
Vorbim despre marile beneficii ale strugurilor pentru că este vremea lor și sunt fructele minunate ale toamnei. Despreaceste fructe se poate scrie un tratat și asta pentru marile beneficii ale strugurilor pentru sănătate. Puține alte fructe au atâtea vitamine și atâtea minerale adunate la un loc, la care se adaugă un indice glicemic mic – valoarea acestuia fiind cuprinsă între 43 și 53, în funcție de soi, ceea ce face din struguri unul din fructele recomandate în dieta care urmărește scaderea în greutate, dar și celor care au diabet.
Strugurii au o întreagă istorie în spate, fiind unul din primele fructe cultivate de om încă de acum 7000 de ani, după cum o arată dovezile găsite în Asia. Azi sunt cultivate circa 90 de soiuri de struguri, fie pentru consumul că atare, fie pentru vin.
În ciudă ideii preconcepută că strugurii îngrășa, aceste minuate fructe au doar 65-70 de calorii în 100 de grame, ceea ce îi recomanda cu încredere în dietă, indiferent dacă este una normală sau o cură de slalbire.
Marile beneficii ale strugurilor stă în compoziția lor, indiferent de soiul din care provin o serie de fitochimicale cu proprietăți cu totul speciale. Printre ele se număra acidul elagic, care ajută la prevenirea cancerului. Ei conțin și bor, un mineral care ajută oasele și articulațiile, dar și cantități importante de mangan. Strugurii conțin un fotonutrient numit resvestrarol, un antioxidant foarte puternic, care previne multe forme de cancer și bolile de inimă, protejează sănătatea cerebrală și cea nervoasă. Aceste fructe au și catehine, antocianina și quercitina. Strugurii sunt o sursă excelentă de vitamină C, B1 și B6 , la care se adaugă potasiu și alte substanțe specifice. Pe lângă toate acestea strugurii conțin melatonină și antioxidanți unici cu puternice acțiuni antiibacteriene.
Strugurii tonifica sistemul cardiovascular, sunt un adevărat aspirator de reziduri pentru sistemului respirator, accelerează sistemul imunitar și au un puternic efect antiinflamator. În plus, reglează nivelul zahărului din sânge și stimulează sistemul nervos. Este probat faptul că cei care consumă constant struguri au un risc mult diminuat de a face diferite forme de cancer. Strugurii sunt foarte activi în combaterea cancerului de sân, de prostată, a cancerului de colon.
Pentru a te bucura de beneficiile din struguri trebuie să-i consumi când sunt în sezon. Atunci când îi cumperi, ai grijă că ei să fie cât mai suculenți, bine colorați și că ciorchinele pe care sunt așezați să mai fie încă verde. Strugurii moi și ridați, sau cei cu zone decolorate sunt culeși demult și trecuți.
Există trei categorii principale de struguri: cei albi/galbeni, cei roșii și cei negri/albaștri. Culoarea da multe detalii despre calitatea fructului. Cei galben-verzui sunt cei mai dulci, cei roșii au cea mai bună aromă și cei negri sunt cu atât mai gustoși cu cât sunt mai închiși la culoare.
Depozitează strugurii nespălați în frigider și nu-i ține mai mult de o săptămâna. Înainte să-i consumi, spăla-i și usucă-i cu un șervețel. Dacă sunt ușor reci, vor avea un gust mai bun. Amestecați cu iaurt degresat vor fi excelenți, iar consumați înghețați sunt o gustare răcoritoare de vară.
Poți profită de toate beneficiile strugurilor în această perioadă dacă alegi să mănânci în fiecare zi două-trei porții de struguri. Este ideal și sucul proaspăt preparat, dar acesta este mult mai bogat în calorii, iar o parte din proprietăți se pierd.
Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: FreeDigitalPhotos