Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Fitness > Frigul te ajuta sa slabesti

Frigul te ajuta sa slabesti

Am o veste bună pentru zilele geroase! Frigul te ajută să slăbești. Expunerea corpului la temperaturi scăzute, mai ales în casă, favorizează pierderea în greutatea. Mecanismul este simplu: procesele de termoreglare consumă mai multe calorii. Partea și mai bună din toată această poveste este că procesele metabolice consumă mai ales energia înmagazinată în depozitele de grăsime.

Specialiștii de la Centrul medical al Universității din Maastricht au analizat efectele frigului asupra metabolismului și au ajuns la concluzia că o temperatură mai scăzută în casă, mai ales pe timp de iarnă, este benefică pentru menținerea unei greutăți optime și chiar susține procesele de pierdere a kilogramelor. Cel puțin în rândul tinerilor și al persoanelor de vârstă medie, producerea căldurii corporale, care reacție la senzația de frig, poate cheltui cu până la 30% mai mult din rezervele de energie ale corpului. Acest lucru înseamnă că temperaturile scăzute produc o ardere semnificativ mai mare de calorii.

Sistemul de termoreglare uman este cel mai mare consumator de energie astfel că temperatura ambiantă poate să fie un aliat de nădejde în orice cură de slăbire. Studiile la care facem referire vin să confirme experiențe și analize anterioare făcute în Japonia, care au detectat o pierdere a grăsimii corporale după ce voluntarii au petrecut două ore pe zi, timp de șase săptămâni, într-un mediu cu o temperatură constanța de 17 grade Celsius. Interesant este că cercetătorii din Maastricht au descoperit, de asemenea, că oamenii se obișnuiesc cu frigul, după o anumită perioadă de timp.

Temperaturile începând de la care metabolismul accelerează arderile interne și intensifică consumul de calorii se situează în jurul valorilor de 17-20 de grade Celsius.

Concret în cazul acestui experiment, după ce participanții la studiu au petrecut șase ore pe zi, timp de zece zile, într-un spațiu cu temperaturi scăzute, nivelul țesutului adipos brun din organism, care generează căldură, a crescut, astfel încât subiecții au început să suporte din ce în ce mai bine temperatură ambianță, iar stratul de grăsime s-a redus.

Temperaturile constante nu afectează organismul. Variațiile bruște de temperatură sunt cele care pot cauza probleme. În concluzie o temperatură în casă în jurul valorii de 19-20 de grade, fară variații dintr-o cameră în altă poate fi un mendiu confortabil și benefic, a fost concluzia studiului, publicat în Trends în Endocrinology & Metabolism.

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/

 

Comments

comments

Lasă un răspuns