
Fructele dulci-acrișoare nu-s doar gustoase, ci și sănătoase. În plus, sunt o sursă excelentă de fibre, dar și de fier, calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, zinc, vitaminele A și C. Bucură-te de ele tot anul!
Încă din secolul al XVII-lea, marinarii au descoperit, în periplurile lor prin lumea largă, portocalele și alte citrice, la fel de exotice la vremea aceea. Treptat, oamenii au descoperit că, în afară de gustul plăcut, pulpa și coaja acestor fructe sunt adevărate remedii pentru nenumărate afecțiuni. De exemplu, o ceașcă de portocale conține 85 de calorii, 21 g de carbohidrați, 4 g de fibre și zero grăsimi. Aceeași cantitate îți oferă 160% din doza zilnică recomandată de vitamina C, 14% din necesarul de acid folic și 7% din cel de potasiu. Iată principalele avantaje pe care le oferă consumul de citrice:
Întăresc imunitatea organismului. Cantitatea optimă de vitamina C, pe care o poți procura consumând o singură portocală, ține departe bolile și infecțiile.
Sunt bune pentru piele. Odată cu înaintarea în vârstă, radicalii liberi aflați în piele se degradează și astfel apar ridurile, iar epiderma își pierde elasticitatea. Deși acest proces este inevitabil, aportul de citrice poate întârzia sau încetini această degradare celulară. Ba chiar oferă pielii un aspect întinerit!
Benefice pentru ochi. Și ochii, despre care se spune că sunt lumina sufletului, își pierd acuitatea odată cu vârsta. Dacă vrei să ai ochi de vultur și la 70 de ani, consumă de pe-acum, zilnic, cât mai multe citrice!
Preîntâmpină bolile de inimă. Unul dintre motivele pentru care te îmbolnăvești de inimă este că arterele principale se îngroașă și se blochează din cauza stilului de viață nesănătos și al hranei neadecvate. Citrice precum hesperida conțin flavonoide, care au rolul de a reduce nivelul colesterolului și de a preveni blocarea arterelor. Astfel, scade incidența infarcturilor și a altor boli de inimă.
Stimulează dezvoltarea creierului. Acidul folic din portocale ajută la dezvoltarea optimă a sistemului nervos. Tocmai din acest motiv citricele sunt bune și în sarcină – ajută la prevenirea accidentelor neuronale la fetuși. Atenție însă: consultă medicul înainte de a le consuma! În anumite afecțiuni, este interzis consumul de citrice.
Previn apariția cancerului. Limonenul, o substanță aflată în coaja mai multor citrice, poate preveni apariția unor tipuri de cancer, printre care cel de plămâni, de sân, de piele.
Țin ulcerul la distanță. Citricele sunt o sursă excelentă de fibre, care mențin sănătatea stomacului și a intestinelor. O dietă bogată în fibre previne apariția unor probleme ca ulcerațiile stomacale sau constipația.
Luptă împotriva diabetului. Organismul persoanelor suferinde de diabet nu poate absorbi glucoza din sânge – celulele beta din pancreasul lor nu produc insulina. Citricele sunt bogate în fibre și au un index glicemic ridicat, ceea ce le recomandă ca sursă de hrană ideală pentru diabetici.
Combat căderea părului. Conținutul mare de vitamina C ajută la producerea colagenului, responsabil pentru sănătatea rădăcinii firului de păr.
Lămâia, bună la toate
Sucul de lămâie în combinație cu miere, usturoi, apă fierbinte și un strop de rom pune pe fugă răceala și ajută la refacerea corzilor vocale. De asemenea, scade incidența palpitațiilor și acționează ca sedativ natural. Lămâia poate fi folosită și extern – aplică suc de fruct pe piele pentru atenuarea pistruilor sau dacă vrei să scapi de aspectul palid al tenului. Eczemele și pruritul scad în intensitate tot cu suc de lămâie.
Portocala, fruct minune
5 remedii naturiste cu portocale
1. Sugarilor hrăniți artificial li se recomandă 1-3 lingurițe cu suc de portocale zilnic, iar persoanele gripate sau răcite e bine să bea seara suc de portocale amestecat cu două cuburi de zahăr și două lingurițe cu rom. Încearcă și amestecul de infuzie din coji uscate de portocală cu o lingură cu foi de dafin.
2. Pentru combaterea și tratarea obezității, o portocală și trei lămâi tăiate în felii se fierb în jumătate de litru de apă, după care se iau de pe foc, se adaugă două linguri cu miere și se pun din nou pe foc timp de cinci minute. Se strecoară și se lasă la răcit. Se consumă zilnic câte trei pahare, timp de zece zile.
3. Pentru îmbunătățirea digestiei, pune o linguriță de cafea și câteva coji uscate de portocală la o ceașcă plină cu apă fiartă, lasă 15 minute la infuzat, apoi bea.
4. Pentru combaterea constipației, fierbe timp de o jumătate de oră coaja unei portocale proaspete, după care aruncă apa și ține pe foc încă 20 de minute, în apă îndulcită cu puțin zahăr. Lasă coaja să se usuce pe o farfurie și consum-o a doua zi dimineața, pe stomacul gol.
5. Pentru tonificarea tenului și prevenirea ridurilor, aplică felii subțiri de portocală, timp de aproximativ 15 minute, cel puțin de două ori pe săptămână. Fă acest tratament întotdeauna după ce ai demachiat tenul.
Știai?
Vitamina C din citrice ajută la absorbția fierului din alimente. Odată ajunsă în tractul digestiv, ea se combină cu fierul și astfel acesta este mult mai ușor de absorbit de către organism.
Atenție!
Nu consuma foarte multe citrice! Portocalele în exces produc carențe de calciu în organism.
Citește și:
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.6/12.02.2015
Autor: Adriana Moscu
Sursa foto: pixabay.com