
Știm cu toții că o greutate peste cea normală afectează sănătatea întregului organism. Cu atât mai important este să luăm măsuri dacă avem o conformație care favorizează acumularea de grăsime în zona taliei.
Mai multe informații despre acest subiect ne-a oferit dr. Delia Chițac Voiculescu, medic specialist cardiologie și medicină internă la Spitalul de Boli Cardiovasculare Angiomedica.
De la ce dimensiune a taliei putem considera grăsimea abdominală ca fiind nesănătoasă?
Dimensiunile diferă în funcție de fizionomia fiecărei persoane, însă în general putem spune că o talie ce depășește 102 cm la bărbați și 88 cm la femei poate fi considerată una nesănătoasă. Asta nu înseamnă însă că măsurile de reducere a circumferinței taliei trebuie începute atunci când s-a ajuns aici. Cu cât mai devreme e adoptat un stil de viață activ și sănătos, cu atât va fi mai ușor să se mențină o circumferință normală a taliei.
Din ce motive este grăsimea de pe abdomen mai periculoasă decât cea de pe coapse sau din alte zone? Ce riscuri implică ea din punct de vedere medical?
Grăsimea în cantități excesive este în general periculoasă, însă cea din zona abdominală aduce după ea riscuri sporite. Motivul principal este legat de faptul că, pe lângă grăsimea vizibilă, aflată sub suprafața pielii, în zona abdomenului se formează și o grăsime în profunzime, numită grăsime viscerală. Această grăsime se dezvoltă în jurul organelor vitale din zona abdomenului, împiedicându-le să funcționeze la capacitate optimă, fenomen care sporește riscul de infarct miocardic, accident vascular cerebral etc.
De ce este considerată atât de nocivă la femeile trecute de 50 de ani?
Motivele sunt legate tot de grăsimea viscerală, femeile aflate la menopauză fiind în special expuse, deoarece începând cu această perioadă grăsimea acumulată tinde să nu se mai depună în special în zona coapselor, acumulându-se în schimb în jurul abdomenului. Acest fenomen e cauzat de scăderea nivelului de estrogen, iar pericolul este amplificat de faptul că grăsimea se acumulează în general pe fondul pierderii masei musculare, caracteristică înaintării în vârstă. Astfel, greutatea femeii rămâne aproximativ constantă, aspect ce face acumularea grăsimii mai greu de depistat.
Citește și: Cum poți să scapi de grăsimea de pe burtă
Ce regim alimentar ar trebui să urmeze o persoană cu exces de grăsime în zona taliei?
Dieta este cea mai importantă componentă în lupta contra kilogramelor în plus și a grăsi- mii acumulate în exces. O dietă corespunzătoare este în general una bazată pe fructe, legume, cereale integrale, pește gras (bogat în acizi grași omega 3) și produse lactate degresate. De asemenea, pe cât posibil, trebuie exclus din alimentație zahărul, care împreună cu grăsimile din carne și lactate constituie principalii vinovați de creșterea în greutate.
Sportul în ce măsură ajută?
Sportul este un bun aliat în lupta contra grăsimii în exces, însă efectele sale sunt mai mult indirecte decât directe. Deși prin activitate fizică se ard calorii, numărul acestora este prea mic pentru a face o diferența reală, în lipsa unui regim alimentar corespunzător. În schimb, sportul reglează anumite procese din organism, întărește masa musculară și crește nivelul de energie al unei persoane. 30 de minute de sport efectuate zilnic reduc semnificativ riscul de boli cardiovasculare.
Citește și: Esențial de știut despre kilogramele în plus din timpul sarcinii
La ce medic să mergem în cazul în care avem această grăsime periculoasă?
În primul rând, trebuie vizitat medicul de familie. Acesta vă va examina și, în baza unor eventuale simptome prezente, va recomanda un profil lipidic pentru a vă cunoaște exact nivelul grăsimilor și al glicemiei din sânge. Presupunând că grăsimea abdominală în exces nu a provocat încă alte complicații, un medic nutriționist poate fi de mare ajutor persoanelor supraponderale sau obeze, acesta lucrând împreună cu pacienții pentru a crea un regim alimentar personalizat pentru fiecare caz în parte.
Cea mai importantă componentă sunt însă voința pacientului și conștientizarea de către acesta a pericolului la care se expune continuând să aibă un stil de viață care favorizează acumularea de grăsimi. Medicul poate doar să recomande soluții, însă este de datoria pacientului să aibă autodisciplina necesară pentru a le urma.