Afectiunea care ne poate da batai de cap daca pielea noastra nu se are bine cu podoabele care o ating se numeste dermatita de contact. La unele persoane, extrem de sensibile, aceasta se poate instala si in urma purtarii bijuteriilor pretioase, din aur si argint, dar cel mai des incriminate pentru aparitia unor sacaitoare eczeme sunt metalele de rand.
Lobul urechii, cel mai afectat
Cerceii din metale nepretioase pot inflama gaurile din urechi pana la aparitia infectiilor purulente, dureroase. Cel mai indicat e sa porti doar cercei din aur sau din metal chirurgical, iar daca vrei sa apelezi la clipsuri ori cercei-gablont, nu purta aceste bijuterii mai mult de o zi. Iata si un truc pentru evitarea inflamatiilor: aplica pe partea de metal ce vine in contact cu pielea un strat subtire de lac de unghii. Tot prin aceasta metoda poti “trata” si inelele care innegresc degetul.
Nichelul e de vina
Acest metal cu potential alergen poate fi prezent si in bijuteriile de aur sau platina, daca acestea nu sunt de cea mai buna calitate. De obicei, in metalele pretioase se foloseste paladiul, un aliaj mai putin agresiv cu pielea. Dar nu numai bijuteriile, ci si alte obiecte ce contin nichel, cobal sau crom se pot face vinovate de aparitia iritatiilor: cataramele, bratara de la ceas, fermoarele, nasturii de metal. Vara, transpiratia in exces poate grabi aparitia alergiilor la bijuterii.
Fa-ti un test!
Nu te indopa cu pastile antihistaminice, pentru ca efectul lor este pe termen scurt. Mai bine renunta la bijuteria “vinovata”. Ca sa afli care sunt substantele ce-ti fac rau, apeleaza la testarea patch, o metoda prin care intr-o zona de piele de pe spate se aplica o cantitate mica de subsanta posibil alergena si, sub supravegherea medicului, se controleaza reactia cutanata la acea substanta.