
Ce au în comun soia, nucile și fasolea boabe? Toate conțin fitoestrogeni, substanțe naturale care fac bine sănătății noastre.
Unii experți în nutriție afirmă că bolile moderne (maladii cardiovasculare, obezitate, diabet etc.) sunt în creștere nu atât din pricina a ceea ce mâncăm în prezent, cât mai degrabă din cauza a ceea ce ne lipsește din alimentație. Iar în această ultimă categorie sunt incluse și plantele protectoare ce conțin fitoestrogeni.
Ce sunt
„Fito“ vine din limba greacă și înseamnă plantă. Fitoestrogenii, după cum indică și numele, sunt substanțe vegetale care au în organism o acțiune similară estrogenilor, hormonii secretați de ovare la femei și de testicule la bărbați. Acești mesageri chimici sunt indispensabili sănătății și stării noastre de bine, jucând un rol esențial în special în dezvoltarea aparatului reproducător. Studiile au arătat că tulburările în secreția estrogenilor (prea mulți sau prea puțini) ne expun unor afecțiuni severe, precum boli de inimă, cancer.
Cum acționează
Fitoestrogenii imită efectele benefice ale estrogenilor când nivelul acestora în corp e prea mic sau, dimpotrivă, atunci când avem prea mulți astfel de hormoni, acționează ca „antiestrogeni“, ca să împiedice consecințele nedorite ale excesului. În plus, au efecte antioxidante (flavonoidele sunt cei mai importanți fitoestrogeni), controlează activitatea anumitor enzime implicate în apariția unor boli și ne apără de urmările negative ale expunerii la poluanți.
La ce ajută
S-a observat că dietele asiatice, mediteraneenă și vegetariană ne apără de multe maladii. Ce au aceste diete în comun? Sunt bogate în vegetale, deci și în fitoestrogeni, despre care cercetările spun că ar avea puteri protectoare. Din păcate, mulți aleg alimentația de tip „occidental“, care e săracă în legume, nuci și leguminoase, iar specialiștii presupun că și din acest motiv bolile moderne fac tot mai multe victime. De ce probleme ne pot feri fitoestrogenii?
* Cancer. O dietă bogată în fitoestrogeni poate ține departe de noi unele cancere, în special pe cele care au la origine dezechilibre hormonale: de sân, prostată, colon, piele. Ca să te bucuri de protecția minunaților estrogeni vegetali, include-i în meniu cât mai curând (niciodată nu e prea târziu) și consumă-i frecvent.
* Boli de inimă. În multe țări din lume, inclusiv la noi, rata bolilor cardiovasculare e foarte ridicată, în timp ce în țările sau regiunile unde fitoestrogenii se consumă în cantități mari aceste maladii sunt mai puțin frecvente. Fitoestrogenii oferă protecție inimii și vaselor de sânge prin mai multe mecanisme: îmbunătățesc elasticitatea vaselor, scad depozitele de grăsimi din artere, împiedică formarea cheagurilor de sânge, reduc tensiunea arterială.
* Osteoporoză. Când nivelul estrogenilor din corp scade (cum se întâmplă la menopauză), se activează anumite celule care „dizolvă“ calciul din oase, ceea ce duce la reducerea masei osoase. Fitoestrogenii nu doar că împiedică acțiunea acestor celule, ci și stimulează celulele formatoare de os să muncească mai cu spor.
* Menopauză. Toată lumea știe că simptomele neplăcute ale menopauzei apar în urma scăderii semnificative a nivelului hormonilor feminini. Ei bine, nivelul acestora poate fi menținut cu ajutorul estrogenilor vegetali. Ca să reduci bufeurile, iritabilitatea și tulburările de somn, să-ți menții colesterolul la valori normale și să întârzii îmbătrânirea pielii, adoptă o dietă bogată în fitoestrogeni și urmărește rezultatele.
* Alzheimer. S-a constatat că administrarea de estrogen la cei care suferă de Alzheimer poate încetini evoluția bolii și îmbunătăți memoria pe termen scurt. La tineri, o dietă bogată în fitoestrogeni stimulează capacitatea de memorare și reduce anxietatea.
Unde îi găsești
Ai decis să incluzi în meniu mai multe alimente bogate în fitoestrogeni? E important să știi că beneficiile maxime le vei obține dacă păstrezi un nivel ridicat și constant al acestora în sânge. În acest scop, ar trebui să mănânci măcar de două ori pe zi alimente care conțin minunații nutrienți. Asta, pentru că nivelul fitoestrogenilor crește substanțial la 6-8 ore după ce i-ai consumat, dar peste alte opt ore scade la jumătate.
În ce alimente se ascund? Produse din soia (granule, tofu, lapte), năut, fasole boabe, linte, usturoi, fasole verde, măsline și ulei de măsline, nuci, fistic, castane, semințe (in, susan, floarea-soarelui), vin roșu (în cel alb, cantitatea de fitoestrogeni e de patru ori mai redusă), cereale integrale, caise/prune uscate, piersici, portocale, fructe de pădure.
Fitoestrogenii sunt prezenți și în unele plante medicinale, precum Cimicifuga racemosa, dong quai, wild yam (ignamă sălbatică), pe care le găsim sub formă de suplimente.
Ce-i prea mult strică
Așa cum un nivel prea mic al estrogenilor ne face rău, la fel, excesul poate fi dăunător. Totuși, atât timp cât mănânci alimente variate și în cantități moderate, riscul să consumi prea mulți fitoestrogeni este aproape nul. Atenție însă, te poți expune excesului dacă mănânci toată ziua soia ori semințe de in ori dacă iei suplimente cu fitoestrogeni, situație în care ai grijă să nu depășești 50-60 mg de substanță activă pe zi!
Citește și:
- Ce trebuie sa stii despre zahar
- 7 reguli pentru a fi supla mereu, fara dificultate
- Alimente care provoacă inflamații
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr26/30.06.2016
Autor: Angelica Cîlțan
Sursa foto: pixabay.com