
Mantia multicoloră a verii, cu îmbietoarele-i miresme şi nuanţe subtile, pe lângă efectul miraculos asupra stării de spirit, este un nepreţuit ajutor pentru sănătatea organismului.
Multe dintre florile verii, pe care le admirăm pe câmpii și care ne încântă când le punem în vază, ne sunt de mare ajutor în încercarea de a scăpa de problemele de sănătate cu care, din păcate, nu arareori ne confruntăm.
Albăstrelele calmează ochii iritaţi
Sunt acele flori micuţe și albastre ce-ţi atrag imediat privirea când te afli în apropierea unui lan de cereale. Şi te îmbie să le culegi. Nu ezita, ţi-ar putea fi de mare folos în calmarea iritaţiilor oculare, fie când ochii ţi s-au înroşit din cauza suprasolicitării în faţa ecranului calculatorului, fie în caz de conjunctivită, urcior, blefarită sau chiar glaucom incipient.
Cataplasme. Se prepară o infuzie dintr-o linguriţă cu flori peste care se toarnă o cană cu apă clocotită şi se lasă un sfert de oră. În lichidul călduţ, se înmoaie două discuri de demachiat şi se aplică pentru 15 minute pe pleoape, dimineaţa şi seara. Pentru a se obţine efectul scontat, procedura trebuie repetată timp de două luni. Senzaţia de ochi iritaţi dispare, la fel pungile de sub ochi şi cearcănele, iar ridurile se atenuează vizibil.
Gălbenelele tratează ulcerul gastric
Le ştie oricine: sunt mici şi intens colorate în galben, portocaliu ori galben roşiatic. În medicina populară, gălbenelele ocupă un loc de frunte, fiind considerate una dintre plantele cu cele mai puternice proprietăţi terapeutice. Se recoltează doar florile, într-o zi însorită şi fără umezeală, şi se usucă la umbră.
Cataplasme. Într-un vas cu apă caldă, se pune un pumn de flori mărunţite și se lasă timp de 1-2 ore. Pasta obţinută se aplică pentru o oră pe răni, tăieturi, acnee, furuncule, herpes, înţepături de insecte, arsuri solare.
Infuzie. Peste două linguriţe cu flori, se toarnă 250 ml de apă clocotită, se lasă la infuzat zece minute, apoi se strecoară. Se beau 3-4 căni pe zi. Este indicată în afecţiuni gastrointestinale, în caz de bilă leneşă, pentru îmbunătăţirea digestiei.
Florile de soc bune pentru rinichi
Bucheţele de flori albe şi parfumate se culeg în mai-iunie, într-o zi însorită şi lipsită de umezeală. Proaspete, se folosesc la prepararea bine-cunoscutei socate, cu efecte binefăcătoare asupra activităţii rinichilor, în nefrită ori pielonefrită, dar şi în cistită.
Infuzie combinată. Se pun câteva linguriţe cu flori în jumătate de litru de apă, se lasă 8-10 ore, apoi se strecoară. Florile rămase se fierb cinci minute în altă jumătate de litru de apă. Se strecoară şi se combină cu extractul obţinut anterior. Se bea câte o cană, de trei ori pe zi, într-o cură de 3-4 săptămâni, cu șapte zile de pauză. Tratamentul îmbunătăţeşte activitatea rinichilor, facilitând eliminarea nisipului şi dizolvarea calculilor biliari, echilibrează sistemul nervos.
Ceai de slăbit Cum florile de soc contribuie la eliminarea apei din ţesuturi, dizolvarea stratului adipos şi stimularea digestiei, sunt indicate şi în curele de slăbire. Se bea, timp de câteva luni, câte o cană cu infuzie în fiecare seară.
Margaretele vindecă rănile
Proprietăţile antiseptice, coagulante, analgezice şi antiinflamatoare sunt cele care le recomandă în vindecarea rănilor.
Comprese. Se mărunţeşte un bucheţel de flori proaspăt culese şi se freacă apoi cu o lingură de lemn într-un vas (de preferinţă, tot din lemn) până ce se obţine o pastă care se pune în frigider. După câteva ore, când pasta devine mai consistentă, se aplică pe zonele cu probleme pentru 3-4 ore, apoi se îndepărtează cu apă călduţă.
Macii alungă insomnia
Potrivit legendei, Hypnos, zeul somnului în mitologia greacă, plutea deasupra Pământului cu o coroană de maci pe cap, picurând din esenţa lor peste muritori pentru a le dărui un somn odihnitor. Când se întâmpla ca picurii de mac să nu ademenească somnul, zeul cobora pe Pământ şi le atingea tâmplele şi ochii cu un fir de floare, izgonindu-le astfel gândurile negre şi liniştindu-le sufletul.
În medicina populară românească, macul e cunoscut pentru efectele sale sedative şi calmante. I se mai spune, sugestiv, somnişor.
Infuzie din petale. Peste o linguriţă cu petale uscate, se toarnă o cană cu apă clocotită, se lasă la infuzat, apoi se strecoară. Se bea câte o linguriţă de trei ori pe zi, înaintea meselor principale şi seara, cu o jumătate de oră înainte de culcare.
Remediu împotriva osteoporozei Datorită conţinutului bogat în fosfor, element ce favorizează absorbţia calciului, macul este considerat un excelent leac pentru osteoporoză.
Infuzie din seminţe. Peste 10 g de seminţe de mac, se toarnă o cană cu apă clocotită, se acoperă vasul, se lasă să se răcească, apoi se strecoară şi se adaugă o lingură cu miere. Se administrează câte o lingură, de 2-3 ori pe zi, după mesele principale. Cura ţine cel mult două săptămâni.
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.22/25.06.2014.
Autor: Olga Sveduneac.
Sursa foto: Fotolia