
Toată lumea știe să este mai bine să previi decât să tratezi, dar există, oare, o soluție prin care să te asiguri că ai un organism puternic? Se pare că da, ea se găsește din plin la noi în țară și poți avea parte de beneficiile ei consumând-o zi de zi. Este vorba despre micile fructe portocalii de cătină, cu gust acrișor și care te vor face să uiți complet de afecțiunile de sezon, dar și să te protejezi împotriva unor boli mai grave.
Aceste fructe au un efect și mai puternic dacă le combini cu miere, o altă soluție minune din natură. E suficient să consumi în fiecare dimineață, pe stomacul gol, o linguriță din această pulbere de cătină cu miere și vei avea un organism pregătit de lupta cu orice virusuri și bacterii, dar și mai multă energie și un tonus bun. Iată mai jos 8 dintre efectele cătinei:
Conținutul ridicat de vitamina C întărește sistemul imunitar
Pentru că este bogată în vitamina C, cătina contribuie la întărirea sistemului imunitar, protejându-te de răceli și de gripă. De altfel, micile fructe de cătină conțin de 10 ori mai multă vitamina C decât citricele. Mai mult, pentru că este naturală, toată familia o poate consuma fără griji, în fiecare zi. Cu ajutorul ei, îi vei proteja pe toți cei dragi de neplăcerile guturaiului.
Combate anemia și avitaminoza
Plină de nutrienți, cătina este foarte utilă în combaterea anemiei și lipsei de vitamine. Printre vitaminele pe care le conține se numără, în afară de vitamina C despre care am vorbit mai sus, și vitaminele A, B1, B2, B6, B8, E și K. Mai conține și microelemente precum fosfor, calciu, magneziu, potasiu și fier, atât de utile pentru un organism solicitat.
Bună pentru digestie
Cătina este de mare ajutor în reglarea tranzitului intestinal. Este extrem de folositoare în cazul problemelor digestive și te ajută în felul acesta să previi afecțiuni de natură gastroenterologică.
Protejează împotriva bolilor cardiovasculare
Bolile cardiovasculare au fost declarate de Organizația Mondială a Sănătății drept cauza principală pentru cele mai multe decese. Afecțiunile de acest fel sunt rezultatul moștenirii genetice, dar și a unui stil de viață nesătos. Cătina ajută la scăderea nivelului colesterolului, protejând în acest fel împotriva dezvoltării acestor afecțiuni, dar conține și acizi grași omega 7, care imbunatatesc activitatea cardiovasculară.
Energizant natural și de un real ajutor pentru concentrare
Cătina are efecte energizante asupra organismului, tocmai de aceea este recomandat să o consumi dimineața. Asemeni unei cafele, ea te va trezi și îți va da imboldul de care ai nevoie pentru a avea o zi cât mai bună. Este de mare ajutor și pentru concetrare și memorare, având flavonoizi identici cu cei din Ginkgo biloba.
Te ajută să vezi mai bine
Probabil știi deja că morcovul este leguma cea mai bună pentru sănătatea ochilor, datorită conținutului de beta caroten. Ei bine, cătina are mai mult beta caroten decât morcovul, ceea ce o face un adevărat medicament pentru ochi și pentru prevenirea afecțiunilor oftalmologice.
Problemele cu gingiile pot fi prevenite cu ajutorul ei
Parodontoza și alte afecțiuni ale gingiilor pot fi prevenite cu ajutorul cătinei. Ea protejează gingiile și combate sângerările de la nivelul acestora, reduce inflamațiile lor și ține departe parodontoza. Boala parodontală afectează între 15 și 20% din persoanele cu vârste cuprinse între 35 şi 44 de ani, spun cifrele Organizației Mondiale a Sănătății, iar cătina te ajută să nu te numeri printre ele.
Alungă stresul și ține departe de tine depresia
Micile fructe oranj te vor ajuta să lupți cu stresul și presiunea de zi cu zi și te vor ajuta să te relaxezi și să nu cazi pradă depresiei. Cătina este un medicament care îți va proteja și sănătatea fizică, dar și sănătatea sufletească.
Cătina poate fi utilizată și sub formă de sirop, dar și pentru gemuri și dulcețuri dulci acrișoare și foarte gustoase. Tu știai de toate aceste beneficii ale cătinei? Obișnuiești să o consumi?
Sursa foto: Shutterstock