Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Sport > Monica Bucur, jurnalist la Jocurile Olimpice 2020

Monica Bucur, jurnalist la Jocurile Olimpice 2020

Jurnalismul este o meserie frumoasă, interesantă și care, de multe ori, te poartă în locuri în care doar profesioniștii ajung. Este și cazul Monicăi Bucur, jurnalista TVR. Ea face parte din echipa care comentează de la fața locului transmisiunile directe ale TVR de la Jocurile Olimpice Tokyo 2020.

Era în liceu când și-a dat seama că vrea să-și transforme hobby-ul în pasiune. Şi, în timp, de la articolele scrise în propria agendă, despre performanţele sportivilor români, în special la Jocurile Olimpice, trecând prin colaborarea din timpul facultăţii, la Sportul şi la ziarul Centrului Universitar Bucureşti, a ajuns în redacţia Sport de la SOTI, prima televiziune privată din România şi, ulterior, la Pro TV. A început să comenteze însă, din momentul în care s-a angajat, în 1997, la Televiziunea Română.

Ai lucrat în redacția de sport; cum a fost pentru tine trecerea la rolul de comentator sportiv, mai ales că, până nu demult, bărbații erau cei care făceau asta?

Niciodată nu am fost doar comentator sportiv. Mi-a plăcut să merg pe teren, ca reporter, să fiu în mijlocul competiţiilor sau la antrenamente, să vin în redacţie şi să scriu ştirile de la filmările făcute, să fac filme documentare.

Cum s-a schimbat viața ta personală de când ai început să comentezi?

Au fost, cred, sute de ore de comentariu de-a lungul anilor. Cu toate acestea, n-aş putea spune că viaţa mea s-a schimbat în vreun fel datorită comentariilor. Deşi până la Jocurile Olimpice din 2000 au fost competiţii comentate de mine, debutul la Sydney a fost aparte. Am comentat finalele la canoe, în care Florin Popescu şi Mitică Pricop au câştigat medalia de aur la canoe dublu 1000 m şi bronzul la canoe dublu 500 m. Am fost gâtuită de emoţie când cei doi au trecut primii linia de sosire.

Comentezi mai multe sporturi, dar care îți este cel mai drag?

Aşa cum un părinte nu poate face diferenţă între copiii săi, şi mie îmi este foarte greu să fac o ierarhizare a sporturilor comentate. Îmi plac gimnastica ritmică, dar şi canotajul, atletismul, dar şi patinajul artistic, gimnastica artistică și întrecerile de kaiac-canoe.

Toți specialiștii ne recomandă să aveam o viața cât mai echilibrată și sportul să facă parte din ea. Tu faci sport?

Fac sport, dar nu atât de mult cât mi-aş dori. Alerg prin parc, merg cu rolele, mai rar cu bicicleta, pentru că trebuie să-mi cumpăr una nouă.

Multă lume crede că e ușor să comentezi (e sport național), dar în practică nu cred că e deloc așa. Ce ne poți spune din culisele comentatorilor?

E nevoie de o documentare continuă, de mult timp petrecut la antrenamente, pentru a înţelege sportul respectiv, de pasiune şi implicare.

Te-ai confruntat cu vreun moment dificil pe parcursul unei transmisii?

De-a lungul anilor au fost şi momente dificile, de cele mai multe ori probleme tehnice, dar nu insurmontabile. Am colegi profesionişti în TVR, care de fiecare dată au găsit soluţii pentru rezolvarea situaţiiilor din mers.

Ce ne poți spune despre JO, din punctul tău de vedere?

Jocurile Olimpice reprezintă o competiţie la care nu numai toţi sportivii îşi doresc să ajungă, ci şi jurnaliştii. O competiţie unică, în care organizatorii îşi pun amprenta atât asupra ceremoniilor de deschidere şi de închidere (spectacole fabuloase), cât şi asupra întregii întreceri.

Ce vei comenta la aceste JO? 

După ce, la ediţiile trecute, Dumitru Graur, Andi Vilara și Cosmin Cernat au comentat întrecerile de atletism la TVR, am şansa, pentru a doua oară, după Jocurile Olimpice din 2016 de la Rio, să aduc în casele românilor informaţii de la sportul rege al Jocurilor Olimpice. Sunt calificaţi zece atleţi români la Tokyo şi sper ca, în perioada 30 iulie – 8 august, telespectatorii să îi poată urmări în transmisiuni directe, atât în calificări, cât şi în finale. Evident, la TVR.

Care este sportivul pe care-l admiri?

Câte rânduri ar trebui să aibă interviul? Aş putea scrie pagini întregi despre sportivi din diverse discipline, pe care i-am cunoscut de-a lungul celor 30 de ani de presă, OAMENI pe care-i admir din tot sufletul.

Cum crezi că ne ajută sportul, chiar și numai privit de la televizor?

Cei mai mulţi dintre sportivi reprezintă modele reale. Copiii pot renunţa la jocul pe tabletă sau telefon pentru a ajunge ca Simona Halep, Gică Hagi, Cristina Neagu sau Ivan Patzaichin. În plus, prin sacrificiile făcute, prin determinare, curaj şi pasiune, sportivii ne oferă nouă tuturor adevărate lecţii de viaţă. Important este să ne dorim să învăţăm câte ceva din ele.

Ce așteptări ai de la aceste JO?

Îmi doresc, în primul rând, ca sportivii români să resimtă cât mai puţin restricţiile sanitare instituite din cauza pandemiei. Să îşi poată demonstra valoarea, iar performanţele de la Tokyo să fie mai bune decât cele obţinute în urmă cu cinci ani la Rio, când tricolorii s-au întors cu patru medalii. În capitala Japoniei va fi o competiţie unică, cu totul diferită de ce s-a întâmplat în perioda postbelică. Organizatorii au stabilit foarte multe restricţii, care îşi vor pune, cu siguranţă, amprenta asupra participanţilor. Îmi doresc ca noi, jurnaliştii prezenţi la Tokyo, să putem fi alături de sportivi nu numai la competiţii, când îi vom intervieva în zona mixtă, ci şi la antrenamente, să fim veriga de legătură între ei şi cei rămaşi în ţară.

Text: Luminița Tăbăran

Foto: PR

Comments

comments

Lasă un răspuns