
256 milioane de persoane trăiesc cu hepatită cronică B și 71 milioane cu hepatită cronică C. Pandemia cu coronavirus a făcut ca hepatita să fie mai puțin băgată în seamă, numărul pacienților diagnosticați și tratați scăzând considerabil în ultimele luni.
În acest an, veștile nu sunt deloc bune pentru bolnavii din țara noastră. Un număr tot mai mic de români au fost testați și prin urmare diagnosticați cu hepatite în ultimele luni. Mic este și numărul celor care au intrat în tratatament. Deși programul național destinat hepatitei C poate cuprinde până la 17.500 persoane, în perioada februarie-30 iunie 2020, au fost incluși doar 3.558. Iar pentru hepatita B, studiile clinice au fost întrerupte pentru o perioadă din cauza accesului dificil în spitale. Cele mai cunoscute tipuri de hepatită sunt A, B și C, însă există și virusuri hepatice D, E și G. În total sunt 6 tipuri de virusuri care duc la hepatită.
Hepatita în 2020
Auzim în fiecare zi la știri noi date despre infectările cu coronavirus, despre problemele aduse în viața noastră de COVID-19, însă hepatita este o boală tăcută, care afectează ficatul fără să dea semnale alarmante și din acest motiv este este depistată în faze cronice. În 2016, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a stabilit ca obiectiv principal reducerea incidenței hepatitelor cu 90% până în 2030. Din păcate, studiul ”Câștigarea cursei de eliminare a hepatitei C”, realizat de Boston Consulting Group (BCG) și publicat recent, arată că majoritatea țărilor sunt departe de atingerea tragetului impus de OMS, printre care și România, din cauza ratei mici de tratament.”Cea mai mare problemă a pacienților cu afecțiuni hepatice în acest moment este legată de accesul la tratament și la medicul specialist. Situația devine critică! Foarte mulți bolnavi cronici nu știu cum să acționeze în lipsa unor informații constante și clare din partea autorităților. Încurajăm pacienții să-și contactez medicul curant (infecționist sau gastroenterolog) și să stabilească cea mai bună soluție pentru a avea acces la tratament în condiții de siguranță, mai ales în cazul investigațiilor ce trebuie realizate în spital.” spune Marinela Debu, președinte APAH-RO.
Măsuri de depistare a hepatitelor
Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România propune câteva măsuri pentru a se depista la timp bolnavii și astfel să poată fi incluși în programul de tratament cât mai repede. Printre ele se numără: testarea pentru COVID-19 și pentru hepatită simultană, iar medicii de familie să aibă inclusă testarea pentru hepatită în schema de testare anuală a pacienților. În perioada 27 iulie-02 august 2020, APAH-RO va împărți pliante și kit-uri de igienă conținând: pastă de dinți, săpun și dezinfectant pacienților cu afecțiuni hepatice prin intermediul cabinetelor medicilor de familie din București, Brașov, Turda, Giurgiu și Iași. De asemenea, asociația susține accesul la investigații și tratament.
Hepatita poate fi mortală
Deși tratamentul hepatitelor este eficient, iar pentru hepatitele A și B există vaccinuri, anual, la nivel mondial, hepatita cauzează 1,4 milioane de decese. România se află pe locul doi, după tuberculoză, în privința numărului deceselor cauzate de boli infecțioase. Din păcate datele ne arată că numărul celor infectați cu virusul hepatic (A, B, C, G) este în creștere. Din acest motiv testarea periodică va fi salvatoare. Vestea bună este că te poți testa chiar gratuit în momentul când donezi sânge, pentru că fiecare pungă de sânge va fi testată atât pentru hepatita B, cât și pentru C. Vei face o faptă bună și vei obține o testare gratuită. Dacă testul va ieși pozitiv vei fi înștiințat acasă, dacă ești sănătos nu vei primi nicio veste. Pe principiu, când nu există vești e de bine!
Factori de risc
Hepatita este o boală care se transmite prin sânge, prin contact sexual neprotejat cu o persoană infectată sau de la mamă la făt și poate afecta pe oricine nu este vaccinat (pentru hepatitele A și B). Principalii factori de risc sunt contactul intravenos cu un ac sau seringă infectată, transfuziile cu sânge infectat, administrarea de droguri intravenos cu o seringă infectată, hemodializa și contactul sexual neprotejat cu parteneri multipli.
5 lucruri pe care nu le știai despre hepatită
- Cele mai multe hepatite C netratate evoluează spre heptită cronică și apoi spre ciroză și cancer hepatic. Însă 90% dintre cazurile acute se pot vindeca.
- Virusul hepatic D e mai rar întâlnit, dar duce frecvent la hepatită cronică.
- Atunci când virsul B și D se asociază apar forme grave de hepatite și chiar insuficiență hepatică.
- Silimarina are proprietăți antioxidante, care ajută regenerarea celulelor hepatice, însă suplimentele alimentare trebuie folosite la recomandarea medicului.
- Hepatita A se mai numește boala „mâinilor murdare” și se transmite altfel decât B, C, E sau G, respectiv prin contact personal și prin alimente și apă contaminate. Acest tip de hepatită are doar faza acută și se tratează prin odihnă și regim alimentar. Igiena mâinilor este cea mai bună măsură de prevenție!
Semne și simptome ale hepatitei
Aproximativ 80% dintre cei infectați cu hepatită B sau C acută nu prezintă simptome la început, ceilalți pot avea simptome ușoare până la severe, cum ar fi:
- Icter
- Oboseală
- Greață
- Febră
- Urină închisă la culoare
- Probleme gastrointestinale
- Pierderea poftei de mâncare
- Dureri articulare
- Pierdere nejustificată în greutate.
Text: Luminița Tăbăran
Foto: 123RF
Citește și: