Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Marile secrete ale iaurtului

Marile secrete ale iaurtului

 Iata câteva din merile secrete ale iaurtului şi tot atatea argumente în plus pentru a susţine ideea că acest aliment este binefăcător.

Iaurtul este unul dintre alimentele cele mai apreciate în toată lumea, datorită multiplelor beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea există amănunte interesante ce ţin de istoria şi evoluţia acestuia, puţin cunoscute.

Iaurtul a fost consumat cu mii de ani în urmă de popoarele din Orientul Mijlociu. Triburile războinice mongole ale lui Genghis Han consumau iaurtul ca hrană şi remediu, iar în India iaurtul era considerat unul dintre cele mai sănătoase alimente.

Iaurtul este considerat unul dintre secretele longevităţii. Beneficiile apar de la un consum constant şi ridicat de iaurt, care trebuie să ajungă la circa 30 de kilograme de iaurt anual. Ideal este iaurtul din lapte de capră, dar şi iaurtul de lapte de vacă este foarte bun atâta vreme cât este făcut natural, fără culturi adăugate.

Iaurtul s-a răspândit în Europa ca aliment sănătos şi mod de a consuma laptele abia după 1900, iar primele iaurturi cu bifidobacterii probiotice au fost lansate de japonezi, în 1977. Bifidobacteriile sunt unele dintre cele mai importante bacterii probiotice ce reprezintă aproximativ 80% din flora intestinală a sugarilor alimentaţi la sân. La vârsta adultă, numărul bifidobacteriilor scade, aşadar este recomandat să favorizăm funcţionarea florei intestinale prin aportul zilnic de alimente probiotice.

În orice dietă, iaurtul este un aliment perfect ca urmare a conţinutului de calciu şi proteine. Un pahar de 150 de grame de iaurt are în medie 100 de calorii, 180 de miligrame de calciu (asigurând 20% din necesarul zilnic) şi 5 grame de proteine (asigurând 10% din necesarul zilnic).

Dacă vrei iaurt cu fructe cel mai bine este să-l prepari în casă din iaurt natural şi fructe. Poţi adăuga şi miere, fulgi de cereale integrale, nucă pisata, puţina scorţişoara, fulgi de migdale. Este foarte bun şi în combinaţie cu puţină dulceaţă de casă.

A include în alimentaţia zilnică iaurt este unul din cele mai mari servicii pe care îl poţi face sănătăţii tale.

 

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/

 

Comments

comments

Lasă un răspuns