Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Invinge-ti greata!

Invinge-ti greata!

De cele mai multe ori, greata din timpul sarcinii apare dimineata, imediat dupa ce ti-ai ridicat capul de pe perna. Si, lucru teribil de neplacut, dureaza cateva ore. Pentru cele mai multe gravide, acest disconfort trece pe parcursul zilei, dar sunt cazuri in care greata reapare dupa-amiaza sau se prelungeste toata ziua.

Sfaturi pentru fiecare zi

Sarcina si medicamentele sunt doua lucruri care nu se impaca prea bine. De aceea, trebuie sa invingi raul fara sa faci vizite la farmacie. Daca greata este atat de severa incat nu poti inghiti nimic fara sa vomiti, adreseaza-te medicului. Insa daca ea este suportabila, iti recomandam cateva modalitati simple de-a o diminua sau alunga definitiv.

  • Mananca putin si des! In felul acesta, vei evita acumularea unei cantitati mari de alimente in stomac (cu o crestere pe masura a aciditatii) si caderile mari ale concentratiei de glucoza din sange.
  • Bea lichide intre mese, nu in timpul mesei! Ceaiul de ghimbir poate usura senzatia
  • Evita mancarurile iritante! Grasimea, prajelile si condimentele in exces, mai ales cele iuti, ingreuneaza digestia si provoaca arsuri sau greturi puternice. Tot impotriva greturilor: sunt mai usor de tolerat alimentele si bauturile reci, in locul celor fierbinti.
  • Nu te culca dupa ce mananci! Stai in pozitie sezand, pentru a impiedica refluxul gastro-esofagian (trecerea lichidului gastric in esofag). Vei preveni astfel arsurile la stomac.
  • Fa-ti presopunctura! In partea interioara a incheieturii mainii exista niste puncte speciale, a caror stimulare prin presiune combate greata. In formele usoare, presopunctura este eficienta si usor de aplicat.
  • Iesi la plimbare! O jumatate de ora in racoarea diminetii va face minuni. Atat medicina occidentala, cat si cea orientala (in special) recomanda plimbarile matinale ca modalitate de combatere a stresului, stres ce se poate manifesta si sub forma starii de rau.
  • Odihneste-te cat mai mult! Oboseala are un rol important in declansarea starii de rau, asa ca nu pierde nici un prilej pentru a te relaxa. Daca inca lucrezi, nu te jena sa-ti ridici picioarele pe un scaun sau sa iesi un pic la aer.

  • Feliuta de lamaie. Lamaia este vestita pentru efectul ei de combatere a senzatiei de greata, asa ca profita si tu. Fie ca iti place sa pui o feliuta direct pe limba, fie ca preferi o limonada, efectul este acelasi.
  • Un biscuit. Chiar daca dormi, corpul tau continua sa foloseasca resursele de energie, iar dimineata, nivelul glucozei in sange este minim. Acest lucru poate declansa greata. Seara, pune-ti pe noptiera un pachet de biscuiti pentru a doua zi dimineata. Cand te trezesti, rontaie cativa si mai stai cateva minute in pat. Ai sa vezi ce bine te simti!
  • Micul dejun la pat. Si mai bun decat un biscuit este micul dejun servit chiar la pat. Roaga-ti partenerul sa-ti pregateasca un ceai si niste paine prajita. Cu asa ajutor, vei incepe o zi minunata!
  • Cartofi, cereale, paste. Dieta ta trebuie sa contina mai multe alimente cu un continut ridicat in carbohidrati de calitate (painea, cartofii, pastele, orezul). Ele functioneaza ca niste depozite care elibereaza glucoza intr-un ritm lent, fapt ce va preveni hipoglicemia cauzatoare de greata. Aceste alimente mai au si un alt avantaj: nu au un gust „provocator”, ba chiar am putea spune ca sunt oarecum „insipide” – tocmai bune pentru a evita starea de rau.
  • Vitamine. Se pare ca suplimentele de vitamina B6 si zinc sunt de ajutor in diminuarea starii de rau matinal. Doza zilnica indicata este de 50-100 mg vit. B6 si 20 mg zinc. Inainte de a lua aceste pastile ar fi bine sa ceri sfatul medicului. Daca esti total impotriva „pastilelor”, vitamina B6 se gaseste din abundenta in banane, stafide si drojdie de bere, iar zincul il poti lua din zarzavaturi cu frunze verzi, fructe de mare si altele.
  • Apa minerala. Sunt femei care reusesc sa combata greata band inghitituri mici de apa pe tot parcursul zilei. Apa minerala acidulata se pare ca ajuta mai mult. Nu stiu cat de mult o sa te ajute, insa merita sa incerci!

Exista si cazuri (foarte rare, dar exista) in care greata este aproape continua, timp de mai multe saptamani. Nu poti manca nimic, ba chiar ai varsaturi (uneori de mai multe ori pe zi), ai pierdut in greutate, te simti obosita tot timpul si fara vlaga.

Asa se manifesta disgravidia emetizanta, o situatie severa care necesita internare in spital si tratament de specialitate – perfuzii, medicamente antivomitive etc. Daca ai unul dintre aceste simptome, nu ezita sa te adresezi medicului de familie sau sa mergi la spital:

  • Greata este aproape continua timp de cateva saptamani si ti se face rau de mai multe ori pe zi.
  • Ai pierdut mai mult de 5% din greutatea ta (de sarcina).
  • Te simti obosita, fara putere si nu poti sa inghiti nimic.

Medicul specialist poate considera necesara o perfuzie (pentru a evita o deshidratare suplimentara) si iti va prescrie un medicament antivomitiv care nu are influente nefaste asupra sarcinii.

Chiar daca tu te simti rau, bebelusul tau este „bine mersi” si primeste toti factorii nutritivi de care are nevoie, iar starea lui de sanatate nu este afectata. In ultimul timp, rezultatele unor cercetari serioase au demonstrat un fapt uluitor: femeile care sufera de greata matinala au un risc mai mic de a pierde sarcina.

Ba mai mult, exista teorii, desi controversate, potrivit carora starea de greata in sarcina este tocmai un mecanism prin care embrionul este aparat de efectele teratogene ale diverselor toxine continute in diferite plante si alimente. Spre deosebire de embrion, adultul are un intreg arsenal de enzime care ajuta la anihilarea toxinelor pe care le inghitim.

Aversiunea fata de cafea ar fi unul dintre primele semne de sarcina, tocmai datorita continutului mare de toxine al cafelei. Oricare ar fi cauzele, consoleaza-te: in majoritatea cazurilor, dupa 14 saptamani, greata scade progresiv in intensitate si apoi dispare.

Comments

comments

Lasă un răspuns