
Cuvintele grele ale acestui titlu sunt îndeajuns de puternice pentru a sublinia o realitate înfiorătoare: în România, incidența cazurilor de pacienți infectați cu virusul hepatic C, fără ca ei să știe acest lucru, a atins cote alarmante.
Unul dintre cele mai recente congrese medicale în domeniul bolilor de ficat, care a avut loc la Londra, anunța cu mare fast descoperirea unor medicamente revoluționare menite să trateze această boală gravă, chiar și în cele mai avansate stadii ale sale. Totuși, până să ne bucurăm de progresele pe care le face medicina la nivel mondial, ar trebui să aruncăm un ochi obiectiv asupra realității crunte din România: țara noastră se află pe unul dintre primele locuri din Europa la numărul de persoane infectate. Din păcate, cele mai multe dintre ele habar nu au că sunt purtătoarele unui virus atât de periculos, transmițându-l altora.
Ce este
Boală infecțioasă a ficatului, hepatita C este de cele mai multe ori asimptomatică, iar asta duce la descoperirea ei tardivă, atunci când organul este acoperit de cicatrice sau ciroza deja s-a instalat. Afecțiunea este cauzată de un virus care a fost pentru prima dată identificat în anul 1970. De-atunci, lumea medicală încearcă să găsească tratamente care să ducă la eliminarea lui completă din organism și la tratarea ficatului afectat de boală. Așadar, veștile sunt îmbucurătoare.
Cum se transmite
La nivel mondial, cea mai rapidă cale de infectare este prin folosirea acelor de seringă contaminate de către mai multe persoane consumatoare de droguri. În România, frecventarea saloanelor cosmetice, de tatuaje sau a cabinetelor stomatologice în care sterilizarea instrumentarului este deficitară sunt principalii vinovați de îmbolnăvire. Lor li se adaugă transfuziile cu sânge infestat (în ultimii ani, nu au mai fost raportate astfel de cazuri) sau folosirea unor obiecte de igienă intimă, așa cum sunt forfecuțele sau aparatele de ras ale unor persoane bolnave. Transmiterea de la mamă la făt este destul de rară, iar cea pe cale sexuală nu e recunoscută de majoritatea cercetărilor în domeniu, dar medicii ne sfătuiesc să fim extrem de precauți.
Când mergem la medic
De cele mai multe ori asimptomatică, hepatita C este descoperită destul de târziu. Cu toate acestea, există semne care ne-ar putea pune pe gânduri. Ele includ oboseala persistentă, durerile inexplicabile în dreapta abdomenului, scăderea puterii de concentrare mai ales în partea a doua a zilei, incapacitatea de a face efort fizic. Toate pot fi simptomele altor boli, care nu au de-a face cu o afecțiune hepatică, însă ele trebuie semnalate unui specialist.
Cum se pune diagnosticul
Românii nu au o educație medicală serioasă, care să-i îndrume către cabinetul medical și laboratoarele de specialitate periodic. Ba, mai mult, testele de sânge care sunt acoperite de pachetul de asigurări medicale de bază nu includ analizele hepatice simple, precum transaminazele. Valori crescute ale acestora pot ridica un serios semn de întrebare despre o eventuală suferință hepatică. Existența unei eventuale infecții se poate determina prin intermediul analizelor Ag-HCs pentru hepatita C și Ag-HBs pentru hepatita B, care detectează prezența în sânge a anticorpilor specifici. Ele nu sunt însă recomandate de medici decât atunci când simptomele devin mai mult decât evidente și sunt suportate de asigurări doar în cazul femeilor însărcinate. Totuși, costul lor nu este uriaș, situându-se undeva în între 40 și 60 de lei, în funcție de laboratorul unde se fac recoltările.
Efecte
Boala evoluează destul de lent, însă este cronică. De-a lungul timpului, țesutul hepatic începe să se cica-trizeze, nemaiputându-se regenera. În momentul în care această fibroză a ajuns la gradul 4, după standardele de evaluare stabilite de hepatologi, se poate vorbi deja de ciroză hepatică. Din acest punct, una dintre modalitățile prin care pacientului i se poate reda șansa la viață, fără o rată de reușită de sută la sută, este transplantul hepatic. Din fericire, dacă afecțiunea este descoperită mai devreme, medicii pot lupta cu ea foarte eficient. Costul tratamentului pe care ei îl au la îndemână este foarte mare și nu e suportat de asigurările medicale. Totuși, la mijlocul acestui an, ministrul sănătății anunța că, până la sfârșitul toamnei, va fi elaborată noua listă cu medicamente compensate pentru hepatita C.
Articol preluat din ediția de octombrie 2014 a revistei Femeia.
Autor: Georgiana Dobrescu
Sursa foto: Fotolia