
Există situații când e nevoie de ceva mai mult decât un tratament simptomatic pentru alungarea durerii. Durerile de burtă nu sunt ceva firesc, însă deseori le punem pe seama unor probleme digestive care trec de la sine, eventual după folosirea câtorva remedii naturale sau a unei pastile.
Aceste dureri reprezintă un semnal de urgență și se cuvine a fi investigate de un medic, întrucât uneori ascund afecțiuni grave. Când lucrurile sunt luate din pripă, vei avea mai puțin de suferit. Iată câteva semnale pe care să nu le ignori și nici să aștepți să le rezolve singur organismul în inteligența sa.
Durerea de burtă și pierderea în greutate
Când slăbești neintenționat, n-ar trebui să te bucuri, iar dacă această scădere a kilogramelor este însoțită de durere de burtă sau de stomac, simptomul este alarmant. Problemele nu vor trece de la sine. Durerile de stomac, în capul pieptului, pot fi însoțite și de sânge în scaun (uneori nu este vizibil cu ochiul liber, ci doar la microscop) și pot anunța un cancer gastro-intestinal sau boli intestinale inflamatorii. E bine te consulți urgent cu un medic pentru a trata afecțiunea de care suferi.
Citește și: 20 de porunci pentru abdomen plat
Junghiuri în stomac
Te gândești că salata cu ou, brânză și bacon avea un gust dubios, dar ai mâncat-o pentru că ți-era foame. Sau poate mâncarea avea prea multă grăsime și ți-a căzut greu. Atunci când aceste motive nu există și junghiurile apar din senin, e cazul să te întrebi de unde vin aceste dureri severe. Dacă junghiurile sunt însoțite de o presiune sub coaste, ele pot indica o problemă cardiacă. E bine să te vadă un medic pentru a depista rapid dacă e vorba de ceva grav.
Dureri de stomac și vărsături
Infarctul miocardic are simptome atipice, iar durerile de stomac asociate cu plenitudinea gastrică, greața și vărsăturile pot să fie printre aceste simptome. Dacă ai și transpirații reci, presiune toracică, durere în spate, tuse și senzație de lipsă de aer, nu interpreta greșit primele simptome ca fiind ale unei colici biliare sau ulcer! E important să ajungi la camera de gardă și să faci un EKG.
Cuțite în burtă
Simți ca și cum ai fi înjunghiată în abdomenul inferior. Dacă acest simptom îl simți mergând spre spate și este însoțit de greață, vărsături, febră și frisoare, e cazul să te vadă un medic cât mai repede posibil. Se prea poate să fie vorba despre pietre la rinichi. Durerea poate fi extrem de severă sau ușoară, dar, acompaniată de celelalte simptome, febră și frisoane, necesită îngrijiri medicale rapide.
Citește și: Spune-mi ce te doare și îți spun cum să dormi!
Durere în partea dreaptă
O durere bruscă apărută în partea dreaptă a abdomenului inferior, mai ales dacă este însoțită de febră, poate fi semnul apendicitei. Durerea începe adesea din zona buricului, se deplasează spre dreapta și crește în intensitate. Ea poate fi însoțită de febră, frisoane, vărsături, diaree sau constipație.
Arsuri și dureri de stomac
Când acest tip de disconfort apare în zona stomacului, mai ales la persoanele cu antecedente de boli ulceroase peptice sau la cele care iau asipirină sau alte antiinflamatoare, el poate indica o perforație de stomac. E bine să-ți suni urgent medicul de familie și să-i descrii simptomele, pentru că perforațiile stomacale sunt considerate o urgență medicală și trebuie imediat cusute ca să nu pună în pericol restul organelor.
Crampe în stânga abdomenului inferior
Acest tip de durere poate fi din cauza diverticulitei. Crampele și durerile se accentuează la mișcări și pot fi însoțite de greață și vărsături, balonare, flatulență și scăderea poftei de mâncare. O parte a colonului se inflamează sau se infectează. Din fericire, poți scăpa ușor cu antibiotice, antalgice și laxative, dar doar dacă medicul îți va prescrie acest tratament. Așa că tot la medic trebuie să ajungi.
Citește și: De ce este periculoasă grăsimea din zona abdomenului?
Balonări, dureri și gaze
Aceste simptome sunt însoțite de greață sau cefalee, dar nu în toate situațiile. Oboseala se alătură problemelor digestive și pui asta pe seama faptului că ai consumat alimente greu digerabile, cum ar fi varza, legumele crude, laptele, merele. Puțini leagă aceste neplăceri de o afecțiune destul de răspândită în zilele noastre: colonul iritabil. Dacă aceste simptome sunt frecvente, medicamentele antibalonare nu ajută, e necesat să-ți faci o programare la enterolog ca să-ți prescrie un tratament și, mai ales, un regim alimentar, ca totul să reintre în normal, fără dureri și balonări.
Citește și:
Articol preluat din ediția de noiembrie 2019 a revistei Femeia.
Autor: Luminița Tăbăran
Foto: iStock.com
Excelent articolul, multumesc pentru informatie!