Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Accidentul vascular cerebral, punct final?

Accidentul vascular cerebral, punct final?

Accidentul vascular cerebral (AVC) este a treia cauză de deces din lume, după bolile cardiovasculare și cele oncologice, ceea ce ne demonstrează cât de important este ca oamenii să fie informați, să știe totul despre simptomele AVC și despre cum poate fi prevenit el. În plus, datele clinice raportate privind rata de supravieţuire după un AVC la șapte ani de la debutul bolii sunt îngrijorătoare: 16% din pacienţi sunt instituționalizați, 20% necesită asistenţă la mers, 31% necesită asistenţă zilnică, iar 71% au capacitatea de lucru afectată. 

Ce este și cum se produce

Un accident vascular cerebral este produs de obstruarea unei artere care alimentează cu sânge o anumită regiune a creierului. Această obstruare poate fi parțială sau totală pe vasul de sânge implicat și este provocată de depunerile de plăci de aterom (depuneri de colesterol).

Există două tipuri de accident vascular cerebral – hemoragic sau ischemic. Majoritatea accidentelor cerebrale vasculare sunt ischemice (85%) și se produc fie când un trombus (un cheag de sânge) se formează la nivelul arterelor ce asigură necesarul de sânge către creier și le blochează, fie când un cheag vascular se formează în altă parte a corpului, se desprinde și circulă în torentul sangvin până când ajunge în creier și blochează un vas de sânge.

Accidentele vasculare cerebrale hemoragice se produc în aproximativ 15% din cazuri și au loc când un vas de sânge din creier se rupe/fisurează. Tratamentul pacienților care au suferit un AVC hemoragic poate presupune și intervenție neurochirurgicală, pentru oprirea sângerării și/sau curățarea sângelui acumulat ce comprimă creierul acolo unde se scurge și se acumulează.

Ceva mai ușor din perspectiva efectelor asupra organismului, dar și a recuperării medicale ulterioare, este AVC-ul ischemic tranzitoriu. În acest caz, pacientul prezintă deficitele neurologice specifice pentru o perioadă scurtă, apoi își revine. Este cauzat de o scădere temporară a fluxului sangvin către o arie din creier.

Atenție, însă! Există cazuri în care un AVC ischemic tranzitoriu poate să preceadă un AVC hemoragic cu potențial letal, așa că este indicat ca pacientul să primească îngrijire medicală de specialitate.

Ce se întâmplă în timpul unui AVC

„Din cauza faptului că circulația sângelui către creier este obstruată, celulele lui încep să moară la câteva minute de la producerea AVC. În funcție de zona creierului astfel afectată, efectele asupra pacientului pot fi diverse: de la paralizie parțială sau totală, la pierderea capacității pacientului de a vorbi sau de a-și satisface singur nevoile de zi cu zi. Pentru a restrânge aria de sechele fizice, fiziologice, neurologice și psihologice, AVC trebuie tratat, inclusiv de pacient și cei apropiați lui, drept o urgență medicală și e necesar ca acesta să ajungă la camera de gardă a unui spital. Tratamentul precoce este esențial în diminuarea efectelor și în recuperarea medicală ulterioară“, a explicat Dan Mitrea, medic neurolog la Neuroaxis, Clinică integrată de neurologie.

Ce ar trebui să ne alerteze:

#deficit motor (slăbiciune musculară)
# afagie (suferindul nu vorbește, nu înțelege ce se vorbește în jur, vorbește aiurea)
# deficit de câmp vizual (se lovește de obiecte)
# tulburare de sensibilitate (nu simte jumătate de față)
# asimetrie facială (i se strâmbă gura)
# nu vede cu un ochi
# pareză
de nervi cranieni (îi fuge un ochi)

Atenție: daca simptomele durează mai mult de 60 de minute, este nevoie ca pacientul să fie văzut de urgență de un medic neurolog!

Recuperarea medicală

„Datele clinice raportate privind rata de supravieţuire după un AVC la șapte ani de la debutul bolii sunt îngrijorătoare: 16% din pacienţi sunt instituționalizați, 20% necesită asistenţă la mers, 31% –  asistenţă zilnică, iar 71% au capacitatea de lucru afectată. 

După AVC, recuperarea medicală este esențială pentru recuperarea deficitelor neurologice dobândite, pentru îmbunătățirea calității vieții și întoarcerea la un grad de independență cât mai bun. Programele de recuperare se stabilesc împreună cu echipa de reabilitare în funcție de deficitele neurologice dobândite în urma accidentului vascular. Astfel, s-ar putea să fie nevoie de kinetoterapeut, logoped, ergoterapeut, asistent social, dietetician, asistent medical, psiholog, medic psihiatru, medic neurolog“, a explicat dr. Dan Mitrea.

Citește și:

 

Articol preluat din ediția de februarie 2018 a revistei Femeia.
Autor: Luminița Tăbăran
Foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns