
Realitatea pe care o trăim ne obligă să purtăm mască de protecție pentru a preveni și limita răspândirea coronavirusului. În ultima vreme, le găsim în toate culorile și formele. Totuși, ar trebui să fim mai preocupați de materialul care ne poate proteja cu adevărat. În cele din urmă, măștile ar trebui să rețină particulele fine din aer și, în același timp, să ne permită să respirăm bine.
Așadar, e necesar să avem în vedere performanța filtrului, adică așa-numita eficiență de separare, ori cât de bine se blochează microparticulele în fibre. De asemenea, care materiale pot opri eficient particulele de dimensiunile coronavirusurilor și care nu au efectul scontat.
Măști chirurgicale
Materialele care sunt de fapt destinate pentru filtrare funcționează cel mai bine (de exemplu, materialele nețesute). Fibrele din materialele pentru măști chirurgicale, așa-numitele FFP (filtering facepiece), sunt încărcate static, ceea ce îmbunătățește separarea particulelor.
Întrebarea care apare este dacă respirația poate deveni anevoioasă folosind acest tip de măști. Nu neapărat, pentru că, în timp ce aerul trece optim prin filtru, microparticulele infecțioase sunt reținute.
Citește și: Mască de protecție din bumbac DIY (tutorial Burda Style)
Măști din bumbac
Unul dintre aspectele care contează aici este cât de dens este țesut materialul. Eficiența separării crește cu cât materialul este țesut mai ferm. Ca atare, cei care doresc să-și confecționeze o mască din bumbac ar trebui să caute un material cât mai dens posibil, dar suficient de permeabil pentru a respira.
Pentru a testa densitatea, se recomandă așezarea materialului contre-jour, adică luminându-l din partea opusă celei din care privim (poate fi o lampă). Cu cât vezi mai puține puncte de lumină și cu cât sunt mai mici, cu atât materialul este mai dens și ar trebui să ofere mai multă protecție. Măștile din bumbac trebuie spălate la temperaturi înalte, minimum 60°C, pentru a fi sterilizate.
Măști igienice simple
Măștile de acest tip au trei straturi: unul de absorbție a apei (hidrofil) în interior, în imediata apropiere a gurii și nasului, un strat hidrofob, din material nețesut, cum ar fi bumbacul sau polipropilena, care reține picăturile ce pot conține agenți infecțioși, la mijloc, și un alt strat hidrofob, de exemplu poliester, la exterior.
De aceea, e important să le porți cu partea colorată către exterior, nu invers. Acestea nu se folosesc de către cadrele medicale în sălile de operații sau în incinte medicale.
Atenție, masca igienică simplă este de unică folosință! Nu se spală și poate fi purtată o singură dată, maximum 4 ore, după care se aruncă, întrucât se umezește, iar majoritatea agenților patogeni se dezvoltă în condiții de umezeală.
Citește și: Cum să fii frumoasă… și când porți mască de protecție
Eficiență
Spre deosebire de măștile medicale cu efect de filtrare a particulelor (FFP2/FFP3), efectul protector al măștilor din bumbac sau al celor igienice simple este, desigur, mai scăzut. Cu toate acestea, bariera textilă reduce viteza fluxului de respirație și a picăturilor posibil infecțioase, în timpul strănutului și tusei, și interceptează parțial particulele.
Virusurile SARS-CoV-2 măsoară în diametru 60 până la 140 de nanometri. Virusurile sunt infime, dar, de obicei, nu călătoresc prin aer ca particule individuale, ci legate, în picături de lichid infectat.
Text: Grigoriana Brujan
Sursă foto: iStock