
Laptele face parte din alimentație de când ne naștem. Dar cât de mult avem cu adevărat nevoie de el? Și oare îl putem înlocui cu alternative vegetale?
Laptele este un fluid secratat de toate mamiferele și este o sursă de nutrienți esențiali pentru dezvoltarea și menținerea optimei funcționări a organismului. Laptele conține aminoacizi, vitamine și minerale și este un aliment excelent pentru om. De altfel, el este unul dintre cele două alimente care conțin și proteine, și lipide, și glucide, fiind ideal atât pentru copii, cât și pentru adulți. Este bogat în proteine precum cazeina și conține calciu și vitamine (A, B și C, riboflavină, niacină și acid folic).
Laptele și produsele obținute din el se consumă încă de la domesticirea animalelor. Oamenii preferă laptele de vacă, de capră și, uneori, de oaie. S-au găsit dovezi ale consumului de lapte în Sumer și Mesopotamia, la faraonii din Africa de Est și la indoarienii de pe subcontinentul indian. Se spune că produsele fermentate din lapte stimulau longevitatea. Însă laptele nu se consumă doar pentru beneficiile aduse sănătății, ci și pentru gust. Însă, în afară de câștigurile clare pentru sănătate, imunitate și o bucătărie variată, laptele, care conține bacterii probiotice, este evitat de persoanele cu intoleranță la lactoză, de alergici și de cei care trebuie să consume alimente sărace în colesterol. Ca atare, în ultimii ani, cererea de lapte vegetal este din ce în ce mai mare.
Laptele vegetal este un fluid obținut din soia, cocos, migdale, orez sau ovăz și are proprietăți asemănătoare laptelui animal. Însă varietățile obținute din cereale nu conțin colesterol și lactoză. De aceea, acest tip de lapte este preferat de vegetarieni, de cei care trebuie să țină un regim alimentar strict și de persoanele cu intoleranță la lactoză. Laptele vegetal are calciu și vitamine adăugate, astfel încât compoziția sa nutritivă să se apropie de cea a laptelui animal.
Totuși, nu toate tipurile de lapte vegetal sunt la fel de valoroase.
De ce este atât de interesant laptele animal?
În piramida alimentelor sănătoase, laptele animal ocupă un rol de frunte din două motive: este bogat în calciu și conține multe proteine. Nu doar conținutul mare de calciu este important, ci și faptul că el se absoarbe repede. De asemenea, proteinele sunt de mare calitate.
- 8 g proteine/200 ml
- 110 calorii
- 2,5 g grăsimi
- 1,5 g grăsimi nesaturate
- 30% DZ calciu
- 25% DZ vitamina D
- 12 g carbohidrați
- 14 g zaharuri
Tipuri de lapte vegetal
Laptele de soia este realizat din boabe de soia și apă și are o textură similară laptelui animal. Același lucru se poate spune despre numărul de calorii, dar și despre conținutul de proteine și grăsimi. Nu conține aproape deloc carbohidrați, iar conținutul de calciu este mic. Spre deosebire de laptele de vacă, cel de soia conține fitoestrogeni, motiv pentru care nu este indicat femeilor însărcinate sau celor care alăptează.
- 6-8 g proteine/200 ml
- 90-130 calorii
- 4 g grăsimi
- 0,5 g grăsimi nesaturate
- 10% DZ calciu
- 30% DZ vitamina D
- 5 g carbohidrați
- 6-11 g zaharuri
Laptele de migdale conține puține calorii, nu are aproape deloc proteine, conține grăsimi nesaturate și are un conținut mic de carbohidrați. Spre deosebire de migdalele în sine, laptele de migdale nu are aproape deloc calciu. Neavând principalele caracteristici ale laptelui de vacă, nu-l poate înlocui.
- 1 g proteine/200 ml
- 30 calorii
- 3 g grăsimi
- 45% DZ calciu
- 25% DZ vitamina D
- 1-13 g carbohidrați
- 0-22 g zaharuri
Laptele de orez are tot atâtea calorii ca laptele de vacă degresat, dar nu conține deloc proteine. Conține în schimb grăsimi nesaturate și de două ori mai mulți carbohidrați ca laptele de vacă. Nu conține deloc calciu, dar produsele comercializate au calciu adăugat.
- 1-2 g proteine/200 ml
- 70-160 calorii
- 3 g grăsimi nesaturate
- 2% DZ calciu
- nu are vitamina D
- 11-34 g carbohidrați
- 1-28 g zaharuri
Laptele de ovăz are la fel de multe calorii ca laptele de vacă, dar un conținut mic de proteine. Se remarcă prin aceeași cantitate de grăsimi, care sunt nesaturate. Este ceva mai bogat în carbohidrați decât laptele de vacă și nu conține calciu.
- 3 g proteine/200 ml
- 100 calorii
- 2 g grăsimi nesaturate
- nu conține calciu
- nu conține vitamina D
- 18 g carbohidrați
- 5 g zaharuri
În concluzie, analizând diferitele tipuri de lapte vegetal, cele mai interesante și mai sănătoase sunt cele care oferă suficient calciu: laptele de soia, de ovăz și de orez, dacă au calciu adăugat. Totuși, laptele de vacă și cel de capră sunt recomandabile pentru o dietă echilibrată, iar calciul din el se absoarbe mult mai bine decât cel din laptele și băuturile vegetale. Dacă ești vegetariană, trebuie să suplinești lipsa nutrienților din laptele animale cu alte produse.
Citește și:
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr14/13.04.2017
Autor: Dana Verescu
Sursa foto: pixabay