
Petele cafenii nu sunt ceva rău, dar nici nu știi când una dintre ele se poate transforma în ceva periculos.
Unele alunițe sunt chiar șarmante, însă înainte să stai în soare e bine să-ți faci un control la dermatolog și apoi să-ți protejezi toată pielea cu loțiuni speciale cu SPF peste 30. Medicii spun că 30% dintre melanoame (cancerele de piele) se dezvoltă dintr-o aluniță. Dacă ai peste 50 de alunițe, riscul de cancer de piele crește considerabil. Dar pot apărea și altele noi care nu sunt neapărat o problemă. Totuși, până să ajungem la dermatolog, există câteva semne care să ne pună pe gânduri.
Capitalul solar
Fiecare dintre noi poate înmagazina o doză anume de raze UV. În funcție de cât de mult ne-am expus la soare în copilărie și adolescență, acest capital este mai mic sau mai mare. Dacă am avut două arsuri într-un an între 10 și 19 ani, riscul de melanom crește cu 82%. Expunerea la soare fără o protecție serioasă duce la apariția alunițelor, care pot dezvolta ulterior leziuni canceroase.
Atenție la micile umflături!
Uneori apar pe față mici umflături strălucitoare, cărora nu le acordăm mare importanță. Însă acestea pot fi carcinoame, tot un soi de cancer, cauzate de expunerea mare la soare, fără protecție. Pot apărea și în alte zone ale corpului, dar cel mai des apar pe față. Acestea cresc lent, însă, dacă sunt tratate din pripă, se pot vindeca. În cazul în care observi o astfel de umflătură, chiar dacă nu este închisă la culoare, mergi imediat la medic.
Petele brune nu sunt întotdeauna prietenoase
Melanomul este cel mai periculos tip de cancer de piele, deși este o formă mai rară. Apare în urma unor expuneri intense la soare, după arsuri cu bășici și arată ca o pată brună sau neagră. Din această pată, în aproximativ 30% din cazuri se dezvoltă un melanom. Din fericire, dacă sunt depistate din vreme, 90% din melanoame se pot vindeca. Prezentarea rapidă la medic îți poate salva viața.
Alte semne de îngrijorare
Dacă ai alunițe mai mari decât celelalte, dacă au marginile nedefinite, neregulate, sunt neuniforme, au pete roz sau mai multe nuanțe de brun, e bine să le examineze un medic.
La fel, dacă o aluniță mai veche își modifică formă, dimensiunea, grosimea sau culoarea, ori îți provoacă mâncărime, devine dureroasă sau începe să sângereze, mergi imediat la medic.
Mitul 1. Melanomul apare cel mai frecvent pe față și mâini.
E posibil să observați pete întunecate pe față, însă statistic, melanomul apare cu precădere pe spate la bărbați și pe picioare la femei. Potențialul de dezvoltare a melanomului crește odată cu arsurile solare, în special cu cele avute în copilărie. Și factorul genetic trebuie luat în calcul. Dacă o rudă a avut melanom, riscul de a face și noi este destul de însemnat.
Mitul 2. Cele mai periculoase sunt alunițele mari și închise la culoare.
În fază incipientă, o tumoare malignă arată ca o simplă aluniță. Medicii spun că persoanele cu pielea deschisă la culoare, ochi albaștri și păr roșcat se află în grupul de risc.
Mitul 3. Numai alunițele canceroase trebuie îndepărtate.
Medicii pot elimina cu ușurință orice aluniță dacă este inestetică sau se află într-o zonă unde poate fi rănită de haine sau lenjerie. Nu există niciun risc.
Mitul 4. Cei cu pielea închisă la culoare nu au nevoie de protecție solară.
Deși e mai protejată decât pielea albă și posesorii ei trebuie să folosească produse de protecție solară.
Mitul 5. Nu te poți bronza într-o zi înnorată sau ploioasă.
Lumina ultravioletă trece prin noi și ne putem bronza și dacă plouă, dacă nu purtăm haine impermeabile. Acum telefoanele au aplicații meteo care ne arată indicele UV. Dacă indicele este 2, atunci folosește o cremă cu SPF 30, dar dacă variază între 3 și 7, trebuie să folosești o bluză, pantaloni, ochelari de soare și șapcă ori pălărie.
Mitul 6. Alunițele din naștere nu trebuie să ne îngrijoreze.
Din orice aluniță se poate dezvolta un cancer de piele. E bine să le monitorizezi fie prin fotografiere, fie prin controale anuale la dermatolog.
Mitul 7. Dacă o aluniță s-a rupt sau s-a tăiat, ea trebuie eliminată.
Într-o astfel de situație, în primul rând trebuie să dezinfectezi bine zona, apoi să aplici o soluție care stimulează regenerarea pielii și să-ți faci de urgență o programare la dermatolog. E foarte posibil să nu fie nevoie să fie eliminată.
Citește și:
- Alergia solară sau când soarele ne devine dușman
- 10 probleme ale verii si solutiile lor
- Ce spun alunitele despre tine?
Articol preluat din ediția de iulie 2019 a revistei Femeia.
Autor: Luminița Tăbăran
Foto: pixabay