Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > 5 simptome ale arterelor înfundate

5 simptome ale arterelor înfundate

Ateromul este acumularea de grăsimi pe vasele de sânge. În timp, ele formează o placă pe peretele arterial, care întrerupe circulația sângelui și provoacă afecțiuni cardiace, cu urmări periculoase.

Placa de aterom se poate rupe și, astfel, apar cheagurile de sânge (trombusuri, în termeni medicali), care înfundă parțial sau complet artera respectivă. Cheagurile sunt asociate frecvent cu atacul de cord, bolile vasculare periferice și accidentul vascular cerebral. Arterele joacă un rol vital în menținerea unui corp sănătos, întrucât sunt responsabile de transportul sângelui încărcat cu oxigen de la inimă către restul corpului. Iată câteva semne care îți dau de veste că arterele sunt în suferință.

1. Te doare spatele

Există numeroși factori care favorizează degenerarea discurilor vertebrale, cauza durerii lobare. Printre ei se află obezitatea, moștenirea genetică, dar și meseria sau anumite traume. Mai puțin cunoscut este că durerea de spate poate fi provocată și de îngustarea sau blocarea arterelor. Discurile în sine nu sunt alcătuite din vase de sânge, dar multe vase de sânge le înconjoară. Când fluxul sangvin se reduce în zona lombară, discurile care alcătuiesc coloana se slăbesc, apare hernierea lor și la apariția durerii. Și reversul este valabil: majoritatea celor care suferă de dureri cronice de spate sunt mai susceptibili să aibă arterele înfundate, în comparație cu cei care nu au dureri. Plăcile de aterom se formează oriunde în sistemul vascular, iar durerea de spate (deși pare să nu aibă legătură) poate fi un semn de afectare a cordului, susțin specialiștii.

2. Te dor gambele

Arterele se înfundă oriunde în organism, inclusiv în zona picioarelor, ceea ce face ca circulația periferică fie îngreunată, iar mersul sau chiar statul în picioare să fie dificil. Un alt semn poate fi senzația de amorțeală în picioare chiar atunci când te odihnești. Potrivit unei cercetări realizate pe pacienți suferinzi de boală coronariană, cei care au consumat preponderent mâncăruri bazate pe legume și au început să meargă mai mult au scăpat de durerile de picioare în câteva săptămâni. Nu aștepta să nu mai poți merge deloc! Dacă problema este detectată din timp, nu vei avea nevoie de intervenție chirurgicală. Examinarea nici măcar nu este dureroasă: doctorul îți va lua pulsul și tensiunea în zona picioarelor.

3. Îți cade părul

Dacă părul începe să cadă brusc, poate fi vorba tot de depunerile de pe artere, care îngreunează circulația, împiedicând sângele să ajungă la nivelul scalpului. Un studiu efectuat pe 7.000 de persoane, dintre care 4.000 de femei, scoate la iveală pierderea bruscă a podoabei capilare dublează riscul dezvoltării unei boli de inimă sau al declanșării la un moment dat a unui atac de cord.

4. Transpiri în exces

Când transpiri foarte mult, mai ales noaptea, chiar și atunci când dormi într-o încăpere răcoroasă, este un posibil simptom al arterelor înfundate. Inima muncește din greu pentru a pompa sângele, în ciuda acestei probleme, iar efectul este transpirația în exces, fiindcă organismul se străduiește să mențină temperatura normală a corpului. Și dacă transpiri în timpul zilei, atunci când nu faci mișcare, poate fi un semn care anunță o tulburare cardiacă.

5. Respiri sacadat

Durerea în piept este principalul simptom al unei posibile afecțiuni cardiace. Mai puțin cunoscut este că respirația sacadată, chiar când nu este însoțită de durere pectorală, poate fi un simptom al arterelor blocate. Aceasta ocupă, de fapt, unul dintre locurile fruntașe între simptomele arterelor înfundate. Când inima nu pompează suficient sânge să acopere nevoile organismului, apar întreruperi în respirație, însoțite adesea de oboseală extremă. Mergi la medic pentru un diagnostic precis, întrucât respirația sacadată este provocată și de infecții respiratorii sau alergii.

Cum tratezi problema

  • Arterele înfundate sunt numite de medici ucigașul tăcut. Mici schimbări în stilul de viață ajută în prevenția și chiar regresia afecțiunii.
  • Renunță la fumat.
  • mișcare. O jumătate de oră în aer liber face minuni.
  • Renunță la junk-food în favoarea unei alimentații sănătoase.
  • Înlocuiește sucurile carbogazoase cu sucuri făcute în casă.
  • Odihnește-te mai mult.
  • Apelează la condimente din belșug. De exemplu, usturoiul relaxează vasele sangvine, potrivit multor studii. De asemenea, reduce colesterolul, precum și riscul de infarct sau atac de cord. Mai poți folosi ardei iute, ghimbir sau turmeric, plante cu acțiune antiinflamatoare și antioxidantă.
  • Testează-ți periodic nivelul colesterolului dacă ai peste 45 de ani.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.35/07.09.2017
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: pixabay

Comments

comments

One thought on “5 simptome ale arterelor înfundate

Lasă un răspuns