Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Nutritie > Mananci de nota 10?

Mananci de nota 10?

Cateva feliute de carnaciori sau kaizer pe zi par inofensive, dar cresc riscul de probleme ale inimii. Ba chiar si unele produse cunoscute drept benefice, precum fulgii de porumb, ascund un continut mare de zahar si sare, facand mai mult rau decat bine. E timpul ca alimentele din farfuria ta sa iasa la tabla si sa arate ce pot. Noi le notam!

Cereale integrale cu iaurt

  • ½ cana cu cereale integrale + 200 g de iaurt semidegresat – 300 kcal
  • Nutrienti: iaurtul contine calciu, fosfor si vitamine, iar cerealele aduc o cantitate importanta de fibre; carbohidratii cu eliberare treptata din compozitie te ajuta sa nu ti se faca foame timp de cateva ore. Poti inlocui cerealele cu müsli fara zahar.
  • E o alegere buna? Cu siguranta! Este una dintre cele mai bune variante de mic dejun sau cina. Cerealele sunt un element esential al alimentatiei in principal datorita continutului de carbohidrati cu absorbtie lenta (amidon), ce nu cresc brusc glicemia.
  • Nota cuvenita: 9
  • Un plus de sanatate: adauga cateva fructe proaspete sau uscate pentru nota 10!

Fulgi de porumb cu lapte

  • O cana cu fulgi de porumb + 200 ml de lapte – 270 kcal
  • Nutrienti: aceasta combinatie contine calciu, fier, proteine si carbohidrati.
  • E o alegere buna? Nu tocmai. Fulgii de porumb au in compozitie putine fibre si destul de multa sare care favorizeaza retentia de apa si dauneaza inimii. In schimb, laptele este plin de substante nutritive.
  • Nota cuvenita: 6
  • Un plus de sanatate: adauga cateva migdale sau alune de padure pentru nota 7!

Omleta sau ochiuri cu bacon si cascaval

  • Doua oua, cateva felii de bacon, cascaval (gatite cu ulei din plin) si paine – aproape 1.000 kcal
  • Nutrienti: vitamine si fibre in cantitati mici. Predomina grasimile si cabohidratii rai.
  • E o alegere buna? Nicidecum. Depasesti cantitatea de grasime permisa pentru o zi intreaga, iar numarul imens de calorii ar putea acoperi cu succes doua mese principale.
  • Nota cuvenita: 1
  • Un plus de sanatate: prepara omleta sau ochiurile fara ulei si foloseste doar albusurile; inlocuieste cascavalul cu branza slaba, baconul cu sunca de pui si painea cu salata de legume.

Oua fierte cu paine integrala

  • Doua oua si doua felii de paine integrala – 310 kcal
  • Nutrienti: fier, fosfor, vitamina A si alte vitamine
  • E o alegere buna? Da, de maximum doua ori pe saptamana. Oul fiert nu are multe calorii si este foarte satios. Persoanele sanatoase pot consuma 3-4 oua pe saptamana fara ca nivelul colesterolului sa creasca. In plus, painea integrala este o sursa buna de fibre.
  • Nota cuvenita: 8
  • Un plus de sanatate: alaturi de oua si painea integrala, pune o rosie proaspata feliata ca sa ai parte de un mic dejun de nota 9!

Salata de pui cu legume

  • O portie – 250 kcal
  • Nutrienti: calciu, fier, potasiu zinc, fibre, carbohidrati buni si proteine
  • E o alegere buna? Da. Salata, varza, ardeiul gras, rosiile, castravetii fac parte din categoria legumelor cu putine calorii ce pot fi consumate fara restrictii. In plus, o felie (cat palma) de piept de pui feliat iti ofera proteinele de care ai nevoie pentru o masa copioasa.
  • Nota cuvenita: 10

Cartofi cu friptura

  • O portie – 600 kcal
  • Nutrienti: proteine, carbohidrati
  • E o alegere buna? Nu. Carnea este una dintre cele mai bune surse de proteine de calitate, dar nu contine fibre, ingreunand digestia, fapt favorizat si de metoda de preparare (de cele mai multe ori, cu ulei). De aceea, trebuie consumata alaturi de verdeturi si nu de cartof, o leguma bogata, la randul ei, in carbohidrati si calorii.
  • Nota cuvenita: 6
  • Un plus de sanatate: mananca o portie mica de friptura preparata la aburi alaturi de numai cateva rondele de cartof si asezonata cu o salata mare de legume (varza, salata verde, morcov ras, sfecla). Nota ajunge la 8!

Sendvis cu branza topita, salam, kaizer si legume

  • O bagheta de paine cu un astfel de continut – peste 600 kcal
  • Nutrienti: grasime, sare, carbohidrati, proteine
  • E o alegere buna? Deloc. Branza topita contine peste 40% grasime si nici salamul sau kaizerul nu stau mai bine.
  • Nota cuvenita: 1
  • Un plus de sanatate: inlocuieste branza topita cu feta, iar salamul si kaizerul cu sunca slaba de pui si adauga multe legume!

Carne cu legume la cuptor

  • O portie – 250 kcal
  • Nutrienti: proteine animale de calitate, fibre, calciu, fosfor, magneziu, alte minerale si vitamine
  • E o alegere buna? Da. Carnea iti ofera multe proteine, dar alegerea sanatoasa vine din asezonarea cu legume: o sursa importanta de fibre fara de care digestia ar fi mult ingreunata.
  • Nota cuvenita: 10 daca optezi pentru peste sau carne slaba de pui ori curcan (cele mai bune alegeri pentru silueta), alaturi de broccoli, morcovi, usturoi, rosii.

Mancare de fasole cu carnaciori prajiti

  • O portie cu doua felii de paine – 800 kcal
  • Nutrienti: proteine vegetale si animale, carbohidrati, grasime, sare
  • E o alegere buna? Nicidecum. Fasolea este un aliment sanatos, dar nu pregatita cu ulei si ceapa prajita. Iar despre carnaciori… nu sunt prea multe de spus. In plus, fasolea face parte din categoria legumelor bogate in amidon si nu trebuie asociata cu carne.
  • Nota cuvenita: 1
  • Un plus de sanatate: nu combina niciodata aceste doua alimente daca tii la sanatatea si silueta ta!

Salata de fructe proaspete

  • O cana cu fructe feliate – 100 kcal
  • Nutrienti: vitamine, minerale, fibre
  • E o alegere buna? Da.
  • Nota cuvenita: 10
  • Un plus de sanatate: ca gustare, salata de fructe proaspete e perfecta, dar, daca tine loc de mic dejun sau cina, ca sa fie mai hranitoare, adauga 200 g de iaurt si o lingurita cu miere sau o mana cu fulgi de ovaz!

Baton cu susan si miere

  • Doua tablete – 216 kcal
  • Nutrienti: zahar, carbohidrati, proteine vegetale, fibre
  • E o alegere buna? Da. Este echilibrat nutritional, dar dulce, asa ca diabeticii trebuie sa-l cunsume numai cu acordul medicului.
  • Nota cuvenita: 8

Briosa cu ciocolata

  • O briosa de 100 g – 450 kcal
  • Nutrienti: multe grasimi saturate, zahar, carbohidrati rai si nici un pic de fibra.
  • E o alegere buna? Deloc. Organismul nu are nevoie de nimic din componentele briosei. Consumata frecvent, ingrasa si creste riscul de diabet si boli cardiovasculare.
  • Nota cuvenita: 1
  • Un plus de sanatate: daca o prepari tu, foloseste o cantitate redusa de zahar, mai putin ulei, faina integrala si dulceata in loc de ciocolata.

Croasant cu unt si dulceata

  • Un croasant mic – 350 kcal
  • Nutrienti: in afara de carbohidrati, nu contine calciu sau alti nutrienti benefici.
  • E o alegere buna? Nu, din cauza zaharului si a grasimilor in cantitate prea mare.
  • Nota cuvenita: 2
  • Un plus de sanatate: renunta la unt si inlocuieste croasantul cu o chifla. Chiar si asa, alege acest desert cat poti de rar!


Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus