
Glanda tiroidă are un rol cheie în sarcină, iar funcționarea ei necorespunzătoare, fie că e vorba de hipotiroidie, fie că e vorba de hipertiroidie, poate afecta dezvoltarea fătului și, mai apoi, a bebelușului. Află în cele ce urmează mai multe despre patologia glandei tiroide și despre tratarea ei în sarcină.
Ce este tiroida
Tiroida este o glandă endocrină în formă de fluture, aflată la baza gâtului, în fața traheei. Ea are rolul de a fabrica hormonii tiroidieni triiodotironina (T3) și tiroxina (T4), cu rol în reglarea metabolismului, a temperaturii corporale și a frecveței cardiace. De asemenea, influențează fertilitatea femeilor, reducând șansele de a rămâne gravidă, și pune în pericol sănătatea beblușului, afectându-i mai cu seamă dezvoltarea neurologică.
Disfuncții tiroidiene
Disfunțiile tiroidiene sunt mai frecvente la femei decât la bărbați. Producerea de hormoni tiroidieni în exces duce la hipertiroidism, ceea ce determină încetinirea metabolismului, iar situația opusă, în care sunt produși prea puțini hormoni tiroidieni duce la hipotiroidism, caracterizat prin accelerarea metabolismului.
Afecțiunile tiroidiene pot apărea în orice moment al vieții. Deși nu sarcina le declanșează, dacă au existat dinainte, ele continuă să se manifeste în această perioadă. Deși hipertiroidismul are manifestări ușoare, iar asta mai ales în ultimul trimestru de sarcină, după naștere se agravează.
Cum este afectat fătul
Până în săptămâna 12 de sarcină, nu se formează glanda tidoidă fetală, astfel încât micuțul depinde în totalitate de de hormonii tiroidieni ai mamei. Dacă aceștia nu sunt produși într-o cantitate suficientă, fătul este în risc de afectare neurologică, de întârziere în dezvoltare și în învățare și de coeficient scăzut de inteligență. De asemenea, o afecțiune tiroidiană crește riscul de naștere prematură și de desprindere prematură a placentei.
Citește și: Vitaminele și mineralele: cât sunt de importante în sarcină
Când este necesară evaluarea tiroidiană în sarcină
Se recomandă evaluarea clinică și analize specifice (dozarea TSH) a femeilor care, fie planifică o sarcină, fie se află în primul trimestru de sarcină, dacă sunt prezenți următorii factori de risc:
- istoric de hipo/hipertiroidism, tratament cu hormoni tiroidieni sau antitiroidiene de sinteză sau simptome/semne de disfuncție tiroidiană;
- gușă sau istoric de titru ATPO crescuți (anticorpii antitiroid-peroxidază pozitivi);
- antecedente de iradiere în zona cap/gât sau chirurgie tiroidiană;
- vârsta peste 30 de ani a gravidei;
- diabet zaharat tip 1 sau alte boli autoimune;
- istoric de avort spontan, naștere prematură sau infertilitate;
- sarcini anterioare multiple;
- istoric familial de disfuncție tiroidiană;
- obezitate de gradul II;
- utilizarea de amiodaronă sau litiu sau administrarea recentă de substanță de contrast iodată;
- deficit moderat sau sever de iod (în cazul pacientelor care provin din zone cu deficit de iod).
Cum sunt detectate probleme de glandă tiroidă în sarcină
Cu ajutorul analizelor de sânge efectuate în primul trimestru de sarcină, înainte de săptămâna a 10-a de sarcină se pot diagnostica hiper- sau hipotiroidismul subclinice, adică acele forme când nu există simptome, însă valorile hormonale sunt modificate. Dacă valorile reflectate de analize sunt normale, iar femeia nu are antecedente de afecțiuni tiroidiene, analizele nu se repetă.
În situația în care gravida deja se află sub tratament pentru o afecțiune a tiroidei, ea ar trebui să-și repete analizele la fiecare 6-8 săptămâni pentru a ține sub control activitatea glandei tiroide și a efectelor activității acesteia asupra fătului.
Simptome ale hipotiroidiei în sarcină
2-4% dintre viitoarele mame suferă de hipotirodie, ale cărei simptome nu sunt ușor de identificat, tocmai pentru că fac parte din tabloul schimbărilor aduse de sarcină: oboseală, creștere în greutate, uscăciune a pielii, lipsa poftei de mâncare sau senzația de epuizare.
Simptome ale hipertiroidiei în sarcină
Două femei însărcinate din 1.000 pot prezenta semne ale unei activități exacerbate a funcției tiroidiene, mai cu seamă între lunile 5 și 8 de sarcină. Existența acestei tulburări poate fi suspectată în mod deosebit dacă viitoarea mamă suferă de tahicardie, pierde în greutate, prezintă tremurături, tranzit intestinal neregulat, intoleranță la căldură și are un echilibru emoțional fragil.
Citește și: Endometrioza, sursă de durere și infertilitate
Poți rămâne însărcinată dacă suferi de hipotiroidie?
În zilele noastre, hipotiroidismul se tratează cu ajutorul unui medicament pe bază de levotiroxină, astfel încât posibilitatea unei sarcini nu este exclusă. În caz de diagnosticare în timpul sarcinii, acest medicament care se administrează cât mai curând posibil. Cu un diagnostic precoce și cu tratamentul adecvat poți duce sarcina la termen și poți avea un bebeluș perfect sănătos.
Nu uita! Mergi la medic de cum suspectezi că ai rămas însărcinată, fă-ți toate analizele recomandate de acesta și urmează cu strictețe tratamentul prescris în cazul în care se dovedește că suferi de tiroidă.
Citește și:
Text: Cătălina Oprea
Foto: iStock.com