Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Nutritie > Interviu cu Raluca Schachter, nutritionist clinic

Interviu cu Raluca Schachter, nutritionist clinic

Cunoaşte-o pe Raluca Schachter, nutriţionist clinic şi află mai multe despre Metabolic Typing®, sistemul inovator de nutriţie pe care l-a introdus pe piaţa din România.

Ce înseamnă profesia de nutriţionist clinic şi mai ales ce este Metabolic Typing®?

Nutriţia clinică studiază relaţia dintre alimentaţie şi un organism sănătos. Se bazează pe o serie de teste de laborator, chestionare specifice, istoria medicală a persoanei , a familiei dar şi a stilului de viaţă, pentru a putea face recomandări în funcţie de cerinţele individuale nutriţionale ale fiecăruia. 

Metodologia pe care o practic – Metabolic Typing®, este un sistem unic şi inovator, care se bazează pe individualitatea metabolica, pe echilibrarea biochimiei individului şi dezvoltarea unor planuri nutriţionale extrem de personalizate la nivel fiziologic şi biochimic. Nu există măsuri universale când vorbim de nutriţie şi astfel mâncarea unei persoane poate fi otrava alteia. Baza cerinţelor nutriţionale ale unui individ se regăseşte în materialul genetic al acestuia, nu în anumite filosofii sau credinţe personale.

Ce te-a determinat să alegi această abordare a nutritiei şi care sunt punctele ei forte?

Prin intermediul metodologiei Metabolic Typing® am reuşit să-mi rezolv problemele de sănătate şi mi-am schimbat viaţa radical. De atunci nici eu şi nici familia mea nu mai ştim ce înseamnă boala. 

Punctul forte al abordării pe care o practic este că merge mult mai departe şi mai profund decât a suprima simptome şi a “trata” afecţiunile la suprafaţă. Acest model este orientat către individ, nu către boală; practic, clădeste sănătatea, indiferent de patologia existentă. Hippocrate spunea că “este mult mai important să ştii ce fel de persoană suferă de o boală, decat să ştii de ce boală suferă persoana”

Cine sunt oamenii cărora te adresezi prin intermediul acestei profesii şi căror tipuri de probleme?

În general mă adresez oamenilor care sunt pregătiţi să acorde acestui aspect al sănătăţii şi nutriţiei atenţia şi prioritatea cuvenită. Am întâmpinat probleme foarte variate în rândul persoanelor cu care lucrez: de la infecţii cronice şi imunitate scăzută, la boli degenerative, probleme hormonale, digestive, disglicemie, alergii , toxicitate,  probleme legate de greutate, şi nu numai. Întalnesc, de asemenea,  viitoare mame care doresc să urmeze o perioadă de detoxifiere şi pregătire pentru concepţie (prin alimentaţie şi rezolvarea dezechilibrelor existente), un aspect extrem de important. 

Care sunt principalele obstacole care îi împiedică pe oameni să urmeze un stil de viaţă sănătos? 

Oamenii nu mai sunt învăţaţi în şcoli şi în familie de unde vine cu adevărat mâncarea, cum este produsă, cât de vitală este legatura noastră cu natura şi pământul, ce înseamnă să cultivi, chiar dacă o faci într-un ghiveci pe balcon. În schimb, aceştia sunt invadaţi de industria alimentelor procesate şi intens mediatizate, care oferă convenienţă şi o rezolvare rapidă a problemei de “foame”. Oamenii trăiesc cu iluzia că problema hranei nu este de fapt responsabilitatea lor, ci a industriilor care trebuie să îi “hrănească”. 

Alimentaţia sănătoasă este sacrificată în fiecare zi de dragul altor preocupări moderne, cât mai diverse şi cât mai intense. Nu în ultimul rând, mulţi oameni chiar nu sunt conştienţi de legătura esenţială dintre ceea ce consumă zilnic şi modul în care reacţionează organismul. Era medicinei convenţionale a propagat ideea conform căreia orice afecţiune se rezolvă cu o pilulă magică, fără să fie nevoie să faci vreo schimbare corespunzătoare în alimentaţie. 

Este un stil de viaţă sănătos accesibil oricui?

Un stil de viaţă sănătos poate fi urmat de oricine este pregătit pentru schimbare şi motivat îndeajuns să o menţină. Am ajuns la concluzia că lipsa timpului, a finanţelor sau aşteptarea unui  anumit moment din viaţă nu sunt neapărat motivele principale care ar împiedica pe cineva să facă schimbări la acest capitol. Dacă îţi doreşti cu adevărat acest lucru şi il pui undeva pe lista de sus a priorităţilor, se va întâmpla.   

Rămâi alături de noi, ţi-am pregătit alături de Raluca o serie de articole interesante pe teme de nutriţie! Fiecare articol va fi însoţit şi de videoclipuri care conţin esenţa subiectului.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus