Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Articulațiile, în pericol!

Articulațiile, în pericol!

Reumatism este un termen generic dat tuturor bolilor responsabile de provocarea inflamației însoțite de durere care afectează articulațiile sau structurile din vecinătate, cum ar fi tendoanele sau ligamentele.

Interesant este că reumatismul nu este neapărat o afecțiune particulară vârstei înaintate. Afecțiunea se caracterizează prin inflamație care atinge structurile de legătură sau de sprijin ale corpului – cel mai frecvent articulațiile, dar uneori și tendoanele, ligamentele, oasele și mușchii. Aproximativ 25% din români suferă de afecțiuni care sunt denumite pur și simplu reumatism, iar acestea se manifestă întotdeauna cu durere, inflamație, limitarea în activitățile de zi cu zi, care sunt uneori dificil de suportat. Și, cum în majoritate ele nu pot fi complet vindecate prin tratamentele actuale, prevenirea rămâne o măsură importantă.

Cauzele inflamațiilor

Medicii cred că bolile reumatice sunt cauzate de o combinație de factori ereditari și de mediu. În general, anumite gene (molecule ale eredității) pot crește susceptibilitatea unei persoane la afecțiuni reumatice, iar factorii din mediu pot declanșa debutul bolii. De exemplu, persoanele cu anumite variații ale genelor care ajută la controlul răspunsurilor imune prezintă un risc crescut de apariție a artritei reumatoide. La acestea, boala se poate dezvolta datorită unui anumit eveniment declanșator, cum ar fi fluctuațiile hormonale, infecțiile cauzate de bacterii sau virusuri ori obezitatea. În mod similar, o slăbiciune moștenită a cartilajului, combinată cu folosirea excesivă și inoportună a articulațiilor, poate juca un rol în dezvoltarea osteoartritei.

În atenția ta. Reumatismul este cauzat de diferite boli – durerile asociate cu reumatismul pot fi, prin urmare, foarte variate. Cu toate acestea, există dureri similare la articulații (mâini, genunchi, încheieturi), asociate cu o senzație de rigiditate și umflare, mai ales la trezire.

Factori de risc

Așadar, cauzele reumatismului inflamator nu sunt încă identificate clar. Cu toate acestea, unii factori par să fie recurenți:

– un factor infecțios: agenți infecțioși, virali sau bacterieni ar putea crea o reacție inflamatorie de apărare a organismului și, prin urmare, provoacă indirect durere asociată cu reumatismul;

– o predispoziție genetică ar putea fi implicată, deoarece există familii în care se manifestă aceeași boală;

– o origine autoimună: articulațiile sunt distruse de anticorpii agresiv produși de sistemul imunitar.

Cum se manifestă

Semnul distinctiv al acestor boli reumatice este inflamația. În cazul artritei, inflamația produce, de regulă, unul sau mai multe simptome în articulații, incluzând durere, rigiditate, mai ales dimineața, umflături (tumefacții), senzație de căldură și înroșire, sensibilitate, dificultate în folosirea articulației.

În atenția ta. Bolile reumatice pot produce și o varietate de alte simptome, precum oboseală, infecții oculare, erupții și răni, dificultatea de a respira adânc, dureri musculare.

Bulină: Reumatismul este asociat frecvent cu îmbătrânirea, dar poate fi provocat și de o boală autoimună. În acest caz, poate afecta persoane de toate vârstele.

Bulină: Reumatismul este un termen ce reunește o serie de diferite patologii, caracterizate prin senzații dureroase ale sistemului musculo-scheletic: mușchi, articulații, tendoane, oase.

Metode de prevenire

O viață sănătoasă întârzie dezvoltarea bolilor reumatice, astfel încât modificările minore în viața de zi cu zi sunt foarte benefice. Sfatul nostru este să mănânci echilibrat – legume, fructe, cereale integrale, produse lactate cu conținut scăzut de grăsime și pește. Bea zilnic cel puțin doi litri de apă sau ceai din plante. Activitatea fizică regulată este importantă, de asemenea, pentru a menține flexibilitatea articulațiilor. Renunță la nicotină și alcool și consumă moderat și ocazional cafea.

În atenția ta. Niciodată nu este prea devreme (sau prea târziu) pentru a încerca să adopți un stil de viață sănătos pentru a contracara efectele îmbătrânirii.

Tratamente și tratamente

Tratamentul reumatismelor variază în funcție de tipul patologiei: inflamatorie, infecțioasă, degenerativă. Pentru a alina durerea și a reduce inflamația, analgezicele și antiinflamatoarele sunt adesea folosite. Injecțiile cu corticosteroizi în articulații sunt recomandate numai atunci când tratamentele antiinflamatoare și analgezice se dovedesc ineficiente. În cazurile infecțiilor cauzate de bacterii, tratamentul va utiliza antibiotice sau poate fi chirurgical. Există, de asemenea, medicamente recomandate pentru a încetini progresia bolilor reumatice cronice. Osteoartrita poate necesita înlocuirea articulației prin folosirea unei proteze. Fizioterapia este foarte utilă în tratarea reumatismului, în special în cazul unei proteze, pentru a evita pozițiile defectuoase care duc la disconfort.

Curele termale pot oferi un ajutor eficient. Prin îmbunătățirea mobilității, ele limitează consumul de analgezice care, așa cum se știe deja, au efecte secundare notabile.

În atenția ta. Tratamentele trebuie să fie prescrise de către medicul curant, în urma diagnosticării corecte. Nu orice boală reumatică justifică o anumită medicație.

Plantele medicinale – o alternativă

Multe plante medicinale au proprietăți antiinflamatoare, considerate foarte eficiente în cazul durerilor reumatice.

Gheara-diavolului. Efectul antiinflamator al acestei plante este renumit. Are acțiune analgezică în cazul durerilor articulare, musculare și dorsale, de asemenea în cazul tendinitei, artritei și sciaticii. În scop medicinal sunt folosiţi tuberculii, sub formă de pulberi şi soluţii buvabile, geluri şi creme.

Crețușcă. Cunoscută sub denumirile populare de barba-caprei sau pepenică, această plantă conține acid salicilic, una dintre componentele aspirinei, fără a irita însă membranele mucoasei gastrice. Crețușca este un antiinflamator excelent și un adevărat remediu pentru atenuarea durerilor reumatice.

Ovăz. Este un remediu vechi pentru alinarea durerilor locale, cum ar fi lumbago. Se fierbe câteva minute făina de ovăz în oțet, se întinde masa rezultată pe un tifon subțire și se aplică pe partea dureroasă. Ovăzul conține siliciu și polifenoli, care au proprietatea de a preveni producerea hormonilor responsabili de reacțiile inflamatorii.

Coacăz-negru. Ceaiul din frunzele lui permite organismului să producă hormoni cu efect antiinflamator. Acești hormoni au reputația de a atenua reumatismul și, în același timp, de a stimula activitatea sistemului nervos și de a reduce stresul. Planta ajută și la eliminarea acidului uric din organism.

În atenția ta. Anumite afecțiuni pot fi tratate cu ceaiuri, însă este nevoie de precauție. Consumate în exces, ceaiurile au efect contrar celui anticipat.

Sezonul rece, dușmanul (re)cunoscut

Persoanele afectate de reumatism resimt din plin schimbarea vremii și pot „prezice“ adesea variațiile de temperatură, din cauza durerilor articulare pregnante. Durerea și rigiditatea asociate reumatismului pot fi accentuate de concentrația ridicată a umidității atmosferice. Umiditatea determină scăderea tonusului muscular și face articulațiile mai dureroase, în special în osteoartrită. În timpul iernii, temperaturile foarte scăzute tind să accentueze simptomele bolilor cronice. Conform pacienților, durerea asociată reumatismului variază și poate deveni mai intensă la frig ca urmare a contractării vaselor de sânge, care duce, mai departe, la contractarea mușchilor și a articulațiilor, favorizând intensificarea durerii.

În atenția ta. Este necesar să te adresezi medicului dacă apar o durere „mecanică“ și un anumit grad de rigiditate la nivelul articulației.

Niveluri diferite ale durerii

De obicei, în cazul osteoartritei, durerile se numesc mecanice, adică apar în mod evident în timpul efortului și se domolesc în restul timpului. În schimb, în reumatismul inflamator, durerea se petrece în repaus (așadar, noaptea). Acest simptom provoacă trezire nocturnă și rigiditate dimineața, cu o senzație de furnicături ce poate dura 15-30 de minute.

Există mai multe tipuri de reumatism: degenerativ (cum ar fi osteoartrita), inflamator și spondiloartropatii. Artroza este și ea o formă de reumatism.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.40/12.10.2017
Autor: Grigoriana Brujan
Sursa foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns