Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Nutritie > Indulcitorii sintetici cresc nevoia de dulce

Indulcitorii sintetici cresc nevoia de dulce

 

Indulcitorii sintetici pot creste pofta de dulciuri in cazul persoanlor care tin o dieta, si pot sa „pacaleasca” creierul pentru a-l face sa declanseze reactia chimica responsabila de producerea senzatiei de placere.

Alegerea de bauturi racoritoare dietetice si a indulcitorilor sintetici in detrimentul preparatelor apetisante cu un continut caloric ridicat ar putea sa creasca pofta de dulciuri a persoanelor care tin o dieta. Acest fenomen apare pentru ca substituentii zaharului, desi stimuleaza papilele gustative, nu au capacitatea de a „pacali” creierul.

Placerea pe care oamenii o resimt cand mananca dulciuri rezulta dintr-o substanta chimica denumita dopamina, care este eliberata in creier atunci cand zaharul ajunge in organismul acelor persoane. Totodata, aceeasi substanta este asociata cu aparitia senzatie de placere si de recompensare.

Indulcitorii artificiali si alte substituente cu continut caloric scazut nu provoaca aceeasi reactie, facandu-le pe persoanele care tin o dieta sa pofteasca din ce in ce mai acut dupa dulciuri. Din acelasi motiv, acele persoane sunt predispuse riscului de a consuma, ulterior, cantitati mari de dulciuri.

Studiul a fost coordonat de Ivan de Araujo, profesor la Facultatea de Medicina afiliata Universitatii Yale, iar concluziile arata ca in loc sa te privezi deconsumul de zahar si dulciuri naturale (miere, sirop de artar etc) este mult mai indicat sa consumi cantitati mici.

Cercetatorii americani cred ca acest fenomen este cel responsabil pentru care rata obezitatii a atins un nivel uluitor de ridicat, in ciuda introducerii pe piata pe scara larga a bauturilor racoritoare dietetice si a gustarilor dietetice.

 


Lasă un răspuns

Sus