Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Cand e vina ta, cand a genelor

Cand e vina ta, cand a genelor

Înainte să arăți cu degetul spre părinți, fă o retrospectivă asupra stilului tău de viață din ultimii zece ani! Problemele de care suferi în prezent s-ar putea să-și aibă rădăcinile înfipte în trecut: al tău, nu al strămoșilor.

Surplusul de greutate, problemele de coagulare a sângelui, pierderea memoriei și chiar cancerul la sân sunt afecțiuni grave pe care le poți contracta fără aportul tău direct. Însă nopțile albe, consumul excesiv de alcool, alimentația pe fugă sporesc riscul apariției unor boli care îți pot pune viața în pericol. Află care sunt acestea și care e presupusa ta proporție de vină!

Trombofilie

Este o anomalie a coagulării sângelui ce crește riscul de tromboză. Sângerezi de fiecare dată când te tai şi un vas de sânge este lezat, însă, în scurt timp, sângerarea se opreşte. Asta se întâmplă pentru că la nivelul vasului afectat se formează un cheag de sânge (trombus) care opreşte hemoragia. Când suferi de trombofilie, coagularea poate să apară în lipsa lezării unui vas.

Când e moștenită: trombofilia ereditară apare din pricina mutațiilor unor gene ce codifică factori importanți în coagulare, fapt ce duce la apariția unui dezechilibru biochimic.

Când e dobândită: ai un stil de viață nesănătos – ești sedentară, fumezi, mănânci de la fast-food, ești supraponderală. Anumite patologii favorizează apariția trombofiliei (diabet, colită ulcerativă, operații chirurgicale ce presupun repaus îndelungat la pat). Sarcina reprezintă un factor de risc crescut, putând duce la avort spontan sau preeclampsie.

Ce să faci: ține o dietă echilibrată, fă multă mișcare, renunță la țigări, cafea și băuturi alcoolice!

Epilepsie

Este o boală a sistemului nervos central, caracterizată prin crize, accese convulsive intermitente, însoțite de pierderea cunoștinței, halucinații și alte tulburări psihice.

Când e moștenită: atunci când cauzele rămân necunoscute (în peste 50% din cazuri). În această situație, crizele se declanșează în primii ani de viață (în jurul vârstei de șase ani), sunt bruşte, imprevizibile și durează de la câteva secunde până la câteva minute.

Când e dobândită: cauzele cunoscute ale apariţiei bolii sunt legate de prezenţa unei leziuni cerebrale. Posibilitatea de a dezvolta această afecțiune poate crește în urma unui accident vascular cerebral, a unor traumatisme craniene, a tumorilor pe creier sau a anumitor tipuri de infecții. În anul 2013, epilepsia a afectat 50 de milioane de persoane la nivel mondial și aproximativ 500.000 în România.

Ce să faci: această tulburare răspunde la tratament medicamentos (antispastice, relaxante) în doar 70% din cazuri, astfel că la trei din zece pacienţi apariţia crizelor nu poate fi prevenită.

Alergii

De regulă, apar la trecerea de la sezonul rece la cel cald, dar și când gradul de umiditate din locuința ta depășește un anumit prag. Principalele simptome sunt nasul înfundat sau care curge fără încetare, ochii iritați și uscăciunea în gât.

Când sunt moștenite: dacă unul sau ambii părinți suferă de un anumit tip de alergie sau de astm, e foarte probabil să i le transmită copilului. Din fericire, aceste episoade alergice se diminuează către adolescență.

Când sunt dobândite: anumite boli (pancreatită cronică, probleme intestinale) pregătesc terenul alergic. Alergia poate să apară și ca răspuns la anumiți compuși chimici din medicamente sau alimente procesate.

Ce să faci: alăptatul, alimentaţia hipoalergenă și tratamentele adecvate ajută la scăderea gravităţii simptomelor.

Cancer

Tot mai multe persoane sunt vulnerabile în fața acestei maladii. Stresul și alimentația nesănătoasă sunt principalii factori care declanșează cancerul.

Când e moștenit: cancerul mamar, ovarian, de prostată și colon sunt în fruntea listei când vine vorba de ereditate. Dacă ai o rudă de gradul întâi cu cancer de sân, posibilitatea să dezvolți boala este de două ori mai mare. Principalele vinovate sunt mutațiile genelor BRCA1 și BRCA2.

Când e dobândit: potrivit Agenției Internaționale de Cercetare a Cancerului, persoanele care lucrează în curățătoriile chimice sunt predispuse la cancer de esofag, în timp ce coafezele pot dezvolta cancer de plămâni sau de vezică. Greutatea în exces duce la cancer de colon.

Ce să faci: proteinele animale favorizează înmulțirea rapidă a celulelor canceroase, așa că, dacă ai un istoric familial defavorabil, treci pe proteine vegetale (nuci, semințe, ciuperci, orez integral, fasole)!

Diabet

Apare atunci când nivelul glucozei din sânge crește peste măsură. Valorile mari determină îmbătrânirea celulelor și apariția unor complicații precum accidente vasculare, stop cardiac, insuficiență renală sau orbire.

Când e moștenit: diabetul de tip I poate apărea în copilărie, la copiii normoponderali. Această formă ereditară este legată de factori din viaţa intrauterină (mamă fumătoare, cu un stil de viață plin de excese).

Când e dobândit: obezitatea la vârsta adultă poate declan-șa diabetul zaharat de tip II. Alţi factori ce favorizează apariţia acestei boli sunt lipsa activităţii fizice, vârsta înaintată, nivelul ridicat al colesterolului, presiunea crescută a sângelui.

Ce să faci: efectul benefic al injecțiilor cu insulină trebuie potențat prin respectarea unui regim alimentar strict, fără zaharuri și grăsimi, hidratare corespunzătoare și cel puțin 30 de minute de mișcare moderată, efectuată zilnic.

Află dacă afecțiunea e genetică!

Rezultatul unui test genetic confirmă sau exclude prezența unei afecțiuni genetice. În prezent, sunt în uz peste 1.200 de teste genetice. Iată principalele metode de diagnosticare genetică:

  • teste genetice moleculare care studiază genele sau fragmente scurte de ADN pentru a identifica posibile mutații;
  • teste genetice cromozomiale care analizează cromozomii întregi sau fragmente mari de ADN;
  • teste biochimice care studiază structura sau nivelul de activitate a proteinelor, reflectate în modificări la nivelul ADN-ului.

Articol preluat din ediția de aprilie 2014 a revistei Femeia.
Autor: Adriana Moscu

Sursa foto: Fotolia

Comments

comments

Lasă un răspuns