
Corpul are nevoie de vitamine şi minerale pentru a funcţiona aşa cum trebuie. În mod ideal, facem rost de ele prin intermediul hranei zilnice, dar, cum idealul e greu de atins, apar carențele. Iar atunci, pentru a evita problemele de sănătate, apelăm la câte un supliment.
Nutriţioniştii sunt, desigur, de părere că e mai bine să ne aprovizionăm cu nutrienţi mâncând variat şi sănătos, câte puţin din fiecare grupă de alimente. Astfel, asimilăm în mod natural vitamine şi minerale, alături de fibre, fitochimicale şi antioxidanţi naturali, în doze optime. Pericolul supradozajului este exclus – practic, nu ai cum să mănânci prea multe vitamine – pentru că organismul ia din hrană ce şi cât îi trebuie.
Iată care sunt grupele de alimente care nu trebuie să-ţi lipsească din dietă, pentru un aport complet de nutrienţi:
- fructe
- legume
- cereale integrale
- lactate degresate (absorbţia calciului se face mai eficient)
- carne slabă sau pește
- ouă
- leguminoase (fasole, mazăre, linte).
În schimb, absorbţia suplimentelor alimentare este diferită – de exemplu, prea mult fier sau vitamina A în exces pot fi toxice. De aceea, administrarea vitaminelor la tub trebuie făcută doar sub supraveghere medicală şi numai în anumite condiţii generatoare de carențe:
Sari peste mese
Ideal e să avem trei mese principale pe zi şi două gustări, însă există persoane cărora serviciul nu le permite o astfel de disciplină alimentară (lucrează în schimburi sau pe teren şi mănâncă pe fugă). În aceste situaţii, tentaţia e să apelezi la fast-food – alimente care, se ştie, au un aport nutritiv minim.
Suplimente recomandate:capsule cu multivitamine.
Nu te împacicu fructele şi legumele
Nu-ţi plac şi pace! De aceea, mănânci rar sau, cel mai periculos, deloc. Fructele şi legumele sunt principala sursă de vitamine şi minerale, dar şi de fibre naturale care asigură un tranzit intestinal corect şi eliminarea toxinelor din organism. Pe lângă hipovitaminoze grave, pot să apară boli ale colonului şi să crească riscul de cancer la nivelul acestui organ. Învaţă-te să mănânci măcar un fruct şi o legumă crudă pe zi (un măr şi un morcov, de exemplu), aşa, ca „medicament“.
Suplimente recomandate:capsule cu multivitamine şi laxative naturale.
Ţii un regim hipocaloric
Dă rezultate în privinţa siluetei, dar organismul poate avea de suferit, mai ales dacă te concentrezi pe cantitatea de mâncare, nu pe calitatea ei. Ai grijă ca acel număr maxim de calorii impus de dietă să aibă drept sursă alimente bogate în nutrienţi! Pe locul întâi sunt tot minunatele fructe şi legume proaspete.
Suplimente recomandate: multivitamine, coenzima Q10 (ajută pielea să nu se rideze în urma pierderii kilogramelor în plus), vitamina B12 (pentru combaterea stării de oboseală şi întărirea sistemului nervos).
Eşti vegetariană/vegană
Acest regim de viaţă a creat multe controverse. Vegetarienii consumă fructe şi legume proaspete, dar veganii se pot confrunta cu lipsa de calciu din cauza eliminării din alimentaţie, pe lângă carne, a produselor lactate şi a ouălor. Recomandările de suplimente sunt valabile şi pentru persoanele cu intoleranţă la lactoză.
Suplimente recomandate: calciu, vitamina D (pentru o bună absorbţie a calciului), vitamina B12 (recomandată în special veganelor însărcinate sau care alăptează).
Te expui limitat la soare sau ai pielea de culoare închisă
Dacă vara nu faci deloc plajă, e posibil ca organismul să nu sintetizeze la nivelul pielii suficientă vitamina D – necesară, cum aminteam mai sus, fixării calciului în oase. Completarea necesarului de vitamina D se face prin intermediul alimentaţiei (din ulei de peşte, ficat de vită, lapte, suc de portocale, ouă, soia), dar şi cu ajutorul suplimentelor.
Suplimente recomandate: capsule cu vitamina D.
Eşti însărcinată
În această minunată perioadă, e mai important decât oricând să fii atentă la ce şi cât mănânci, întrucât nevoile nutritive ale organismului sunt mai ridicate, dar și pericolul de a lua prea multe kilograme e crescut. Suplimentele sunt şi ele indicate de medic, chiar înainte de sarcină şi în timpul acesteia, pentru dezvoltarea sănătoasă a fătului.
Suplimente recomandate: calciu, fier, acid folic (scade inciden]a defectelor de tub neural în rândul nou-născuţilor).
Ai suferit o intervenţie chirurgicală
Organismul slăbit după o operaţie nu poate fi hrănit corespunzător şi administrarea de suplimente alimentare e indicată mai ales în cazurile în care intervenţia a avut loc pe tractul digestiv, iar absorbţia de proteine, vitamine şi minerale este mult îngreunată.
Suplimente recomandate: multivitamine, în special vitami-nele A, D, E şi K, plus fier şi calciu.
Necesarul de suplimente pe vârste
Pe măsură ce trec anii, nevoile nutritive ale organismului se schimbă, întrucât rata metabolică scade simţitor după fiecare deceniu de viaţă.
La 20-30 de ani, solicitarea fizică şi psihică e maximă – așadar, avem nevoie de suplimente care să sprijine celulele nervoase, sistemul muscular şi sistemul imunitar: vitamina B 6 + magneziu, vitamina C, propolis, echinacea.
La 40-50 de ani, tranzitul intestinal e mai lent, calciul se absoarbe greu în organism şi creşte riscul de osteoporoză şi afecţiuni dentare. Suplimente indicate: vitamina B12, calciu + vitamina D.
După 50 de ani, se cere stimulată producţia de globule roşii pentru oxigenarea creierului şi controlarea nivelului de colesterol. Medicul va recomanda suplimente de omega 3, ginseng, ginkgo biloba şi vitamine din complexul B.
Articol preluat din ediția de mai 2014 a revistei Femeia.
Autor: Alina Grozea
Sursa foto: Fotolia