 92 de ani

Motive de bucurie

De ce mă bucur?

Mă bucur că orașul va avea totuși parte de o sarabandă purificatoare a alergătorilor, chiar dacă la cursa fizică de pe 11 octombrie nu vor fi decât 250 de alergători profesioniști, care vor purta mască până la start, respectând toate regulile de distanțare. Ei vor parcurge de 4 ori o buclă de traseu închis lungă de 10,5 km, în centrul orașului.

Mă mai bucur și că organizatorul Bucharest Running Club a asigurat condiții foarte bune de performanță pentru profesioniști, care concurează în calificări pentru Jocurile Olimpice din 2021 din Japonia, în același timp desfășurându-se și Campionatul Național de Maraton al României. Tura de 10,5 km este un traseu plat, favorabil recordurilor, generos – la recentul Maraton de la Londra bucla a fost mult mai scurtă, pentru completarea maratonului fiind necesare nu mai puțin de 22 de repetări!

Mă bucur că există o mare varietate de curse pentru amatorii care aleargă online: 5, 10, 15, 21 și 42 km, și în premieră cursa #allyoucanrun, în care fiecare aleargă exact cât poate, fără țintă precisă. Poți alerga 1 sau 2 km (aici se pot înscrie și copiii care nu mai au cum să aibă parte de o cursă rezervată lor, ca la maratoanele fizice din anii trecuți), dar se pot înscrie și ultraalergători, pentru care 42 de km sunt… cam scurți, și ei încă au poftă de alergare!)

Mă bucur că poți folosi orice aplicație de alergare pentru a te monitoriza – apoi însă trebuie să încarci performanța ta pe aplicația #RunRomania (disponibilă în PlayStore și AppStore).

Mă bucur că îți poți alege ziua și ora și locul alergării – nu ești obligat să înfrunți ploaia și gerul sau ore pe care bioritmul tău le consideră imposibile, ai o săptămână ca să alegi locul și momentul în care poți da ce ai mai bun din tine. Bucură-te de această ocazie, poate nu te vei mai întâlni cu ea! Alege-ți bine traseul – te poți izola în casă, poți alerga pe bandă sau în jurul mesei din sufragerie, dar și în natură sau pe străzi. Din experiență îți spun, nu te înfuria pe semafoare, consideră-le un soi de pauze de alimentare.

Și mă mai bucur și că ne putem înscrie online chiar până pe 17 octombrie, chiar după ce săptăm\na maratonului a început!

Da, îmi pare rău că nu ne vom vedea cu toții „pe viu“, ci numai în poze și filme, dar, dragă alergătorule singuratic, sper să ne intesectăm cândva măcar o clipă, fugind cu gânduri bune pentru cauze bune, în săptămâna asta a solidarității noastre!

Citește și:

Text: Roxana Melnicu

Foto: PR, arhiva personală

Comments

comments

Lasă un răspuns