Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Hidratează-te cu cap, nu doar cu apă

Hidratează-te cu cap, nu doar cu apă

Crezi că numai pielea şi părul au de suferit când n-ai suficiente lichide în organism? Să ştii că deshidratarea poate duce la dereglări grave ale stării tare de sănătate, iar „mintea românului cea de pe urmă“ de a bea cât mai multă apă ca să îndrepte situaţia nu este cea mai bună soluţie.

Trebuie să ţi se întipărească bine în minte că o hidratare corectă implică un nivel suficient de electroliţi în organism, responsabili cu înfăptuirea unor reacţii chimice indispensabile bunei funcţionări a tuturor sistemelor organismului, aceasta reflectându-se în starea ta de sănătate pe termen scurt, dar şi lung.

Iată câteva exemple de situaţii în care rolul hidratării se vede clar:

Să ai un metabolism bun

Multe femei se plâng că nu mănâncă mai nimic şi se îngraşă. Chiar şi de la un pahar de apă. Dacă le iei regimul alimentar la puricat, observi că acesta nu acoperă nici pe departe necesităţile de electroliţi ale organismului. Consumul de apă accelerează metabolismul. Iar dacă îţi propui să consumi o parte din cantitatea zilnică de apă înaintea meselor, îţi taie şi pofta de mâncare.

Atenţie! Unul din simptomele deshidratării este senzaţia de foame; aceasta este emisă de creierul confuz, în locul celei de sete!

Să fii în formă 

Şi funcţionarea optimă a muşchilor depinde de consumul adecvat de apă. De aceea, trebuie să eviţi cu orice preţ prostul obicei, tot mai răspândit în ultima vreme printre femeile care se închină la cântar, de a evita consumul de apă pentru a nu înlocui ce s-a pierdut prin transpiraţie la sală; da, cu cât eşti mai deshidratată, cu atât cântăreşti mai puţin, dar nu aceasta trebuie să fie ţinta ta!

Atenţie! Două din simptomele deshidratării sunt crampele musculare şi oboseala fizică.

Să gândeşti mai limpede 

Un studiu a constatat că un pahar cu apă consumat înainte de un examen aduce candidatului rezultate mai bune. Creierul se bazează foarte mult pe nivelul lichidelor care i se oferă. S-a constatat că acest organ se micşorează în volum atunci când este confruntat chiar şi cu o deshidratare uşoară.

Atenţie! Trei dintre simptomele deshidratării sunt durerile de cap, oboseala psihică şi chiar depresia!

Să ai o sarcină uşoară

Importanţa consumului de lichide creşte odată cu această nouă condiţie a organismului, de adăpostire a unui fetus. Apa ajută organismul mamei să susţină creşterea volumului sangvin, necesar dezvoltării fătului, împiedică constipaţia, situaţie care apare foarte frecvent din cauza presiunii exercitate de uterul mărit asupra intestinelor, previne retenţia de lichide (când îi furnizezi organismului ce-i trebuie, acesta va renunţa la tendinţa de a-şi face provizii din puţinul pe care-l primeşte). În plus, un consum adecvat de lichide înlesneşte alăptarea, pentru că vei produce cantitatea necesară de lapte.

Atenţie! Două dintre simptomele deshidratării se referă la pierderea unei sarcini sau travaliul înainte de termen.

Îndreptar de hidratare

Electroliţii de care ai nevoie se găsesc în apă, mai cu seamă în cea mineralizată, dar şi în fructele şi legumele pe care orice dietetician ţi le recomandă din plin. Iar dacă ai ajuns în situaţia când organismul a intrat pe panta deshidratării, trebuie să ştii cum să remediezi raţional problema, nu haotic, adică bând apă în neştire, fiindcă s-ar putea să fie o mişcare inutilă la acel moment. Iată câteva sfaturi pentru restabilirea corectă a nivelului de lichide din organism:

Bea apă pe îndelete. Nu gâlgâi o cantitate mare de apă dintr-odată după o perioadă de „secetă“, întrucât organismul n-o să ştie ce i se întâmplă şi va elimina o mare parte din această cantitate prin urină, încetinind procesul de rehidratare. Aşadar, bea încet, cu înghiţituri mici şi pauze de câteva secunde între ele.
Bea mai mult decât ţi-e sete. Oricare ar fi cauza deshidratării, trebuie să  consumi lichide şi după depăşirea senzaţiei de sete, pentru că, altfel, nu vei reuşi să compensezi cantitatea de lichide pierdută.
Ajută-te de alimente. Apa (mai ales cea de la robinet) nu-ţi oferă nivelul necesar de electroliţi, aşa că se cere să-l completezi prin consumul de fructe şi legume bogate în sodiu şi potasiu, recomandate în acest caz.
Ajută-te de băuturile sportive (rehidratante). Sunt băuturi concepute pentru persoanele cu activitate sportivă intensă, dar sunt foarte bune şi pentru tine în zilele cu temperaturi ridicate. O băutură sportivă conţine într-o doză controlată elementele absolut necesare reacţiilor chimice din corpul tău.
Stai departe de băuturile diuretice! Cafeaua, ceaiul verde, băuturile răcoritoare cu cafeină şi alcoolul sunt diuretice, adică stimulează eliminarea lichidelor din organism. O regulă ar fi să adaugi la consumul zilnic un pahar cu apă pentru fiecare pahar de băutură diuretică băut.

Cum obţii o băutură „sportivă“

Pornind de la indicaţiile specialiştilor privind compoziţia unei astfel de băuturi, ţi-o poţi prepara singură, la domiciliu, pentru momentele când simţi că apa simplă nu te ajută. Iată ce să conţină un pahar (225 ml) cu băutură sportivă:
  • apă;
  • 12-18 grame de carbohidraţi;
  • 0,1-0,2 grame de sodiu.
Astfel încât nu ai decât să pui, la un pahar cu apă, o linguriţa cu zahăr şi un vârf de cuţit de sare (0,5 grame cel mult!).

Fă-ţi plinul de lichide!

Ca rotiţele mecanismului să se învârtă eficient, ar trebui să mai faci ceva în afară de băut apă:

1 Consumă alimente bogate în apă, cum ar fi pepenele verde sau galben, castraveţii, ţelina, dovleceii, ceapa.
2 Consumă alimente bogate în electroliţi. Bananele, stafidele şi caisele uscate conţin potasiul de care circulaţia sangvină are nevoie; salata verde, ţelina, ridichile, cartofii dulci, ananasul conţin sodiul necesar menţinerii unui nivel adecvat de lichide în organism; spanacul, cartofii, orezul, avocado, fasolea neagră conţin magneziul necesar proceselor metabolice şi absorbţiei altor minerale în organism (fosfor, potasiu, sodiu, calciu); produsele lactate, broccoli, ceapa, ţelina, merele, kiwi, portocalele, mandarinele conţin calciul necesar bunei funcţionări a muşchilor, desfăşurării reacţiilor enzimatice şi activităţii hormonale.
3 Consumă suplimente cu electroliţi, fie ele băuturi sportive sau tablete, pe care le găseşti la farmacie. 
Sursa foto: pixabay.com

 

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns