
Cum să refuzi un pahar cu vin fiert când afară ninge mocnit şi simţi nevoia unei licori fierbinţi care să te înveselească şi să te încălzească? Această băutură relaxantă te duce cu gândul la iarnă, la sărbătoare, la Crăciun, la frigul acela nu câinos, ci vesel care îţi îmbujorează obrajii. Pentru că o cană cu vin fiert poate însenina şi cea mai mohorâtă zi.
Un regal de mirodenii
Deşi numele te poate induce în eroare, vinul fiert nu se obţine prin fierbere. El doar se încălzeşte până aproape de temperatura la care ar începe să dea în clocot, pentru că altfel, ţinut prea mult pe foc, îşi pierde aroma, calităţile curative, iar alcoolul se evaporă. Vin „fiert“ se poate prepara şi din vin alb, deşi cel roşu e mult mai gustos în această variantă. Pentru acest mix fierbinte şi parfumat, foloseşte vin de ţară de bună calitate, încălzit până la maximum 80˚C, în care poţi adăuga scorţişoară, nucşoară, cuişoare, piper, lămâie şi portocală, bucăţele de măr – după gust. Pentru o aromă fină, nu folosi mai mult de trei mirodenii. Dacă pui citrice şi măr, adaugă-le mai spre final, să nu acreşti vinul. Poţi îndulci băutura cu zahăr sau cu miere (după încălzire) ori o poţi „obrăznici“ cu adaos de lichior sau vodcă, aşa cum fac cei din ţările nordice.
Noroc! Şi sănătate curată
Vinul fiert poate fi folosit ca băutură de leac în caz de răceală şi gripă, pentru că ridică temperatura corpului, calmează frisoanele, stimulează transpiraţia şi ne ajută să respirăm mai uşor când ne supără vreun guturai. În cazul unei afecţiuni mai grave, cum este pneumonia, două ceşti de vin fiert pe zi, din care una băută înainte de culcare, grăbesc vindecarea. Băutura e contraindicată celor care suferă de boli cardiovasculare, hipertensiune sau ulcer – şi nu face bine nimănui dacă se consumă mai mult de o cană pe zi, fiind totuşi vorba de alcool, care, se ştie, în cantităţi sporite dăunează organismului.
Glühwein, deliciu scandinav