Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Bunica versus doctorul – cine are dreptate?

Bunica versus doctorul – cine are dreptate?

Stresul provoaca ulcer

  • CE SPUNE BUNICA: Pana in urma cu 30 de ani, chiar si medicii erau de parere ca principala cauza de aparitie a ulcerului e stresul. S-a dovedit ulterior ca nu e asa!
  • DOCTORUL EXPLICA: Stresul nu cauzeaza ulcer. Majoritatea cazurilor de ulcer stomacal sunt provocate de o bacterie – Helicobacter pylori pe numele ei – sau de abuzul de medicamente gen aspirina sau antiinflamatoare. Stresul si alimentele condimentate agraveaza insa ulcerul deja instalat.

Nu poti ramane insarcinata in timpul menstruatiei

  • CE SPUNE BUNICA: Acesta e un mit transmis din mama in fiica. Intr-adevar, sansele de a ramane insarcinata in timpul ciclului menstrual sunt mai mici, dar exista.
  • DOCTORUL EXPLICA: Poti ramane insarcinata in timpul menstruatiei. Ovulatia nu se petrece intotdeauna in a 14-a zi a ciclului menstrual, cum se intampla de regula. Daca are loc mai tarziu sau mai devreme (ceea ce, intre noi fie vorba, se intampla destul de des), se poate instala o sarcina, avand in vedere ca spermatozoizii supravietuiesc pana la sapte zile.

Il poti misca? Nu e rupt!

  • CE SPUNE BUNICA: Cand te-ai lovit sau ai cazut si credeai ca ai putea avea un os rupt, bunica verifica inainte de toate daca poti sa-l misti. Iar daca puteai, mersul la doctor nu mai era considerat o urgenta.
  • DOCTORUL EXPLICA: Poti avea osul rupt si totusi e posibil sa-l misti. Mai ales in cazul femeilor care sufera de osteoporoza, unele fracturi pot avea simptome foarte usoare sau chiar inexistente. Cand suspectezi ca e posibil sa ai vreun os rupt, mergi la doctor imediat pentru o radiografie.

Daca dormi pe scandura, scapi de problemele coloanei

  • CE SPUNE BUNICA: Bunica recomanda o suprafata cat mai dura pentru dormit, chiar podeaua sau o bucata de lemn. Astfel, spune bunica, se trateaza problemele de spate.
  • DOCTORUL EXPLICA: Cel mai bine e sa dormi in pat. S-a demonstrat ca o saltea de duritate medie este de mai mare ajutor spatelui decat una foarte ferma. Important e sa dormi pe o suprafata plana, confortabila.

Daca porti ochelarii altcuiva, iti distrugi vederea

  • CE SPUNE BUNICA: Cand pui la ochi ochelarii altcuiva, senzatia este una neplacuta. Nu vezi foarte clar si, in plus, ametesti. Asta inseamna ca vederea ta are de suferit.
  • DOCTORUL EXPLICA: Ochelarii altuia nu-ti distrug vederea. Poti sa-i probezi fara grija, nu te afecteaza! Insa e o greseala sa imprumuti si sa porti frecvent ochelarii cuiva doar pentru ca ai impresia ca ti se potrivesc. Daca ai probleme cu vederea, mergi la oftalmolog ca sa-ti prescrie o reteta pentru ochelarii de care ai intr-adevar nevoie.

Comments

comments

Lasă un răspuns