Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Iubirea vindecatoare

Iubirea vindecatoare

„Urmează-ți inima!” nu este un slogan preluat din filmele siropoase, care se lasă cu multe lacrimi și suspine. Psihologii au ajuns la concluzia că inima spirituală este la fel de importantă precum cea care îți bate în piept.

Fiecare gând și fiecare emoție determină o cascadă instantanee de sute, dacă nu chiar mii de hormoni care orchestrează o simfonie de efecte pozitive și negative în organism. De aceea este atât de important să acorzi o deosebită atenție gândurilor și emoțiilor care-ți trec prin minte, întocmai cum îți dictează neurotransmițătorii din creierul tău. De exemplu, ce ți-ar plăcea mai mult să asculți: muzica liniștitoare a unei partituri clasice sau zgomotul asurzitor al unei piese heavy metal? Vezi ce-ți șoptesc gândurile și emoțiile, dă-ți voie să iubești și să te lași iubită! Vei avea numai de câștigat.

Dragostea crește stima de sine, ceea ce te face să ai mai multă grijă de tine

Spune și în Biblie: „Iubește-ți aproapele așa cum te iubești pe tine însuți!“. Nu e nimic în neregulă să îți pese de tine și nu câștigi nimic dacă te pui de fiecare dată pe ultimul loc. Neglijența duce atât la depresie, cât și la deteriora­rea stării organismului. Așa cum spune un dicton, dacă
femeia va fi fericită, atunci toată familia va fi fericită. Atunci când te prețuiești și îți acorzi timp pentru propriile nevoi și dorințe sau pentru a-ți urma visurile, organismul tău va reacționa pozitiv. Fă sport, hrănește-te corect, iar starea psihică se va schimba și tu vei fi mai puțin predispusă să faci alegeri nesănătoase în viață.

Dragostea este un antidot perfect pentru stres

Iubirea vindecă emoțiile contradictorii care se luptă adesea în conștiința noastră. E suficientă o sursă de stres, oricât de neînsemnată, ca organismul tău să elibereze cortizol, o substanță chimică asociată cu un risc crescut de a dezvolta hipertensiune arterială, diabet zaharat, boli de inimă și depresie. Iubirea reglează producția de cortizol și încurajează organismul să producă oxitocină, hormonul  stării de bine. Oxitocina poate reduce problemele cardiovasculare cauzate de stres, îmbunătățește sistemul imunitar, care, la rândul său, încetinește procesul de îmbătrânire celulară și reduce inflamațiile din organism.

Mariajul îți vindecă inima și pune virusurile pe fugă

În cartea sa „Iubire și supraviețuire: opt căi către intimitate și sănătate“, Dean Ornish publică un studiu din care reiese că bărbații căsătoriți care suferă de angină pectorală au mai puține episoade dureroase dacă sunt iubiți de soțiile lor, în comparație cu cei ignorați sau care au conflicte maritale dese. Un alt studiu întreprins de Institute for Behavioral Medicine Research din cadrul State University College of Medicine din Ohio demonstrează că persoanele singure sunt mai predispuse la reactivarea virusurilor latente din organism decât cele care sunt într-o relație fericită. În stări euforice sau pur și simplu de bună dispoziție, organismul eliberează endorfine, substanțe care te relaxează cât ai clipi și te determină să vezi viața în nuanțe pastelate.

Fericirea – inamicul numărul unu al cancerului

Spune-i minune sau spune-i Proiectul Remisiei Spontane! Aici au fost analizate peste 3.500 de cazuri din literatura medicală în care pacienții s-au vindecat de boli incurabile (printre care și cancer în stadiul IV, terminal) fără niciun fel de tratament medical sau cu tratamente pe care medicina tradițională nu le consideră adecvate pentru videcarea acestor afecțiuni. Dr. Kelly Turner, cu studii la Harvard și UC Berkeley, a observat de-a lungul timpului mai multe cazuri de pacienți care sufereau de cancer, vindecați cu ajutorul terapiei prin iubire. Potrivit altor studii, persoanele fericite sau optimiștii, cei care văd întotdeauna jumătatea plină a paharului, trăiesc în medie cu până la zece ani mai mult decât restul.

Nimic putred în Danemarca

Danezii îl contrazic pe marele Shakespeare. În 2013, dintr-un clasament al Organizației Națiunilor Unite, a reieșit că în această țară scandinavă trăiesc cei mai fericiți locuitori din lume. Potrivit profesorului de economie John Helliwell de la Universitatea British Columbia, țările „fericite” au în comun factori precum un venit mare pe cap de locuitor, o viață sănătoasă și absența corupției la nivelul liderilor. Familiile daneze primesc în total 52 de săptămâni de concediu parental, iar copiii acestora au acces la îngrijire în mod gratuit sau la costuri foarte mici. Mai mult, îngrijirea sănătății este un drept civil și o sursă de sprijin social. Danezii contactează un medic primar în medie de șapte ori în fiecare an, mizând mult pe prevenție.

Harta fericirii

După ce a adunat informații apărute într-un studiu la nivel național întreprins pe adulții de vârsta a treia, dr. Laura Kubzansky, profesor de sociologie, specialist în sănătate și dezvoltare umană la Școala Harvard pentru Sănătate Publică, a început să traseze harta „distribuției sociale a stării de bine“. Dincolo de titlul pompos, cercetătoarea speră să înțeleagă felul în care se intersectează rasa, etnia, sexul, educația, venitul și alte clasificări demografice tradiționale cu mediul social în care trăiesc  subiecții, pentru a stabili care e contextul favorabil pentru dezvoltarea psihică și fizică optimă. Până când această hartă va fi gata, amintește-ți zilnic, nu doar de Sfântul Valentin că, în afară de dragostea romantică, există multe alte feluri de dragoste pe lumea asta: dragostea de viață, dragostea de natură, dragostea pentru animale, dragostea de sine sau pentru prieteni. Toate aceste feluri de dragoste îți vor aduce beneficii fizice și psihice de neimaginat.

Articol preluat din ediția de aprilie 2015 a revistei Femeia.

Autor: Adriana Moscu

Sursa foto: Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns