Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Accidente mici, remedii la minut

Accidente mici, remedii la minut

Vara nu este doar sezonul vacanţelor fără griji, ci și al micilor accidente neprevăzute care îți pot ruina de-a dreptul un picnic cu prietenii. Nu și dacă știi cum să le faci față.

Fie că mergi cu cortul la mare sau la munte, la iarbă verde într-o după-amiază toridă, în concediu la rudele din provincie sau în sejurul mult visat pe o plajă minunată din Grecia, poți avea parte nu doar de momente de relaxare și distracție maximă, ci și de neplăceri mici. Noi îți oferim un ghid rapid al celor mai întâlnite accidente mărunte de vară și al remediilor care te vor scoate din impas cât ai spune pește.

Înțepături de albină

Cine a mers măcar o singură dată în minunata insulă Thassos din Grecia știe cât de complicat poate fi să te descurci cu miile de albine și viespi care trăiesc în zonă. Singura metodă ce pare să le țină la distanță o vreme este fumul de cafea care arde mocnit. Cum însă nu te poți plimba cu un astfel de recipient oriunde ai merge, e bine să știi cum să tratezi la minut o înțepătură dureroasă. Mai întâi, va trebui să verifici cu atenție dacă acul a rămas în piele. Nu încerca să-l scoți cu unghiile, fiindcă se poate afunda mai tare. Un plasture lipit pe înțepătură și scos apoi rapid, cu tot cu ac, sau o pensetă sunt metode mult mai sigure. La fel de eficient este să încerci să scarpini zona cu ajutorul unui card de credit, până la îndepărtarea acului. O compresă cu apă rece sau un cub de gheață calmează durerea. Pentru a evita alte complicații, dar și mâncărimile, e bine să ai la îndemână un antihistaminic.

Atenție! Înțepăturile de albine pot fi foarte periculoase în cazul celor alergici. Orice dificultăți de respirație, palpitații, amețeli sau tulburări de vedere trebuie să fie anunțate la numărul de urgență 112. Socul anafilactic produs de veninul albinei poate duce chiar la deces.

Sângerări nazale

Epistaxisul, cum i se spune în termeni medicali, este sângerarea nazală care apare din diverse cauze, de la suflarea cu putere a nasului până la urcarea la altitudini înalte, un puseu de tensiune ori deficiența de calciu. Tot ce trebuie să faci pentru a opri o astfel de hemoragie este să presezi vreme de zece minute zona moale a nasului, exact sub locul pe care se sprijină ochelarii când îi porți. În timpul ăsta, vei respira pe gură. Dacă e nevoie, după zece minute repetă compresiile. Nu lăsa capul pe spate, deoarece sângele se va scurge pe peretele posterior al faringelui, provocând greață.

Zgârieturi în scoici

Sunt accidente foarte frecvente, deoarece pe plajele de la malul Mării Negre se găsesc din abundență fragmente de cochilie. În plus, stâncile și stabilopozii sunt locurile preferate de scoici, iar cei care se aventurează în preajma lor se pot zgâria. În cazul în care ai parte de un astfel de incident, va trebui să cureți bine plaga cu puțină apă curată. Mai târziu, când nu mai ești pe plajă, dezinfectează zona cu apă oxigenată și aplică un strat subțire de unguent cu antibiotic.

Atenție! În mediul marin, trăiesc bacteriile Vibrio, extrem de periculoase pentru persoanele cu un sistem imunitar deficient. Dacă plaga prezintă orice fel de urmă de roșeață sau nu te simți bine, va trebui să mergi de urgență la medic.

Răni și julituri superficiale

Cel mai important este să dezinfectezi bine zona cu apă și săpun. Pentru a preveni infectarea, spală julitura cu o soluție de bicarbonat de sodiu și apă sau cu infuzie de salvie. Un pic de unguent de gălbenele sau chiar unul care conține antibiotic este bine-venit. După ce se usucă, zona trebuie acoperită cu un pansament steril sau cu un plasture, dacă este de dimensiuni mici. În cazul unei sângerări abundente, va trebui să aplici pe rană un pansament și să exerciți compresie asupra ei până la stoparea hemoragiei.

Entorse

Sunt accidente foarte frecvente în perioada vacanțelor. Entorsa reprezintă lezarea ligamentelor, urmată de apariția rapidă a durerilor și a umflăturilor. Cele mai afectate zone sunt glezna, genunchiul sau încheietura mâinii. Din fericire, entorsele minore pot fi tratate ușor. Va trebui să aplici o pungă cu gheață pe încheietura accidentată și să ridici membrul respectiv pentru a preveni tumefierea. Un bandaj elastic sau o fașă compresivă fac adevărate minuni și grăbesc vindecarea.

Atenție! Dacă entorsa nu se vindecă în 2-3 zile, va trebui să mergi de urgență la medic, deoarece ea poate fi severă. Febra sau înroțirea zonei anunță prezența unei infecții.

Arsuri solare

Cel mai bine este să previi astfel de neplăceri, știut fiind cât de periculoasă este expunerea necontrolată la soare pentru piele. Dacă te-ai ales cu arsuri, nu folosi oțet sau alte remedii de prin bucătărie pentru calmarea durerilor. Compresele cu apă rece sunt cele mai recomandate, la fel dușurile cu apă călduță. Pentru calmarea durerilor, încearcă un comprimat cu acetaminofen sau ibuprofen. O loțiune cu aloe vera sau mușețel este bine-venită în astfel de situații.

Atenție! Arsurile solare produc dureri de cap și febră moderată. Consumă foarte multe lichide pentru a preveni deshidratarea.

Articol preluat din ediția de august 2014 a revistei Femeia.

Autor: Georgiana Dobrescu

Sursa foto:  Fotolia

Comments

comments

Lasă un răspuns