
Da jos kilogramele cu citrice! O strategie si un meniu efient pentru ca dacă tot te-ai pricopsit cu cateva kilograme in plus, nu deveni o gazdă primitoare, ci dă-le jos cât mai repejor! Mâncărurile apetisante şi băuturile fine cu care te delectezi vreme de două săptămâni nu rămân fără urmări… vizibile: 2-3 kilograme în plus pe cântar şi 2-3 cm mai mult în talie. Cam tot atât durează să-ţi recape şi silueta dinaintea meselor festive, iar în demersul tău ai un aliat savuros şi de nădejde: citricele!
Fără economie la vitamine
Aceste fructe ajung astăzi pe rafturile magazinelor îndeosebi din Grecia, Spania sau Turcia, dar, la origine, vin de pe meleagurile Asiei. Fie că e vorba de portocală, mandarină, clementină, lămâie, grepfrut sau chiar pomelo, de şi cel din urmă este în ultima vreme un fruct destul de controversat, toate sunt bogate în vitamina C (un singur fruct asigură necesarul zilnic), acizi organici, în special acid citric (responsabili de gustul acri or), fibre, dar şi multe alte vitamine şi minerale de folos organismului.
Cum te ajută să slăbeşti
Au puţine calorii (1 kilogram de citric nu-ţi aduce mai mult de 400-500) şi stimulează digestia, grăbind astfel procesul natural de eliminare a toxinelor din organism. Totodată, aceste fructe te ajută să topeşti depozitele de grăsime în exces. Le poţi consuma ca atare, ca să asimilezi nutrienţii pe de-a-ntregul, sub formă de salată ori suc proaspăt – pe cel din urmă, fiind foarte concentrat, e bine să-l bei cu măsură. Şi salatele de legume vor fi mult mai sănătoase dacă foloseşti zeamă proaspătă de lămâie la prepararea dressingului.
Aliate cu frumuseţea 
Unul dintre efectele nepreţuite ale vitaminei C, acela că întârzie îmbătrânirea celulelor, se vede înainte de toate pe pielea ta. Dacă mănânci multe citrice, tenul devine elastic, luminos şi catifelat. Imperfecţiunile pot fi date uitării mai abitir dacă folose şi citricele nu doar la masă, ci şi extern, amestecate cu miere, argilă sau alte ingrediente hrănitoare.
Uleiul de portocale, ajutor esenţial
Uleiul esenţial de portocale este de două ori indicat în curele de slăbire: pe de-o parte, are efect calmant (aviz celor care mănâncă mult pe sistem nervos), iar pe de alta, stimulează bila şi digestia grăsimilor. Extern, masajul cu ulei de portocale diminuează celulita.
Când nu sunt bune
Cei care suferă de gastrită, ulcer sau pancreatită nu trebuie să consume citrice, contraindicate din cauza acidităţii. Dintre toate, grepfrutul poate avea efecte nedorite dacă urmezi tratamente cu antibiotice, contraceptive sau antihipertensive – de aceea, e bine să-ţi întrebi medicul înainte de a începe o astfel de dietă (sau să optezi pentru portocale şi mandarine în locul lui). O altă atenţionare de care să ţii cont este legată de coaja citricelor: aceasta nu trebuie mâncată sau folosită la gătit (nici pentru prăjituri!) – oricât de bine o speli, poate rămâne impregnată cu pesticide şi conservanţi dăunători.
Dietă rapidă
Dacă n-ai probleme cu stomacul, o zi pe săptămână poţi consuma exclusiv suc de citrice, din trei în trei ore. Doar seara ai voie două portocale întregi, dacă te copleşeşte foamea. Tot ce ai de făcut este să prepari în blender suc concentrat de portocale şi mandarine, eventual îndulcit cu puţină miere, şi să-l bei filtrat, fără să mănânci nimic altceva în ziua respectivă.
7 beneficii pentru sănătate ale citricelor
- au efect energizant;
- previn formarea cheagurilor de sânge, scad colesterolul şi tensiunea arterială;
- protejează şi refac ficatul;
- întăresc imunitatea şi te feresc de răceală;
- au efect antialergic;
- sunt bune pentru fumători (organismul lor consumă mai multă vitamina C pentru a ţine piept toxinelor din tutun);
- înlătură bacteriile din tractul urinar, fiind benefice pentru rinichi (mai ales când suferi de infecţii urinare).
Meniu contra kilogramelor în plus – dieta cu citrice
MIC DEJUN:
- un pahar cu fresh de citric (la alegere – portocală, grepfrut sau ambele)
- doi biscuiţi integrali
- un iaurt mic
GUSTARE:
- o portocală/un grepfrut/două mandarine sau clementine
PRÂNZ:
- un pahar de apă plată cu lămâie (½ lămâie stoarsă în 200 ml de apă)
- o porţie de carne la grătar (cât palma) – piept de pui, curcan, porc, vită sau peşte
- o porţie de legume sote sau la abur – broccoli, conopidă, ciuperci
GUSTARE:
- o portocală/un grepfrut/două mandarine
CINĂ:
- o porţie de supă de legume cu crutoane
- o salată de citrice (o portocală şi un grepfrut tăiate în cubuleţe, peste care adaugi două linguriţe cu miere şi un pic de zeamă de lămâie)
Citeste si:
sursa foto: pixabay.com