Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Cariile, bombe cu ceas

Cariile, bombe cu ceas

Problemele articulare, afecțiunile cardiovasculare, bolile pulmonare, diabetul, chiar și cancerul au o strânsă legătură cu sănătatea dinților.

Durerile de dinți sunt îngrozitoare și, pentru a le preveni, cariile trebuie tratate, iar sănătatea orală menținută. Însă când aceste lucruri nu se întâmplă, întregul organism este în pericol. Numeroase studii arată există o conexiune directă între unele afecțiuni orale și starea generală de sănătate. „Sănătatea orală înseamnă mai mult decât sănătatea cavității bucale, a dinților sau a gingiilor. Gura este o intrare primară în organism, prin urmare, bacteriile din cavitatea bucală pot avea consecințe serioase asupra întregului organism. Acestea migrează spre sânge, provocând infecții și inflamații, declară dr. Ion Melnic, medic specialist în chirurgie dento-alveolară, coordonator al Clinicii Dr. Melnic. Mai mult, dacă suferim de diabet, afecțiuni cardiace sau alte boli sistemice, medicii ne recomandă un consult stomatologic periodic pentru tratarea problemelor dentare și parodontale ce se ivesc și care provoacă sau agravează bolile respective. Nici nu ți-ai imagina că poate exista o legătură strânsă între parodontoză și accidentul vascular sau între carii și artroză și totuși este. Să vedem care sunt cele mai frecvente boli provocate sau agravate de problemele din cavitatea bucală, iar ghid ne este dr. Ion Melnic.

Afecțiuni cardiovasculare

Academia Canadiană de Parodontologie arată pacienții cu parodontoză prezintă un risc de două ori mai mare de a face infarct miocardic și accident vascular decât pacienții cu parodonțiul (gingia) sănătos. Pungile parodontale ascund bacterii și toxine care, dacă nu sunt eliminate, atrag după sine o reacție inflamatorie constantă, iar acesta este un risc major pentru bolile cardiovasculare. Placa bacteriană și tartrul produc gingivită, care este primul stadiu al parodontozei. Din fericire, controalele stomatologice periodice pot ajuta la prevenirea și tratarea din timp a acestor afecțiuni.

Diabet

Studii recente arată există o legătură între toxinele produse din pungile parodontale, care afectează metabolismul glucidelor la nivel celular, precum și răspunsul organismului la insulină și, implicit, nivelul glicemiei.

„Diabetul este una dintre bolile cel mai des asociate sănătății dentare. O persoană care suferă de această boală are un risc crescut de afecțiune gingivală, ca urmare a creșterii nivelului de zahăr din sânge. În același timp, o persoană cu igienă orală precară este expusă unui risc crescut de dezvoltare a diabetului zaharat, ca urmare a numărului mare de bacterii din gură“, completează dr. Melnic.

Boli pulmonare

Parodontoza este un factor agravant al afecțiunilor pulmonare, în special la pacienții cu sistem imunitar scăzut și cu afecțiuni cronice pulmonare (bronhopneumopatie cronică obstructivă). Așadar, parodontoza duce nu doar la pierderea treptată a dinților, care încep să se miște și cad, ci afectează întregul organism. La fel ca la diabet, bacteriile din cavitatea bucală ajung în sistemul respirator și mai apoi în sânge.

Afecțiuni gastrice

Durerile provocate de carii netratate, complicațiile cauzate de infecții bucale, precum și masticația deficitară din cauza lipsei dinților pot duce la tulburări gastrice. Tratarea cariilor, efectuarea unor implanturi dentare, dar și înlocuirea lucrărilor protetice vechi/corecte pot îmbunătăți digestia și asimilarea elementelor nutritive din alimente.

Cancer

Unul dintre principalii factori de risc ai cancerului oral este fumatul. Acesta produce colorarea dinților, acumulare de tartru, care provoacă gingivită și, mai departe, chiar parodontoză. Chiar și alte tipuri de cancer au fost legate de apariția gingivitei; de exemplu, cancerul de pancreas și cel de rinichi sunt des întâlnite la persoanele cu o sănătate orală deficitară.

„Cea mai bună cale de a diminua complicațiile cauzate de bolile sistemice este igiena orală riguroasă: folosirea periuței și a pastei de dinți, a aței dentare și a apei de gură. De asemenea, pentru a preveni orice risc, se recomandă consultul stomatologic regulat – de 2-3 ori pe an, dacă nu există probleme evidente“, spune dr. Melnic.

Abcese cerebrale

Prin dinții stricați se adună celule imune, puroi, cauzând infecții bacteriene sau fungice. În cazuri extreme, netratate la timp, acestea pot duce la abcese cerebrale, care în majoritatea cazurilor sunt mortale.

Pentru o stare bună de sănătate (atât dentară, cât și generală), specialiștii recomandă igiena zilnică și o vizită bianuală (dacă nu sunt probleme) în cabinetul medicului stomatolog. Cele mai multe dintre probleme, descoperite la timp și tratate corespunzător, pot salva pacientul de multe bătăi de cap și sacrificii financiare.

Artroză și alte boli inflamatorii

S-a dovedit că, de foarte multe ori, bacteriile din cavitatea bucală stau la baza afecțiunilor inflamatorii ale articulațiilor. Odată ce migrează în sânge bacteriile, dau un semnal pentru o reacție de citrulinare, în care sistemul imun este alertat și celulele imune le atacă pe cele sănătoase de la nivelul articulațiilor.

Cele mai bune soluții

Tratează cariile și problemele gingivale atunci când apar, folosește apă de gură și ață dentară între cele două periaje zilnice, schimbă periuța de dinți o dată la trei luni sau imediat după o gripă sau răceală și mergi o dată sau de două ori la control medical stomatologic, chiar dacă nu te supără nimic. Vei avea o respirație fără mirosuri neplăcute, dar și o sănătate mult mai bună.

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de martie 2019 a revistei Femeia.
Autor: Luminița Tăbăran
Foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns