Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Leacuri pentru hemoroizi

Leacuri pentru hemoroizi

Dacă ai născut, suferi de constipație, stai mult în picioare la serviciu sau ești supraponderală, cresc probabilitatea să  suferi de hemoroizi.

Pentru formele severe, se impune tratament chirurgical. Totuși, remediile tradiționale atenuează semnificativ suferința. Iată câteva care să-ți vină în ajutor.

Frunze de afin

Au acțiune antibacteriană și sunt eficiente în protejarea vaselor capilare. Pentru tratarea hemoroizilor care sângerează, se administrează sub formă de pulbere, sublingual, câte o linguriță de 4 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă. Extern, se pot face comprese după fiecare scaun cu infuzie din două lingurițe de frunze uscate și mărunțite la 125 ml de apă clocotită. De asemenea, o cură cu afine proaspete reglează activitatea venelor, contribuind la curățarea lor.

Coada-calului

Este o plantă cu puternic efect hemostatic, fiind indicată în hemoroizi sângerânzi. De asemenea, este un bun cicatrizant, stimulează imunitatea locală și are acțiune antiinflamatoare. Se ia sub formă de pulbere, 6 lingurițe rase pe zi, pe stomacul gol. Acesta este un tratament intensiv și nu trebuie urmat mai mult de 7 zile. După acest interval, se trece la 3 lingurițe pe zi. Extern, pentru hemoroizii care nu sângerează, se poate apela şi la băi de şezut cu macerat concentrat din plantă, efectele fiind foarte rapide.

Crușin

Este o plantă purgativă, eficientă deopotrivă în boli alergice, parazitoze intestinale și în tratarea hemoroizilor. Sub formă de pulbere, este foarte eficientă mai ales pentru persoanele sedentare, supraponderale, precum şi în cazurile asociate cu constipația. Se combină foarte bine cu salvie și coada-calului. Leacurile din crușin se folosesc în cure de lungă durată, asociate cu o alimentație bogată în legume şi fructe crude.

Obligeană

În medicina populară, este recomandată pentru tulburările psihice, dar planta are un efect remarcabil asupra digestiei, fiind stimulent şi calmant, precum și în constipație sau hemoroizi. Se folosește sub formă de pulbere, o jumătate de linguriță de 4 ori pe zi. Se vor utiliza în paralel plante laxative uşoare (nalbă, semințe de in).

Pelin

Este un antiinflamator eficient, fiind folosit în hemoroizi sub formă de băi de şezut sau spălaturi cu infuzie combinată. Aceasta se obține astfel: 1 linguriță de pulbere de pelin se lasă la înmuiat într-o jumătate de cană de apă de seara până dimineața, când se filtrează; maceratul se păstrează, iar pulberea rămasă se opăreşte cu ½  cană de apă fierbinte timp de 20 de minute, după care se lasă la răcit. Compresele reduc inflamația, favorizează cicatrizarea când hemoroizii sângerează şi reduc riscul de suprainfecție. În cazul hemoroizilor sângerânzi, se asociază și cu coada-şoricelului.

Muguri de plop

Apar primăvara foarte devreme. Au acțiune antiseptică puternică, sunt un stimulent excelent al imunității locale și foarte bun cicatrizant și antihemoroidal. Se fac băi de șezut cu infuzie din plantă: 1-2 lingurițe de plantă măcinată se opăresc cu o cană cu apă clocotită, apoi  amestecul se răcește.

Tătăneasă

Este foarte un foarte puternic regenerativ epitelial (măreşte viteza de regenerare a țesuturilor epiteliale), fiind eficient sub formă de băi de șezut în  hemoroizi și fisuri anale. Acestea se fac cu macerat la rece din tătăneasă (pentru obținerea a 200 ml, se pune o linguriță de pulbere de tătăneasă care se lasă la înmuiat într-o jumătate de pahar de apă de seara până dimineața, apoi se filtrează) sau cu aplicații locale cu o pastă groasă obținută din pulbere de rădăcină şi apă călduță.

Traista-ciobanului

Este un excelent antihemoragic, fiind folosită în uz intern pentru tratarea hemoroizilor. Se ia câte o linguriță de pulbere de 4 ori pe zi, pe nemâncate. Extern, băile de șezut cu infuzie caldă vindecă hemoroizii care sângerează abundent.

Unguent benefic

Se prepară o tinctură de castan sălbatic după cum urmează:  peste 200 g de frunze mărunțite, se adaugă 1 litru de alcool alimentar de 70°; se închide bine sticla și se va ține 15 zile la temperatura camerei, agitând des. Pentru a obține unguentul, 25 ml de tinctură se amestecă cu 75 g de lanolină de la farmacie sau cu untură proaspătă nesărată. O altă variantă este următoarea: castanele se curăță de coajă, se usucă bine, se mărunțesc până sunt transformate în praf cu râșnița de cafea. Se pot amesteca cu: miere, smântână, ulei, untură etc. în proporție de 1/1. Se pun pe locul afecțiunii în strat subțire sau prin masaj ușor.

În timpul unui episod dureros, este important ca scaunul să fie cât mai moale. Fructele uscate (prunele, caisele) ori sucul de prune îți vor fi de ajutor. Alege și fibrele din mere, pere, fasole, ovăz, orez brun, pâine integrală și evită-le pe acelea din alimentele cu multe semințe (roșii, zmeură etc.).

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.21/01.06.2017
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns