Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Hemoroizii: cauze, simptome, prevenție și tratament

Hemoroizii: cauze, simptome, prevenție și tratament

Hemoroizi

Unele afecțiuni care ne fac viața un calvar se agravează din cauza jenei de a discuta cu medicul. În acestă categorie putem include și boala hemoroidală, care afectează peste 80% din populație.

Ce sunt hemoroizii și de câte tipuri există

Aproape toată lumea a auzit de hemoroizi, acele dilatații venoase (varicoase), care se formează în interiorul canalului anal, prin inflamarea patologică a unor pernițe venoase.

Ei sunt de trei tipuri: interni, externi și micști și sunt clasificați în funcție de gravitate. Doar medicul specialist poate stabili tratamentul de urmat, în urma unor proceduri specifice, care pornesc de la tușeul rectal și rectoscopie.

De ce apar hemoroizii

Cauzele apariției hemoroizilor sunt multiple, de la constipație cronică la predispoziție genetică, obezitate, sarcină, consum exagerat de condimente sau alimente picante, sedentarism, stat prelungit în șezut la birou, consum redus de lichide, dietă săracă în fibre, exces de alcool.

Citește și: 6 probleme de sănătate care au oboseala drept simptom

Simptome de luat în seamă

Principalele simptome care anunță apariția acestor formațiuni includ sângerare anală plus dureri mari după scaun, senzație de mâncărime și usturime anală, inflamații locale. Toate aceste semne ar trebui să îți dea de gândit și să mergi cu prima ocazie la un medic specialist.

Prevenție și tratament

Poți preveni apariția lor printr-un regim alimentar cu multe fructe și legume proaspete (consumate cu tot cu coajă), pâine și cereale integrale, orez brun, fasole, iaurt, printr-o hidratare bună, cu minimum 2 litri de apă pe zi, prin alternarea perioadelor de stat jos cu mici plimbări care să contribuie la stimularea circulației din zona șezutului, prin evitarea ridicării unor greutăți mari. În plus, nu amâna momentul mersului la toaletă, pentru că situația va deveni mai gravă apoi.

Pentru ameliorarea simptomelor poți încerca și remedii naturale. Aplicarea locală de unguent cu propolis 20% de două ori pe zi, dimineața și seara, ajută mult, după două săptămâni semnele bolii dispar. Bun este și unguentul pe bază de castan sălbatic, de sunătoare ori de hamamelis, alifia de gălbenele și tătăneasă, masarea cu vitamina E uleioasă ori ulei din germeni de grâu. Mai poți aplica și comprese reci.

Citește și: Lavanda, menta și mușețelul: trei plante care fac minuni

Au efect benefic luate intern pudra de ghimpe (un vârf de cuțit, sub limbă, dimineața și seara), infuzia de pedicuță (2 căni pe zi cu 30 de minute înainte de masă), infuzia de coada-șoricelului (1 lingură/1 l de apă). Băile de șezut și compresele cu infuzie de mușețel, coada-șoricelului, brusture, busuioc, pelin ori cataplasmele cu cartof ras ori argilă ajută.

Tratament cu tătăneasă. Se beau zilnic 2-3 căni de decoct din rădăcină de tătăneasă (Symphytum officinale), o linguriță la 250 ml apă rece și se fierbe 30 de minute. Tot din această plantă se face un decoct de 4-5 linguri de rădăcină la 250 ml apă, cu care se fac băi de șezut, dimineața și la prânz, iar seara se pune compresă.

 

 

Sursă foto: iStock

Comments

comments

Lasă un răspuns