Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Insolatia strica distractia

Insolatia strica distractia

Ai avut de alergat cu treburi prin oraș ori, furată de agitația de pe plajă, ai uitat să te retragi la umbră, iar starea de slăbiciune și durerile de cap parcă nu se mai dau duse? Cu insolația nu-i de glumit!

Insolația este extrem de riscantă pentru sarcină din cauza creșterii bruște a temperaturii corporale. Temperatura ridicată determină apariția unor schimbări în tensiunea arterială și creează presiune, stres și asupra mamei, și a fătului.

Dar ce este insolația? E o stare provocată de expunerea prelungită la soare, organismul se supraîncălzește și nu poate să-și regleze temperatura. Mai poate apărea atunci când temperatura ambientului este foarte ridicată, transpiri foarte mult și nu bei suficiente lichide pentru a suplini pierderea apei prin transpirație.

Primele semne

Înainte ca insolația să se instaleze, poți simți o stare de oboseală, dureri de cap, greață, gură uscată ori slăbiciune din cauza căldurii. Dacă nu recunoști din timp aceste manifestări, acestea se pot transforma în insolație. Printre semnele cele mai îngrijorătoare poți regăsi stări de confuzie, chiar pierderea cunoștinței, delir, puls și respirație accelerate, bătăi mai rapide ale inimii, tegumente roșii, calde și uscate, vărsături severe. Chiar dacă vei pune în aplicare urgent  câteva măsuri de prim ajutor, apelează numărul de urgență 112. Netratată corespunzător, insolația îți pune viața în pericol.

Cele dintâi măsuri de prim ajutor

În primul rând, mută persoana suferindă într-un loc umbrit și răcoros, ferit de acțiunea directă a razelor soarelui!

Dezgolește o parte din corp, pe o suprafață cât mai mare, astfel încât să fie în contact cu aerul proaspăt, și răcorește acele zone cu apă rece. Poți pulveriza apa sau o poți aplica cu ajutorul unui burete, scăzând treptat temperatura corpului.

Aplică pe frunte, în zona axilară și pe încheieturi comprese reci – fie gheață înfășurată în prosopele, fie cârpe înmuiate în apă rece și bine scurse. Masează ușor extremitățile pentru a stimula circulația sângelui.

Consumul cât mai multor lichide e obligatoriu: apă plată sau minerală în care ai adăugat un vârf de linguriță cu sare, compoturi și ceaiuri călduțe (infuzia de mentă, zmeură sau sucul de aloe vera pot avea un efect de răcire imediată a organismului supraîncălzit). Rehidratarea totală durează în jur de 36 de ore.

Cum o previi

De soarele arzător e simplu să te ferești astfel:

  • Evită să te expui razelor solare în intervalul orar 11-16.30.
  • Obligatoriu, poartă capul acoperit de o pălărie. Aceasta să aibă o structură cât mai densă, să nu fie perforată, să aibă boruri largi, astfel încât să protejeze fața și gâtul. Și să nu fie din plastic!
  • Nu consuma băuturi alcoolice. Acestea favorizează deshidratarea.
  • Nu face exerciții fizice, nu depune efort prelungit în soare.
  • Bea cât mai multe lichide, de preferat apă, ceai neîndulcit, supe de legume.
  • Pentru a-ți proteja pielea de radiațiile UV, poartă haine în culori precum negru, kaki, oliv.

Surse de hidratare complementare apei

În anotimpul torid, alimentele și băuturile naturale sunt cele mai importante surse, împreună cu apa, pentru a asigura hidratarea necesară corpului.

Roșiile, castraveții, ardeii grași, pe-penele verde pot furniza aproape 20% din cantitatea de apă necesară.

Articol preluat din ediția de august 2014 a revistei Femeia.

Autor: Mariana Fătulescu

Sursa foto:  Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns