
Drogul folosit cu regularitate în toate tările lumii este cafeina. Află câteva amănute spuse de specialişti de care trebuie să ţii cont.
Cafeina ne face să acţionăm ca şoarecii de laborator – mulţi dintre noi nici nu ne mai aimtim când a fost ziua aceea în care nu am băut deloc cafea. Suntem dependenţi de ea, şi o consumăm zilnic. partea bună este că dacă o consumăm în cantităţi rezonabile, ne oferă impulsul necesar pentru a începe ziua în forţă. marea problemă este cafeaua ascunsă, cafeaua consumată în cantitate prea mare, la ore nepotrivite sau adausurile dulci şi grase din cafea, pentru diferite combinaţii, gustoase şi aromate, dar pline de calorii şi grăsimi
Cafeina din cafea şi sucuri – sucurile cu cafeină au între 35 şi 40 mg de cafeină la aproape 340 de grame. Chiar dacă bei cinci căni pe zi, tot consumi moderat cafeina faţă de un băutor de cafea, care este cu mult mai concentrată. Şi cea mai slabă cafea tot are de două ori mai multă carfeină decât un suc. O cafea cumpărată de la restaurant are cafeină cât nouă căni de suc.
O cafea pe zi şi atât – cercetările arată că majoritatea oamenilor care consumă regulat 100 mg de cafeină pe zi vor avea de suferit dacă se vor opri din băut, într-o zi. Chair dacă eşti dependent de cafeină şi consumi câteva sute de miligrame pe zi nu înseamnă sfârşitul. Majoritatea adulţilor consideră 300 – 400 mg de cafea pe zi ca fiind un consum moderat, însă acest lucru variază de la o persoană la alta. Fumătorii procesează cafeina mai rapid, astfel că ei simt nevoia să bea mai mult pentru a simţi efectul acesteia.
Supradoza de cafeină poate crea probleme – prea multă înseamnă insomnii sau somn neodihnitor. Efectul cafeinei asupra somnului diferă de la un om la altul. Unii beau imediat ce s-au trezit şi continuă aşa până seara şi reuşesc să doarmă ca un prunc. Alţii, dacă beau cafea sau suc cu cafeină după cină au şanse de a avea palpitaţii şi insomnii. Mulţi americani au probleme cu anxietatea din cauza cafeinei.
Cafeina ajută la concentrare şi creşte acuitatea mentală şi ajută în performanţa sportivilor, dar uneori se poate ajunge la toleranţă faţă de aceasta, astfel că o singură ceaşcă nu mai este suficientă. Ceaşca de cafea pe care o bei azi nu are acelaşi efect ca prima pe care ai băut-o în viaţa ta. Aceasta face ca şi cantitatea de cafea consumată să crească şi implicit riscul efectelor secundare.
Cafeina naturală nu este mai bună decât cea sintetică – sunt aceleaşi chimicale la mijloc. Cea sintetică este mai ieftină şi mai des folosită. Cea naturală nu are mai multe beneficii decât cealaltă. Uneori cafeina sintetică este adaugată în preparatele solubile d ecafea.
Cafeina este un diuretic natural puternic. Partea bună este că te ajută să elimini apa, partea rea este ca dacă nu te hidratezi bine poate să contribuie la stările neplăcute pe care le produce deshidratarea.
Articol exclusiv online
Text: echipa Femeia.
Sursa foto: pexels.com/