
Mâncarea sănătoasa este un deziderat, o modă, un stil de viață sau pur și simplu o cale simplă și accesibilă pentru fiecare dintre noi. dacă vei lua în calcul aceste sfaturi și trucuri mâncarea gatotă acasă va face mereu parte din categoria cu mâncare săntoasă. O parte importantă din dieta echilibrată o constituie metoda de gătire aleasă, pentru că un aliment poate fi benefic numai dacă-și păstrează proprietățile nutritive după ce a fost pregătit. Tipul de vas în care se gătește, stilul în care vei găti și ceea ce pui în oală, fac diferența.
Prin preparare termică se pot distruge aproape 20% din vitaminele hidrosolubile din legume (grupul de vitamine B, vitamina C) și dintre minerale, potasiul. Puțini știu dar reducerea temeperaturii de fierbere cu circa 10 grade, ceea ce nu afectează nici gustul, nici timpul de preparare al alimentelor, dar nici siguranța alimentară salvează o bună parte din aceste vitamine și minerale. În plus reducerea temperaturii și capacul pe oala în care se gătește sau o folie de hârtie cerată peste mancarea pusă în cuptor, cresc calitatea nutritivă a hranei.
Gătitul prin fierbere și la cuptor este cea mai facilă și la îndemână metoda de a găti dietetic. Atunci când e vorba de legume, fierberea trebuie să fie controlată, pentru a evita distrugerea vitaminelor solubile în apă, adică a vitaminelor B și C. Legumele de tipul dovlecelului sau morcovului își păstrează în mare măsură proprietățile nutritive și prin fierbere. Dacă este vorba de fierberea cărnii, atunci este necesară o prelucrare termică a acesteia cât mai completă, pentru a distruge agenții patogeni determinați de o potențială contaminarea externă a acesteia (bacterii de tip Salmonella, Pseudomonas, Clostridium etc., bacterii de putrefacție, care se pot dezvolta pe carne, chiar în condiții de refrigerare).
Gătitul în abur este ideal pentru broccoli, conopidă, varză, rădăcinoasele, care-și pierd gustul și proprietățile nutritive prin fierbere și care se pot găti în abur. Această metodă de gătire dietetică nu necesită neapărat un generator de aburi sub presiune, ci se pot crea acești aburi prin fierberea unei cantități mici de apă într-un vas sigur acoperit cu capac. Legumele astfel gătite în mediu umed își păstrează în întregime aromele.
Gătitul la grătar este doar relativ dietetică. Ultimele studii însă arată că prin gătirea cărnii grase, împănate la temperaturi mari, în flacăra directă și în prezența fumului, rezultă substanțe cancerigene. Categoric, spune specialistul în nutriție, nu trebuie renunțat la preparatele gătite la grătar, dar cu siguranță este necesară prelucrarea cărnii degresate în prealabil, la temperaturi mai scăzute. Un truc excelent este trecerea preparatelor care vor fi gătite la grătar printr-un baiț care să contine neapărat o soluție acidă și o grasime vegetală (oțet, suc de rosii, oțet balsamic și ulei de florea soarelui).cartea trebuie sa stea în baiț cel puțin 2 ore pentru ca efectul protector să fie real.
Contează în mod esențial și tipul de vase de gătit pe care le folosesti. Sticla este cea mai bună și mai sănătoasă modalitate de a găti. Este un material stabil, inert, care nu reacționează cu alimentele, indiferent de pH-ul lor, motiv pentru care aceasta a fost folosită la gătitul și conservarea alimentelor încă din cele mai vechi timpuri. Avantajul major al vaselor yena, constă în faptul că furnizează o distribuire uniformă a căldurii în timpul procesului de preparare termică a alimentelor. De asemenea, gustul și aroma alimentelor astfel gătite sunt deosebite, fiind dublate și de calitatea nutrițională aproape integrală a acestora.
Ceramica și vasele de ceramică sunt a doua cea mai bună cale. Vasele căptușite cu ceramică sau cele integrale din ceramică pot fi folosite la temperaturi înalte, fără riscul de a elibera compuși toxici în mâncarea astfel gătită. O atenție deosebită, adaugă ea, trebuie acordată menținerii integre a stratului de ceramică și de aceea, în cazul în care acesta se deteriorează, este necesar să se renunțe la acel vas.
Vasele din lut și piatră sunt vase folosite încă din antichitate și recunoscute pentru proprietatea lor de a avea o compoziție stabilă la temperaturi înalte și de a emana o căldură uniformă și eficientă la gătit.
Este de evitat gătirea în vase de aluminiu, în vase de cupru, în vase de teflon, în folie de aluminiu sau în cuptorul cu microunde.
Sursa foto: pixabay.com