Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Ma simt bine. Sunt sanatoasa?

Ma simt bine. Sunt sanatoasa?

 Ma simt bine. Sunt sanatoasa? In principiu da, dar starea de bine nu este mereu si un semn de certitudine referitor la starea de sanatate!

Glaucomul îţi fură vederea

Nu vezi la fel de bine la televizor, parcă nici cititul nu mai este floare la ureche, ca pe vremuri, dar pui asta pe seama trecerii anilor. După 40 de ani, oricine poate suferi de glaucom fără să ştie. Tensiunea intraoculară creşte periculos şi, cu timpul, atrofiază nervul optic şi duce la orbire. Dacă e descoperită la timp, se poate trata cu laser sau, ca ultimă soluţie, prin intervenţie chirurgicală.

Ce-i de făcut: control anual la medicul oftalmolog.

Bolile de inimă, descoperite târziu

Colesterolul depus pe artere este principalul factor de risc pentru infarctul miocardic. Te poţi simţi perfect şi, cu toate astea, valorile LDL (colesterolul rău) să depăşească mult limitele normale. Nici hipertensiunea nu are cine ştie ce simptome, în afară de uşoare ameţeli sau dureri de cap care te pot deranja din când în când. Dacă o arteră cedează şi suferi un accident vascular, răul e deja făcut, iar tratamentul este tardiv.

Ce-i de făcut: monitorizarea frecventă a colesterolului seric şi tensiunii arteriale, EKG la recomandarea specialistului.

Osteoporoza şubrezeşte oasele

Cele mai multe femei află că au osteoporoză abia când suferă o fractură, asta pentru că boala nu provoacă nici un fel de simptom. Densitatea minerală a oaselor scade mai ales în urma dereglărilor hormonale care apar odată cu menopauza şi poate duce la complicaţii care-ţi schimbă viaţa iremediabil, cum este fractura de şold. Lucrurile pot fi ţinute sub control cu tratament dacă descoperi din timp afecţiunea.

Ce-i de făcut: osteodensitometria este o analiză necesară anual după vârsta menopauzei.

Ştiai?

Nici cancerul pulmonar nu dă simptome din prima clipă. Poate dura şi zece ani până să apară  tusea persistentă care te trimite la medic.

Nu toate bolile sunt atât de „zgomotoase“ încât să te sperie cu simptomele lor şi să te trimită urgent la doctor. Şi, de ce să nu recunoaştem, nu prea călcăm pragul vreunui cabinet medical de bunăvoie câtă vreme sănătatea pare că merge ca pe roate. Iar dacă de multe ori se dovedeşte că nici n-aveam motive să ne facem griji, nu trebuie să uităm că există afecţiuni pe cât de grave, pe atât de tăcute. Iar ele  trebuie descoperite din vreme.

Diabetul, o boală parşivă

Una din zece persoane suferă de diabet la noi în ţară. În afară de o senzaţie accentuată de sete şi urinări mai frecvente, alte semne care să te pună pe gânduri nu prea sunt. Riscul este mai mare dacă ai ceva kilograme în plus (cu cât mai multe, cu atât eşti mai expusă) sau dacă persoane apropiate din familia ta suferă de diabet. Sedentarismul, dieta nesănătoasă, fumatul şi consumul de alcool se adaugă pe lista neagră a factorilor de risc. Dacă boala nu este descoperită şi ţinută sub control, complicaţiile ei pot fi grave, de la infecţii repetate până la orbire, insuficienţă renală sau ateroscleroză.

Ce-i de făcut: primul semn al diabetului este hiperglicemia; de aceea, se recomandă  anual măsurarea glucozei serice, care nu trebuie să depăşească 126 mg/dl; iar dacă ai unul din factorii de risc, e bine să faci testul de toleranţă la glucoză.

Hepatita nu doare

Periculoase sunt hepatitele virale B şi C, ambele boli foarte contagioase ale ficatului. Te molipseşti prin contact cu sânge infectat, riscul fiind mai mare în cazul transfuziilor de sânge, rănilor cu obiecte ascuţite (inclusiv tatuaje, piercing, manichiură, pedichiură, folosirea în comun a acelor de seringă) sau sexului neprotejat. Nu dor, nu duc la îngălbenirea pielii, aşa cum ai crede, prin urmare poţi descoperi că eşti bolnavă abia după ani întregi, când se ajunge la ciroză. Când există, simptomele sunt banale: oboseală, greaţă, slăbiciune, dureri musculare, diaree.

Ce-i de făcut: sănătatea ficatului o monitorizezi uşor, cu analize de sânge precum transaminazele (TGO, TGP), dar şi teste specifice pentru hepatitele B şi C.

Cancerele femeieşti, bine ascunse

Cele mai comune forme de cancer feminin, cel de col, sân sau ovare, se dezvoltă până în stadii avansate fără să bănuieşti măcar că ai vreo problemă. Simptomele, dacă apar, pot fi lesne confundate cu afecţiuni minore: balonări şi urinări frecvente în cazul cancerului ovarian sau dureri în timpul actului sexual dacă suferi de cancer de col.

Ce-i de făcut: examenul citologic Babeş-Papanicolau, ecografie mamară/mamografie, ecografie transvaginală anual, colposcopie la recomandarea medicului.

Comments

comments

One thought on “Ma simt bine. Sunt sanatoasa?

Lasă un răspuns