Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Nutritie > Inghetata – prieten sau dusman?

Inghetata – prieten sau dusman?

Cu toate ca inghetata pare prietena ta pe timp de vara, ia aminte ca poti avea si neplaceri din cauza consumului acestei delicatese. Faptul ca e produsa din lapte o include printre alimentele usor perisabile si printre cele care iti pot provoca toxiinfectii alimentare. Mare atentie de unde iti procuri aceasta placere! Chiar daca ai cumparat inghetata din cel mai curat loc, in cazul in care o mananci pe strada, fii sigura ca mare parte din praful prin care treci se va lipi de cornetul tau, iar daca mai ai si ghinionul sa ajungi pe sub un balcon proaspat spalat…

Daca te feresti de toate acestea si iti consumi linistita inghetata acasa ori intr-un local, e bine sa o mananci fara graba, topind bine si incalzind in gura fiecare inghititura, pentru ca alimentele reci iti stimuleaza peristaltismul intestinal si te poti trezi cu scaune moi si dese. Cat despre setea pe care ti-o provoaca inghetata, este explicabila, daca tii cont de faptul ca e dulce. Pe de alta parte, conform principiilor chinezesti de dieta, inghetata se incadreaza in categoria alimentelor „fierbinti” din punct de vedere energetic; aceasta te indeamna sa bei apoi multa apa.

Ca aroma, iti recomandam inghetata de visine. Desi ideal ar fi sa renunti la ea, in favaarea unui castron de visine. Visinele contin zaharuri, acizi organici, pectine, potasiu, iod, celuloza, levuloza, caroten (provitamina A), vitaminele B1, B2, C, E, PP, acid folic etc. Fructele crude si sucul proaspat stors au efect diuretic, reduc nivelul de glucoza din sange, sunt astringente, previn aparitia placilor de aterom in vasele sangvine si a hipertensiunii arteriale. Cura de visine e recomandata in cazurile de obezitate, cardiopatie ischemica, hipertensiune arteriala, in predispozitie la formarea calculilor urinari, precum si in diabetul zaharat. Ceaiul de cozi de visine este, de asemenea, diuretic, fiind folosit ca remediu adjuvant in hipertensiune arteriala, litiaza renala si obezitate. Se prepara ca decoct dintr-un pumn de codite (fierte timp de 15-20 minute). Nu este la fel de delicios ca inghetata, dar e mai sanatos.

 


Lasă un răspuns

Sus