
Perfecte pentru o seară romantică, lumânările parfumate nu sunt tocmai bune pentru sănătate. Sunt decorative și miros divin. Dar, pe lângă aromele delicioase, lumânările parfumate răspândesc o mulțime de substanțe chimice și poluanți, nu numai reziduuri ale combustiei parafinei, ci și pesticide și metale grele precum plumb și zinc, ce pot duce la tulburări hormonale.
Parafina dă dureri de cap
Parafina este o ceară, un produs secundar, de fapt un deșeu din industria petrolieră. Este ieftină și arde cu ușurință, așa că este larg utilizată. Cu toate acestea, vaporii de parafină din lumânările ieftine au efecte secundare.
Prin ardere, parafina dezvoltă substanțe toxice, cum ar fi benzenul și toluenul, similare celor care se găsesc în vaporii de motorină și în produsele pe bază de acetonă, utilizată pentru îndepărtarea lacului de unghii. Acești compuși pot provoca dureri de cap.
Citește și: Obiceiuri care îți dau dureri de cap
Parfumurile afectează sistemul imunitar
Aromele obținute sintetic pot provoca alergii ale sistemului respirator, cu simptome specifice: strănut, tuse, dificultăți în respirație și senzația de apăsare a toracelui. E adevărat, aproximativ 75% din emoţii sunt declanşate de mirosurile plăcute. Dar mirosul suav de iasomie sau aroma puternică de patchouli sunt obținute chimică, în laboratoare.
Cu cât mai mult ne expunem la parfumuri, cu atât creşte mai tare riscul ca sistemul imunitar să reacționeze, întrucât parfumurile sunt printre cele mai alergene substanţe. E vorba în special de lumânările parfumate ieftine, ale căror ingrediente nu pot fi niciodată sigure. Aromele naturale costă mult.
Pericolele vopselei
Lumânările parfumate se găsesc într-o sumedenie de culori aparte. Dar vopselurile cu care sunt impregnate conțin formaldehidă, un solvent considerat cancerigen și mutagen. În cursul arderii, această substanță influențează în mod negativ aparatele respirator și vizual și sistemul nervos. E posibil ca primul simptom să fie durerea de cap, când concentrația sa în aer depășește nivelul admis.
În primul rând, vaporii liberi de formaldehidă fac parte din produsele de ardere a substanțelor organice și sunt periculoși. Primele simptome sunt lăcrimarea, ochii înroșiți, durerile de cap, tusea. Inhalarea vaporilor poate provoca reacții alergice cutanate (până la eczeme). Primul semn al depășirii normei vaporilor de formaldehidă în aer este un miros caracteristic, ascuțit. Este posibil să fii familiarizată cu acesta: un iz specific de spital sau de farmacie.
Limonenul este toxic
Limonenul este o hidrocarbură cu miros puternic de portocale folosit în sinteza chimică. Este utilizat ca parfum în multe cosmetice, dar și în lumânările parfumate și alte odorizante de cameră. Această substanță reacționează cu ozonul natural din aer, rezultând compuși volatili toxici. Alergiile, arsurile la nivelul gâtului, iritarea ochilor și altele asemenea pot fi semne ale problemelor legate de ecologia camerei, în special de poluarea aerului. Important este să aerisești bine camera chiar de la primele semne ale unui miros înțepător.
Timpul necesar dezintegrării substanțelor depinde însă în mod direct de mai multe aspecte: cât de mare este camera, temperatura, umiditatea și prezența sistemelor de ventilație. În perioada de iarnă, de exemplu, sau în timpul funcționării optime a sistemelor de ventilație sau aparatelor de climatizare, nivelul substanțelor nocive scade odată cu nivelul de umiditate.
Citește și: Odorizantele de cameră dăunează sănătății. Cu ce le înlocuiești?
Există lumânări de cameră de calitate?
Lumânările din ceară de albine nu trebuie să conțină aditivi. Materia primă naturală este disponibilă doar într-o măsură limitată, astfel încât lumânările din ceară de albine sunt de obicei mai scumpe decât lumânările din parafină.
Lumânările din ceară de plante (rapiță, floarea-soarelui) sau ulei de soia sunt considerate o alternativă vegană și durabilă. Dacă este posibil, cumpără lumânări din materii prime organice locale.
Alege lumânări albe. Pentru a produce lumânări colorate, se adaugă în materia primă pigmenți de culoare solubili în grăsimi.
Lumânarea de calitate se caracterizează printr-o flacără calmă, luminozitate bună și ardere lungă și curată.
În cazul în care flacăra începe să tremure, ea nu obține suficient oxigen și se formează mai mulți poluanți.
O altă caracteristică a lumânărilor bune este greutatea. Dintre două lumânări de aceeași mărime, cea mai grea este lumânare de calitate mai bună.
Text: Grigoriana Brujan
Sursă foto: iStock