Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Manuka, mai mult decât o miere

Manuka, mai mult decât o miere

Nu mulți sunt cei care au auzit de ea, fiind un produs ajuns relativ recent în magazinele de profil din România. De aici prețul ei relativ mare pentru buzunarele omului obișnuit.

Tocmai de aceea se cuvine să-i dedicăm un articol în care să lămurim ce este mierea de manuka și de ce este ea mai specială decât cea de salcâm, tei sau polifloră, cu care suntem familiarizați.

Vine de departe

Mierea de manuka se produce în Noua Zeelandă și Australia, prin polenizarea arborelui de manuka, o specie de plantă care crește doar în această parte a lumii.
O fac deosebită nu doar culoarea ei închisă și vâscozitatea foarte mare, ci și aroma, gustul. Mierea de manuka este descrisă ca având o aromă de pământ reavăn, în vreme ce gustul ei este mineral, ușor amărui. Acestor caracteristici li se adaugă beneficiile pe care le aduce sănătății.

Mierea și sănătatea

Cu toții știm despre miere că are proprietăți antivirale și antibacteriene. Nu degeaba este recomandată în tratarea durerilor de gât cauzate de răceală sau pentru împachetări care să grăbească vindecarea unei răni și prevenirea infectării ei. Totuși, specialiștii sunt de părere că aceste proprietăți pot fi influențate de modul cum a fost produsă mierea sau de felul cum a fost recoltată. În plus, încălzirea ei la mai mult de 40°C pare să-i reducă semnificativ calitățile terapeutice. Cercetările efectuate de-a lungul anilor în mai multe țări au scos la iveală că peroxidul de hidrogen, o substanță care se găsește din abundență în miere, este cel care-i conferă proprietăți antibacteriene.

De ce este specială mierea de manuka

Cât privește mierea venită de la antipozi, nu doar peroxidul de hidrogen o face și mai puternică împotriva microbilor, ci și o altă substanță care poartă denumirea de metilglioxal. Pură chimie, ați spune, însă toate aceste informații sunt necesare pentru a înțelege de ce mierea de manuka este atât de valoroasă, iar prețul ei este considerabil mai mare. Bunăoară, acest compus o recomandă pentru prevenirea anumitor tipuri de cancer, pentru a reduce semnificativ inflamațiile, pentru a trata diabetul și a scădea valorile colesterolului.

Scara valorii

Producătorii de miere de manuka au patentat un sistem de evaluare a proprietăților medicinale ale acestui produs, asemănător celor care se folosesc pentru gradarea SPF din cremele cu protecție solară. Conform standardelor, pentru uz medicinal trebuie consumată mierea de manuka activă UMF 10+, 15+ sau 20+. Pe lângă aceste preparate, pe piață există și mierea de manuka obișnuită, pentru consum general, care nu are aceleași proprietăți antibacteriene.

Articol preluat din ediția de decembrie 2014 a revistei Femeia.

Autor: Georgiana Dobrescu

Sursa foto: Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns