Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Nutritie > Fructele si legumele lunii septembrie

Fructele si legumele lunii septembrie

Septembrie este prima lună de toamnă şi luna care deschide sezonul abundenţei. Septembrie este luna perfectă: nu mai este vară, dar nu-i nici toamnă. În plus septembrie vine cu o serie de fructe şi legume noi şi proaspete, adevăratele trufandale ale toamnei. Trecem în revistă bunătaţile lunii septembrie pentru că este mereu sănatos să mănânci fructe şi legume de sezon.

Septembrie este luna dovleceilor. Este ultimă lună în care îi mai găseşti pe alese, aşa că profită de bunătatea şi beneficiilor lor.

Castraveţii sunt în formă maximă pentru pus în borcane, dar nimic nu te opreşte să-i ronţăti pentru apa lor naturală şi numărul minim de calorii. Septembrie este ultima lună în care aceştia mai sunt în sezon.

Fasolea verde rămâne în lista cu legume de sezon şi în septembrie. Poţi să cumperi câteva kilograme, să le cureti, să le tai, să le opăreşti, să le pui în pungi sau cutii de plastic, după ce s-au scurs şi să le îndeşi în congelator.

Anghinarea este una din legumele speciale ale lunii septembrie. Dacă o găseşti prin marile magazine, merită cumpărată, pentru că este în sezon.

În septembrie intra în forţă în peisaj varza alba, dulce, care poate să devină temelia salatelor şi a mâncărurilor în această lună. Varza este un aliat în dietă şi în curele de detoxifiere. Despre vază o să vorbim pe îndelete luna aceasta.

Imediat dupa varză trebuie menţionată conopida, care îşi începe perioada de glorie mai spre finele lunii septembrie.

În septembrie avem şi răsfaţuri. Două dintre ele sunt feniculul şi andivele. Nu le rata, dar din păcate le găseşti doar în marile magazine, pentru că în pieţele romaneşti nu-s.

Vinetele şi roşiile rămân în lista lui septembrie, tot aşa cum ardeii graşi, ţelina şi morcovii dulci şi plin de suc, trebuie să se afle pe toate listele tale de cumpărături.

În septembrie, una din legumele lunii este sfecla roşie, pe care în această perioadă o găseşti proaspătă, gustoasă şi excelentă pentru acumularea de minerale pentru iarna.

Pe lista cu legume ale lunii septembrie se mai află ridichile de lună, spanacul de toamnă, ceapa verde (recolta a doua), şi loboda de toamnă. Toate trebuie să-şi facă drum până spre masa ta în luna septembrie.

La capitolul fructe septembrie are cu ce sa se laude. Încă mai gasesti caise şi piersici, dar până la finele lunii o să dispară. Pepenii rămân încă în listă dar şi ei îşi pregătesc ieşirea din scenă.

Prunele intră în forţă, cu toate soiurile lor şi merită toată atenţia din partea ta. Vedete sunt perele, dulci, parfumate şi zemoase, primele mere de toamna, coapte pe îndelete de tot soarele din vară şi, evident, strugurii.

Septembrie mai aduce şi smochine proasptete, mure şi zmeura. Nu le ocoli! Septembrie mai vine cu afine şi fructe de cătina perfecte pentru gem, dulceaţă şi marmelade.

Acesta este lista cu bunătăti ale începutului de toamnă. Un septembrie dulce şi cald să aveti!

 

Comments

comments

Lasă un răspuns