Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Ghidul afecțiunilor sânului

Ghidul afecțiunilor sânului

Acordă atenție problemelor sânilor, pentru a-i avea mereu frumoși și sănătoși! Cele mai frecvente tulburări nu sunt nici pe departe îngrijorătoare, așa cum am fi tentate să credem. Acestea apar ca urma a schimbărilor hormonale din diverse perioade ale vieții. Află mai multe în cele ce urmează.

Mastodinie

O găsești și sub denumirea de mastalgie. Este durerea mamară care se manifestă ca o senzație de apăsare sau ca împunsătură. Poate iradia până la braț și afectează unul sau ambii sâni. Întrucât durerea este deseori intensă, multe femei intră în panică. Specialiștii ne asigură că mastodinia apare frecvent la femeile între 30 și 50 de ani, fiind considerată o tulburare fiziologică normală și în niciun caz o tumoră. Pentru un diagnostic individual, este necesar consultul medicului.

Chisturi

Sunt pungi de lichid, moi la palpare, frecvente la femeile de vârstă fertilă. Acestea apar ca urmare a excesului de estrogen, dar sunt formațiuni benigne care trebuie ținute sub observație (monitorizare prin ecografie la recomandarea medicului). Chisturile dau sensibilitate la nivelul sânului și la creșterea în volum a acestuia înainte de menstruație. Unele chisturi de profunzime sunt dureroase, însă nu necesită tratament sau intervenție chirurgicală decât dacă depășesc 5 cm (caz în care se face și o biopsie). Potrivit specialiștilor, chisturile nu se asociază cu riscul de cancer.

Noduli

Sunt formațiuni de consistență dură și pot fi ușor confundați cu chisturile, mai ales de către un nespecialist. Prin urmare, programează-te la specialist dacă ai descoperit mici puncte dure pe sâni. Aceste puncte dureroase apar din cauze hormonale, înainte de menstruații, dar pot fi favorizate și de infecții, traumatisme ori tumori. Majoritatea nodulilor (statisticile arată că 9 din 10) sunt inofensivi.

Fibroadenom

Este o tumoră benignă a sânului care, la palpare, se manifestă ca un nodul imobil, solid și, de obicei, nedureros. Este frecvent la femeile de peste 30 de ani, dar poate apărea și la adolescente ori la gravide. Este, așadar, o tumoră inofensivă, tipică pentru perioada tinereții, fără să aibă vreo legătură cu cancerul la sân.

Mastopatie fibrochistică

Zonele întărite sau îngroșate ale sânilor pot marca prezența unei mastopatii fibrochistice, răspândite la femeile de 20-30 de ani, dar și la cele de 40-50 de ani. Către menopauză, aceasta regresează. Mastopatia apare ca urmare a unor dezechilibre hormonale și se manifestă prin durere locală. Nu necesită însă intervenția chirurgicală. Diagnosticul este stabilit prin ecografie.

Galactocel

Este o inflamație la nivelul sânului favorizată de obstrucția unui canal galactofor și poate să apară la câteva luni de la încheierea alăptării. Este vorba despre o acumulare de lapte solidificat, localizată în jurul mamelonului, pe care specialistul o rezolvă cu ajutorul unei seringi. Un nodul chistic este probabil a fi manifestarea unui galactocel. Netratat, galactocelul poate infecta zona și stârni suspiciune de formațiune tumorală.

Retracția mamelonului

Când nu este congenitală, aceasta trebuie să devină obiectul unor investigații amănunțite. Cauza ar putea fi un papilom, o mică formațiune care își face apariția în partea terminală a ductelor galactofore. Pentru diagnostic, se impune ductografia, apoi, în funcție de recomandarea medicului, biopsie ori analiză citologică, pentru a exclude eventualitatea unei tumori maligne.

Ce le face bine sânilor

Relația dintre alimentație și frumusețea sânilor este foarte strânsă, întrucât anumite alimente previn tulburările, tonifică țesuturile și hidratează pielea. Legumele crucifere și cerealele integrale sunt bogate în fitoestrogeni, substanțe care conțin proteinele necesare pentru regenerarea celulară, în vreme ce acizii omega 3 din pește reglează nivelul insulinei, influențând pozitiv producția hormonilor sexuali și prevenind tumorile.

Coloană/Exercițiu

Sânii nu au mușchi proprii, ci sunt susținuți doar de piele și ligamente slabe. Cum, după 35 de ani, aceste susțineri naturale slăbesc, devine necesar să acorzi mai mult timp exercițiilor fizice speciale. Unul dintre cele mai cunoscute este denumit spărgătorul de nuci și poate fi executat oricând.

Întinde mâinile în dreptul sânilor și apasă palmele una de alta, exercitând presiune ca și când ai vrea să spargi o nucă. Cu cât mâinile vor fi mai depărtate de piept, cu atât exercițiul va fi mai intens și va implica inclusiv mușchii brațelor. Fă acest exercițiu 6 secunde, apoi repetă de zece ori cu o pauză de 3 secunde între reprize.

 

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de mai 2017 a revistei Femeia.
Autor: Lidia Năstase
Foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns