
Mai ales vara, e dificil să păstrezi prospeţimea zonei intime. Dacă urmezi însă câteva reguli simple de igienă şi îngrijire, te poţi menţine, între două duşuri, curată şi perfect uscată, vorba reclamei.
Curăţenie desăvârşită printr-o îngrijire delicată – aceasta este, foarte pe scurt, regula de bază a păstrării sănătăţii şi senzaţiei de prospeţime în zona genitală. Vorbim acum de cazul în care nu există vreo afecţiune care creează neplăceri tactile sau olfactive – acestea nu se tratează doar prin măsuri de igienă, ci necesită intervenția şi sfaturile medicului ginecolog. Dar, dacă eşti sănătoasă tun şi totuşi te confrunţi cu secreţii vaginale abundente, prurit sau dese iritaţii la nivelul labiilor şi vulvei, s-ar putea ca ritualul tău de îngrijire să nu fie unul corect.
Ce-i mult strică!
Două mari greşeli se pot face când vine vorba de îngrijirea intimă: să uiţi de igienă sau să faci abuz de ea. Vaginul are o puternică funcţie de autoigienizare şi trebuie ajutat, dar cu delicateţe, să-şi facă treaba bine. La duş, spală-te folosind un săpun sau gel cu pH neutru, însă în restul zilei nu exagera cu săpuneala doar pentru a fi sigură că eşti curată! De exemplu, după ce urinezi, clătirea cu apă călduţă este suficientă. La spăl`turi vaginale apelează strict ocazional, numai la indicaţiile medicului! Prea mult zel când vine vorba de igiena intimă poate duce la sensibilizarea pielii şi dezechilibre ale florei vaginale cu rol de eliminare naturală a germenilor. Astfel, pot apărea infecţiile.
Pro şi contra protèje-slip
Absorbantele „de fiecare zi“, cum sunt numite, dau senzaţia de confort şi prospeţime, dar e bine să nu fie folosite chiar zilnic, ci numai când e nevoie de ele: la ovulaţie, când scurgerile sunt abundente, în situaţiile în care apar sângerări uşoare (înainte şi în ultima zi de menstruaţie) sau dacă suferi de vreo afecţiune vaginală. În restul timpului, dă voie zonei să respire în voie, folosind o lenjerie intimă nu foarte strâmtă. Evită, de asemenea, absorbantele zilnice parfumate – irită pielea.
Reguli de bază
Iată ce trebuie să-ţi intre în obicei pentru a avea mereu o zonă intimă de care să nu te simţi stânjenită:
- respectă sensul corect (vulvă-anus) ori de câte ori te speli sau foloseşti hârtia igienică;
- spală-te pe mâini şi înainte, nu doar după folosirea toaletei;
- poartă lenjerie de bumbac (de preferat organic, fără coloranţi toxici).
Articol preluat din ediția de august 2014 a revistei Femeia.
Autor: Alina Grozea
Sursa foto: Fotolia