Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > Competiții de schi alpin în România în perioadă de pandemie

Competiții de schi alpin în România în perioadă de pandemie

Competițiile de schi alpin se țin și în pandemie, dar cu respectarea strictă a măsurilor de siguranță. Pârtiile bine întreținute și pline de zăpadă au calificat Poiana Brașov în competiții internaționale și astfel, din 2018, România se regăsește pe harta țărilor care organizează concursuri internaționale de schi alpin la nivel înalt. 

Spre deosebire de alte țări, în România schiul alpin se poate practica în mai multe zone. Poiana Brașov este de departe cea mai apreciată destinație pentru sporturile de iarnă, dar și pentru competiții la nivel înalt. În perioada 16-19 februarie va avea loc competiția FIS Children Trophy, urmată în perioada 15 – 18 martie,  de cea de a doua ediție a competiției de schi Poiana Brașov SES Cup 2021. 

România medaliată la schi alpin

Deși nu avem o tradiție în acest sport, odată cu organizarea Competiția FIS Children Trophy la noi în țară din 2018, tinerii schiori devin din ce în ce mai buni și ocupă locuri pe podium. „Este important ca tinerii să participe la concursuri internaționale la ei în țără și din acest motiv suntem încântați că în Poiana Brașov se organizează deja de patru ani competiția FIS Children Trophy. Este vital pentru copii să aibă competiții acolo unde trăiesc, cresc și se antrenează. Cred că eu sunt cel mai bun exemplu. Am trăit în Brașov, aici am crescut, aici m-am antrenat, m-am format ca sportiv, am făcut performanță si am ajuns campion olimpic, iar concursurile care au fost organizate aici, în Brașov, m-au ajutat enorm să reprezint România la marile competiții din lume”, spune Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic Roman, fost campion olimpic la scrimă. „Anul trecut am avut plăcuta surpriză ca, la ambele competiții – FIS Children Trophy și Poiana Brașov SES Cup -, podiumul să aibă și sportivi români. Am fost în primii trei, nu am ocupat prima poziție, austriecii și bulgarii au fost mai buni decât noi, dar la anumite categorii de vârstă am fost pe locul II, iar la altele doar pe locul III. Este încurajator și sperăm că organizând în continuare aceste competiții de nivel internațional, sportivii noștri să facă perfomanță. Diana Rențea s-a afirmat la FIS Children Trophy, iar ultimele competiții internaționale din Bulgaria s-a clasat pe locul II.”, precizează Dan Ghiță, Președintele Comitetului de Organizare.

Competiția de schi alpin FIS Children Trophy în 2021

Pe 17-18 februarie, cea de-a patra ediție a acestei compeții va alinia la start în jur de 100 de sportivi schiori, fete și băieți, din categoriile 12-14 ani și 15-16 ani. Vor participa Bulgaria, Ucraina, Grecia, Slovacia, Bosnia și Herțegovina, Ungaria și desigur România. Marea absentă este Austria, care nu va putea concura din cauza restricțiilor impuse de pandemia COVID-19. La aceste competiții participă doar echipele înscrise de Federațiile țărilor participante, este o reglementare a Federației Internaționale de Schi.

Condiții de înaltă clasă la competițiile de schi alpin, în mod gratuit

Întreaga delegație a echipelor participante beneficiază de cazarea gratuită, cu demipensiune și tot ce ține de transport, de la aeroportul Otopeni până în Poiana Brașov și retur, inclusiv schi pass-uri. Cazarea se va face în cele trei hoteluri care susțin aceste competiții sportive de nivel internațional: Teleferic, Alpin și AnaHotels Poiana Brașov.

Competiția de schi alpin Poiana Brașov SES Cup

Asociația de Turism Poiana Brașov, împreună cu Federația Română de Schi și Biatlon, având sprijinul Primăriei Municipiului Brașov, organizează și anul acesta în perioada 15 – 18 martie, a doua ediție a competiției de schi Poiana Brașov SES Cup 2021 (Small Evolving Ski Nations) – adresată sportivilor din 19 țări, inclusiv România. „Competiția Poiana Brașov SES Cup ne-a fost atribuită de către Federația Internațională de Schi datorită capacităților noastre organizatorice și infrastructurii competiționale de nivel înalt pe care am reușit să o punem la dispoziție în ultimele 2 sezoane. Ne dorim și vom face eforturi în acest sens, să organizăm în Poiana Brașov etape ale curselor din Cupa Europei și, în viitor, chiar din Cupa Mondială la schi alpin. Pentru Poiana Brașov SES Cup, cu 4 zile de concurs, în perioada 15 – 18 martie, așteptăm participarea unui număr de aproximativ 100 de sportivi. Acest număr a fost diminuat de condițiile impuse de pandemie.”, spune Dan Ghiță, Președintele Comitetului de Organizare FIS Children Trophy și FIS SES Cup.

Reguli anticovid în competițiile schiului alpin în pandemie

Pe lângă respectarea purtării măștilor de către toată lumea și prezența soluțiilor dezinfectante și a termoscan-urilor inteligente existente în locațiile de cazare, Comitetul de organizare va completa prevenirea transmiterii virusului Sars-Cov2 prin asigurarea a câtor 2 măști de protecție FFP2/zi pentru toți participanții, antrenorii, atleții, oficialii, pe întreaga durată a desfășurării competițiilor. Toți participanții vor fi testați gratuit cu PCR înainte de evenimente și cu teste pentru anticorpi la plecare, sau chiar cu PCR, pentru cei care au nevoie de acest test la întoarcerea în țara de origine. Toate zonele de pregătire sunt frecvent dezinfectate, se va păstra distanțarea socială, iar gelul antibacterian nu va lipsi nici de la locul competiției. Toți cei care vor intra în contact cu echipele participante vor purta măsști FFP2.

Vești bune în Poiana Brașov

Noul primar al Brașovului, Allen Coliban, sprijină organizarea acestor competiții sportive, dar are în plan și dezvoltarea zonei de agrement și atragerea de noi turiști. ”Avem nevoie de competiții relevante oferite copiilor noștri pentru că astfel vom forma generații valoroase. Tocmai de aceea, trebuie să le oferim celor mici condiții excelente de participare”. Iar planurile edilului sună foarte interesant:

– extinderea capacității domeniului schiabil de la 4.300 la 6.200 schiori pe zi

– creșterea suprafeței schiabile de la 75 hectare, la 100 hectare

– construirea a două noi telescaune fixe de 4 locuri

– construirea unei gondole de 10 locuri, cu o capacitate de 2.400 de persoane/oră

– două parcări cu un total de 600 de locuri în zona stației Cheișoara

– acoperirea întregului domeniu schiabil existent cu instalații de produs zăpadă artificială

noi instalații de nocturnă pe pârtiile Drumul Roșu și Subteleferic.

Sania de vară, o altă atracție în Poiana Brașov

Este încă în faza de proiect, dar este un obiectiv care va atrage turiștii într-un număr mare și pe timpul verii, „sania de vară” va fi funcțina indiferent de conțiile meteo 24 de ore, 7zile pe săptămână. Lungimea pistei de coborâre va fi de aproximativ 1.500 metri.

Citesște și:

Epidemia de coronavirus și cele mai bune măsuri de protecție

Text: Luminița Tăbăran

Foto: PR

Comments

comments

Lasă un răspuns