Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Ganoderma lucidum și efectul ei medicinal

Ganoderma lucidum și efectul ei medicinal

ganoderma

Cu toții ne dorim să fim sănătoși, tineri și în putere, iar pentru aceasta se pare că de mare ajutor sunt și unele suplimente alimentare, precum cele pe bază de Ganoderma.

De unde provine și de când a început să fie folosită în scop terapeutic Ganoderma?

Denumirea ei populară este în țara noastră „lingurița zânei”, numele japonez – reishi sau mannetake – înseamnă ciuperca nemuririi, iar numele chinezesc – Ling Qi, Ling Zhi sau Ling Chih (ciuperca spiritului) înseamnă planta tinereții. Este recoltată din păduri, de 4000 de ani în China și Japonia, fiind un simbol al sănătații, norocului și nemuririi.

Ciupercile erau interzise populației de rând, erau apanajul claselor superioare, de aceea cei ce le recoltau erau plătiți în aur, iar celor ce le foloseau și erau prinși li se tăia o mână. În terapie se folosește Ganoderma roșie, care are un gust amar atât de puternic, încât este imposibil de acceptat în alimentație. Se recoltează în stadiul de tinerețe și are un gust mai puțin amar, dar și calități medicinale incomparabil mai slabe.

Câte specii sunt cunoscute?

Există aproximativ 2.500 de specii de Ganoderma în lume, iar numărul acestora creşte pe măsură ce oamenii de ştiință descoperă altele noi. Din 200 de specii de Ganoderma studiate, doar şase au o mare valoare terapeutică, acestea având culoarea roșie, neagră, albă, mov, galbenă și albastră și formă de creier, plămân, inimă, ficat, pancreas şi rinichi. Cea roșie este de cea mai bună calitate și cea mai studiată.

Ganoderma lucidum este cea mai frumoasă ciupercă din lume. Când este tânără, are o nuanță de roşu chinezesc, galben deschis şi alb. Mai târziu dispar nuanțele de alb şi galben şi se transformă în roşu închis spre maro.

Cum acționează Ganoderma asupra organismului?

Ea conţine mai mult de 200 de elemente active, iar folosirea ei nu provoacă efecte negative. Cele mai multe boli cronice și acute au drept cauză, pe lângă stresul cotidian, dezechilibrul determinat de acumularea de toxine și dizarmonia dintre funcțiile organismului. Ganoderma are capacitatea de descoperi bolile ascunse în organism. Ea nu le vindecă, dar poate ajuta la reechilibrarea organismului nostru și la îmbunătățirea imunității, deci împotriva bolii. Astfel, corpul primește
permisiunea de a deveni cel mai bun doctor al său.

Printre multele calități ale acestei ciuperci amintesc: purificarea sângelui, curățarea toxinelor, reglarea funcțiilor organismului, reglarea imunității și a digestiei, refacerea componentelor ADN, stabilizarea tensiunii sangvine, detoxifiere, curățarea colonului, protejarea ficatului, întărirea inimii, creșterea apetitului, menținerea unei stări bune de sănătate și păstrarea tinereții. Ciupercile conțin peste 400 de elemente active dintre care 29 de triterpenoide în spori, 154 antioxidanți, 110 amoniacizi, săruri minerale inclusiv germaniu, iar utilizarea lor nu provoacă efecte negative.

ganoderma uscate

Polizaharidele și germaniul organic îmbunătățesc capacitatea naturală de vindecare a organismului și fortifică sistemul imunitar. Ele au proprietăți antitumorale, împiedicând degenerarea organelor interne și întărind celulele din țesuturi. Aceste elemente determină creșterea nivelului de oxigen din sânge și facilitează eliminarea celulelor moarte și a toxinelor solubile în apă. Adenozina împiedică formarea de cheaguri în sânge, amplifică circulația sangvină, scade nivelul de colesterol, reduce lipidele, îmbunătățește funcționarea cortexului și a glandelor interne, determinând menținerea echilibrului endocrin, reglează metabolismul, aduce starea de tinerețe și de energie în corp și menține echilibrul pH-ului din sânge.

Adenozina întărește sistemul digestiv, reduce colesterolul. Triterpenoidele fortifică sistemul digestiv și construiesc protecția împotriva alergiilor cauzate de antigene. Reduce colesterolul și conținutul de substanțe grase, activează nucleele celulelor. Reishi poate fi folosită sub formă de sirop, supă, ceai, tinctură, tablete și injecții. Sporii de Ganoderma lucidum sunt catalogați drept cel mai
puternic medicament din plante, din lume.

Cum se administrează „lingurița zânei”?

Toate persoanele pot consuma „lingurița zânei”, de la copiii ce au depășit vârsta de 10 ani, până la adulți, bătrâni sau femei însărcinate. Consumul global de Ganoderma lucidum este mare, cu un număr în creștere de produse brevetate și disponibile comercial ca suplimente alimentare. Acestea includ extracte și componentele izolate în formulări diferite, care sunt comercializate peste tot în lume, sub formă de capsule, creme, tonice de păr și siropuri.

Pentru ceai după metoda tradițională chinezească, feliile de reishi uscate pot fi înmuiate peste noapte în apă, apoi fierte (în apă) timp de 5-10 minute. Se strecoară şi se bea lichidul. Gustul amar poate fi depășit prin adăugarea de miere sau suc de fructe. Ceaiul poate fi păstrat în frigider 3-4 zile și servit cald sau rece. Nu utilizați un vas din aluminiu la pregătire.

Uscarea ciupercilor se face sub formă de fâșii subțiri, curățate în prealabil, într-un loc uscat, la curenți de aer, dar nu direct la soare. Se poate și în cuptorul aragazului, dar cu flacăra stinsă sau la 40-45 grade Celsius, până când, la răsucirea unui fragment pe deget, acesta să pocnească. Se păstrează în borcane de sticlă în loc uscat, aerisit.

Se recomandă consumul de reishi dimineața, pe stomacul gol, cu multă apă. Consumul împreună cu vitamina C este ideal. Pudra de reishi se poate adăuga și în băuturi (sucuri, smoothie-uri) și mâncăruri. Reishi nu sunt toxice şi pot fi folosite în siguranță de majoritatea oamenilor. Când nu sunt utilizate corespunzător, pot provoca unele efecte secundare: uscăciune a gurii şi a gâtului, deranjarea stomacului sau
sângerări nazale.

Se consideră că Ganoderma creşte longevitatea, reduce oboseala mentală şi fizică, menține vitalitatea organismului, susține şi modulează sistemul imunitar şi îmbunătățeşte performanțele organismului.

Citește și: Secrete de… ginseng. Ce trebuie sa stii despre acesta planta

 

Sursă foto: iStock

Comments

comments

Lasă un răspuns