Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Medical > Iaurtul probiotic ar putea fi folosit in tratamentul contra depresiei

Iaurtul probiotic ar putea fi folosit in tratamentul contra depresiei


Iaurtul probiotic
, renumit pentru faptul ca ajuta la mentinerea sanatatii tractului intestinal, ar putea fi utilizat si in tratamentul contra depresiei, potrivit unui studiu recent, realizat de cercetatorii de la University College Cork din Irlanda.

Autorii acestui studiu au constatat ca bacteriile din tractul intestinal au un efect direct asupra sanatatii creierului soarecilor, iar acest efect ar putea sa existe si in cazul oamenilor.

Daca creierul uman este influentat in acelasi fel, savantii irlandezi considera ca aceasta descoperire ar putea conduce la un noua modalitate de tratare a depresiei si a altor maladii care cauzeaza aparitia starii de anxietate.

Bolile intestinale au fost asociate deja in trecut cu maladiile psihice cauzatoare de stres, iar raportul dintre cele doua categorii de maladii i-a determinat pe cercetatori sa studieze in detaliu aceasta legatura.

In cadrul acestui studiu, savantii irlandezi au hranit soarecii cu un tip de „supa” ce continea Lactobacillus rhamnosus JB-1, o specie de bacterie care traieste in sistemul digestiv uman.

Soarecii hraniti cu acest tip de supa au prezentat mai putine semne de stres, anxietate si depresie, in comparatie cu cei hraniti cu o supa obisnuita.

Soarecii au fost pusi in situatii stresante – au fost plasati intr-un labirint -, iar cei care au fost hraniti cu acel tip de supa speciala ce continea bacteria Lactobacillus rhamnosus JB-1 au sintetizat o cantitate mai mica de corticosteron, un hormon al stresului.

John Cryan, coordonatorul studiului, a declarat pentru LiveScience: „Afectand aceste bacterii intestinale, poti obtine un spectru robust si destul de larg de efecte asupra reactiilor chimice cerebrale si asupra comportamentului. Fara a extrapola, acest lucru deschide calea spre obtinerea unor noi terapii care ar putea trata bolile psihice. Pacientii ar putea manca un iaurt probiotic in loc sa ia antidepresive”.

Cercetatorul irlandez considera insa ca persoanele care sufera de depresie nu pot sa mearga pur si simplu sa cumpere orice fel de iaurt de la supermarketul local, deoarece eficienta acestor produse depinde de tulpina probiotica inclusa in aceste produse lactate.

In plus, Jon Cryan este de parere ca probioticele cauzeaza pacientilor mai putine efecte secundare negative in comparatie cu actualele medicamente contra anxietatii, precum valiumul.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus